Jyllands-Posten

Michelin-event er en hyldest til Østjylland

Gastronomi­en er i rivende udvikling i Østjylland, og det er årsagen til, at uddelingen af Michelin-stjerner i år foregår her.

-

Peter Sørensen borgmester i Horsens Kommune og medlem af Business Region Aarhus’ politiske styregrupp­e

får Østjylland massiv internatio­nal bevågenhed, når uddelingen af de nordiske Michelin-stjerner finder sted i Musikhuset Aarhus. Uddelingen sker for første gang uden for en nordisk hovedstad og manifester­er Østjylland­s position som Danmarks epicenter for fødevarein­novation, hvor topkokke udvikler unikke smagsoplev­elser sammen med nytaenkend­e fødevarepr­oducenter.

Michelin-arrangemen­tet er ikke kun en haedring af gastronomi­en. Den er i lige så høj grad en hyldest til det taette samarbejde mellem topkokke, internatio­nale topforsker­e og ambitiøse fødevarepr­oducenter i hele Østjylland; et samarbejde, som kommer os alle til gode i form af nye og spaendende fødevarer i høj kvalitet – både fra de store internatio­nale producente­r som Danish Crown og Arla såvel som fra de lokale Michelin-producente­r, som f.eks. Troldgårde­n i Hovedgård, der er Danmarks største producent af sortbroget dansk landrace-grise.

Mandag den 18. februar

High-end gastronomi driver med andre ord høj kvalitet igennem hele fødekaeden helt ud til dagligvare­handlens og gårdbutikk­ernes hylder. Samtidig er de dygtige kokke forbillede­r for kommende generation­er af kokke i et fag, som har rigtigt gode jobmulighe­der. Tiltraekni­ngen af Michelin-stjerneudd­elingen til Østjylland er et resultat af, at gastronomi­en her er i en rivende udvikling med nye kokkestjer­ner på vej. Senest har Andreas Bjerring fra Molskroen vundet European Young Chef Awards i Irland i november 2018.

Rundt om kokke, forskere og fødevarepr­oducenter bidrager en raekke aktører i hele Østjylland til vores høje, internatio­nale gastronomi­niveau.

I Det Grønne Museum i Auning på Djursland arbejdes med formidling og forskning i den danske madkultur og -historie. I afdelingen Madens Hus arbejdes med aktivitete­r, som skal gøre os klogere på råvarernes historie, tilberedni­ng og sammensaet­ning.

Museet har ofte besøg af kokke, som er på jagt efter urter, grøntsager eller andre råvarer, som de ikke hidtil er stødt på, og som findes i haverne. Det Grønne Museum har nemlig ansvar for at vedligehol­de den danske genbank af nytteplant­er og -traeer. F.eks. dyrkes her mere end 60 rabarberso­rter og 200 aeblesorte­r.

Også de internatio­nale turistanme­ldere har fået øje på museet. I november 2018 vandt Madens Hus således førsteplad­sen ved Food Trekking Awards 2018 i London for bedste omdannelse af en historisk bygning til en attraktion for madelskere.

På den årlige Food Festival i Aarhus kan fødevarevi­rksomheder­ne teste nye fødevarer hos forbrugern­e, produktudv­ikle sammen med topkokke, møde internatio­nale indkøbere og opnå synlighed. Aarhus laegger desuden jord til et af verdens førende innovation­s- og vaekstcent­re for fødevarer, Agro Food Park. Her skabes fremtidens produkter i et frugtbart samarbejde mellem virksomhed­er og forsknings­og uddannelse­sinstituti­oner. Ca. 1.000 medarbejde­re og 85 virksomhed­er har til huse her.

I slutningen af 2019 flytter Aarhus Universite­t dets fødevarein­stitut til Agro Food Park, som yderligere vil styrke udviklinge­n af et af Europas staerkeste miljøer for fødevarein­novation.

Også Agro Business Park i Foulum i Viborg Kommune er en vaesentlig driver for fødevarebr­anchen med sit fokus på innovation inden for landbrug og bioøkonomi for både ivaerksaet­tere og etablerede virksomhed­er.

Østjylland fik i 2017 den blivende titel Europaeisk Gastronomi­region på baggrund af de mange års investerin­ger i innovation i fødevareer­hvervet. I de kommende år ivaerksaet­ter Food Organisati­on of Denmark en raekke nye aktivitete­r under denne paraply, der fortsat skal styrke fødevareer­hvervet. Det omfatter bl.a. nye fødevareev­ents samt en mikropulje, hvor lokale ildsjaele kan søge tilskud til udvikling af nytaenkend­e fødevareev­ents.

Nye tal viser, at turisterne er vilde med gode madoplevel­ser; hvad enten det er på Michelin-restaurant­en, i gårdbutikk­en eller på den lille café. Ifølge Visitdenma­rk vaelger 28 pct. af de udenlandsk­e turister rejsedesti­nation på grund af muligheden for gode madoplevel­ser.

Så der er al mulig grund til at ønske hele Østjylland held og lykke både med Michelin-arrangemen­tet og de mange fantastisk­e madoplevel­ser, som mange dygtige producente­r, forskere, ildsjaele og ikke mindst ambitiøse kokke står bag.

 ?? FOTO: DET GRØNNE MUSEUM ?? I Det Grønne Museum i Auning på Djursland arbejdes med formidling og forskning i den danske madkultur og -historie. I afdelingen Madens Hus arbejdes med aktivitete­r, som skal gøre os klogere på råvarernes historie, tilberedni­ng og sammensaet­ning.
FOTO: DET GRØNNE MUSEUM I Det Grønne Museum i Auning på Djursland arbejdes med formidling og forskning i den danske madkultur og -historie. I afdelingen Madens Hus arbejdes med aktivitete­r, som skal gøre os klogere på råvarernes historie, tilberedni­ng og sammensaet­ning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark