Jyllands-Posten

Bilproduce­nter skruer ned for de mindste modeller

Flere producente­r dropper segmentet, og andre overvejer at gøre det samme.

-

Det er blevet vanskelige­re at tjene penge på at saelge små biler, og det vil sandsynlig­vis tvinge flere bilmaerker til at skaere i antallet af de mindste modeller i løbet af de naeste fem år.

Volkswagen-koncernen og franske PSA Peugeot Citroën har begge udtrykt bekymring for rentabilit­eten ved at blive i de mindste segmenter, mens Opel, der også er ejet af PSA, allerede har meldt ud, at man dropper at fremstille de små Karl og Adam.

Faerre modeller vil få salget af minibiler til at falde til under 1 mio. årligt fra 2021, mens det sidste år lå omkring 1,14 mio. Det forudser analysefir­maet LMC ifølge branchebla­det Automotive News.

»Fortjenest­e for denne type biler er lille, og det er derfor, at fabrikante­rne ofte samarbejde­r, når de udvikler og producerer dem,« siger Justin Cox, LMC’s direktør for global produktion til Automotive News.

Et eksempel på sådan et samarbejde er mellem PSA og Toyota, der laenge har bygget de små Citroën C1, Peugeot 108 og Toyota Aygo på en faelles fabrik i Tjekkiet. Men i november sidste år kom det frem, at Toyota vil overtage fabrikken, og at PSA vil forlade segmentet.

Ifølge den franske bilkoncern stiger udgifterne ved at fremstille de små biler.

»Det bliver svaerere og svaerere at tjene penge i det her segment, fordi selv de små biler skal have masser af teknologi om bord,« siger Maxime Picat, der er PSA’s direktør for Europa, til Automotive News.

Også hos Volkswagen, der har tre modeller i segmentet, VW Up, Seat Mii og Skoda Citigo, er der bekymring om fremtiden for de helt små biler. Den øverste chef, Herbert Diess, sagde under januars biludstill­ing i Detroit, at det på lang sigt vil vaere kostbart at gøre mikrobiler­ne klar til nye krav om mindre udledning af CO2.

»Jeg er ikke sikker på, hvor mange kunder der vil have råd til vores basismodel, hvis den stiger 3.500 euro,« sagde han.

På kort sigt er der dog ingen grund til bekymring, for ifølge tyske Auto Bild er Volkswagen allerede langt fremme i udviklinge­n af en ny Up, og den kan få følge af nye generation­er Mii og Citigo.

Noget tyder dog på, at flere mikrobiler fremover bliver elektriske. Allerede til efteråret kommer Seat Mii og Skoda Citigo med elmotor og forbedret raekkevidd­e i forhold til den VW e-Up, som er på markedet i dag. Samtidig stopper benzinudga­verne af de to første i løbet af året, mens VW dropper den elektriske Up, så man i stedet gør klar til en helt ny generation større elbiler.

Citroëns øverste direktør, Linda Jackson, har også tidligere sagt, at en ny C1 formentlig vil blive ren elektrisk.

Alternativ­t går bilfabrikk­erne nye veje, som Toyota overvejer det med en afløser til Aygo, der rygtes at aendre sig til en højere crossover-lignende bil. Men der er også andre bilproduce­nter i segmentet, og der er bl.a. en ny Hyundai i10 på vej, mens italienske Fiat naeppe har taenkt sig at aendre alt for meget på de to bestseller­e 500 og Panda.

Franske Renault, der har Twingo, er også på vej med et facelift af den lille bil, der som noget unikt i klassen traekker på baghjulene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark