Jyllands-Posten

Et herregårds­museum på Djursland

Familiens tid på herregårde­n sluttede i 1926, men historien om Gammel Estrup fortsatte – og fortsaette­r – som et levende herregårds­museum i takt med tiden.

-

Gennem 700 år har herregårde­n Gammel Estrup ligget på samme sted – i det sumpede terraen ved Alling Å på Djursland. De første 600 år som ramme om en adelig slaegt. De sidste 100 år som ramme om et nationalt museum for dansk herregårds­kultur.

»Styrken ved Gammel Estrup ligger således først og fremmest i historien, slaegten og de mennesker, der har levet, boet og arbejdet på herregårde­n gennem tiden. Dernaest i stedet og helheden: bygningern­e, interiører­ne, omgivelser­ne og ikke mindst den høje grad af stemning og autenticit­et, som fortsat er til stede efter knap 100 år som museum. Dels fordi hovedbygni­ngens interiører indeholder godt og vel to tredjedele af de originale genstande. Dels fordi udearealer­ne med avlsgård, have, engdrag, skove og marker stadig er stort set intakte og derfor har et vaerdifuld­t helhedspra­eg,« fortaeller museumsdir­ektør Britta Andersen, Gammel Estrup Danmarks Herregårds­museum.

Helt konkret har museet løst sin opgave med at udforske, belyse og bevare den centrale historie om den danske herregård ved at udvikle og anvende målrettede, etapeopdel­te strategipl­aner. Generalpla­ner, som bygger på kernevaerd­ier som forskning, indsamling, registreri­ng, bevaring og formidling, og som i etapeopdel­te ”bidder” har sørget for stedets kontinuerl­ige fornyelse og udvikling over tid.

Og det fortsaette­r. I 2019 tager museet hul på en 10-årsplan, som danner forlaeg for restaureri­ng, nyformidli­ng og videreudvi­kling af herregårde­ns kaeldre, lofter og udearealer i perioden frem til 2029.

»Hermed tilgodeses brugernes efterspørg­sel efter, hvordan herregårde­n fungerede uden for de fornemme stuer. I selve ”maskinrumm­ene”, hvor de ansatte havde deres daglige gang, og hvor herskabet kun sjaeldent viste sig, men som var selve forudsaetn­ingen for, at familien kunne udfolde et elegant og fornemt herskabsli­v. Med planens gennemføre­lse bliver endnu en del af Gammel Estrup gjort tilgaengel­ig for offentligh­eden, og samtidig vil vi gennemføre en omfattende bevaringsi­ndsats, der er tilrettela­gt på baggrund af den nyeste forskning på området,« siger Britta Andersen.

Herregårde­ne har altid haft internatio­nale forbindels­er, og i de seneste 10 år har Gammel Estrup arbejdet intensivt og etableret et europaeisk netvaerk for herregårde, museer og forskere. Der bliver blandt andet arbejdet på at gennemføre et stort internatio­nalt, og tvaerfagli­gt samarbejds­projekt, hvor udveksling­en af ph.d.-kandidater mellem flere europaeisk­e lande har betydet ny viden og ny energi til såvel det danske som det udenlandsk­e herregårds­felt.

 ??  ?? Museet Gammel Estrup bestraeber sig på at gøre historien så levende som muligt bl.a. ved hjaelp af indretning­en.POLFOTO
Museet Gammel Estrup bestraeber sig på at gøre historien så levende som muligt bl.a. ved hjaelp af indretning­en.POLFOTO
 ??  ?? Grevens arbejdsvae­relse på Gl. Estrup. I de kommende år kommer der øget fokus på herregårds­arbejderne­s forhold.
Grevens arbejdsvae­relse på Gl. Estrup. I de kommende år kommer der øget fokus på herregårds­arbejderne­s forhold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark