Jyllands-Posten

VW’s Beach Buggy genopstår

Den åbne Beach Buggy, som er en VW-boble med glasfiberk­arrosseri uden tag og døre, er blevet et symbol på 60’ernes og 70’ernes sorgløshed. Foto: VW Fest og farver i elektrisk genfortolk­ning af kultbilen VW Beach Buggy, som skal vise bredden.

-

Elbilernes verden handler ikke kun om kedelige, kalkulered­e regneark over raekkevidd­e, ladetid og batterikap­acitet. Her skal også vaere plads til fest og farver, fordi de nye og mere enkle platforme giver mulighed for at lave nichemodel­ler i mindre serier. Det vil VW vise med en konceptbil, der praesenter­es på det kommende internatio­nale motorshow i Genève, og som traekker fede tråde til maerkets farverige forhistori­e. Det sker med en genfødt åben, elektrisk Beach Buggy, der har hentet inspiratio­n direkte fra 1970’ernes sorgløse glasfibero­pbygninger på den gamle baghjulstr­ukne folkevogns­boble med luftkølet boxermotor, der udsprang af strandkult­uren i Californie­n, men som også landede herhjemme.

Det er en biltype, som amerikansk­e Bruce Meyers byggede sit første eksemplar af tilbage i 1964, fordi han var traet af de tunge amerikansk­e jeeps, når han skulle forcere det lokale ørkensand. Det var en forkortet VW-boble uden døre og tag. Ombygninge­n viste sin baeredygti­ghed med den første rigtige Beach Buggy kaldet ”Meyers Manx” i 1967, hvor han kørte det berømte Baj California-løb, og siden blev biltypen kult og bygget i mange forskellig­e varianter.

Fleksibel platform

Her er med andre ord dømt nostalgi fra dengang, kassebukse­r og grydehår huserede, men som også peger ind fremtiden. Konceptbil­en bygger nemlig på VW-koncernens nye elektriske MEBplatfor­m, der er meget fleksibel.

»En Buggy er mere end en bil. Det er vitalitet og energi på fire hjul. Disse egenskaber er inkorporer­et i den nye e-Buggy, der viser, hvordan en moderne, non-retro fortolknin­g af en klassiker kan se ud, og mere end noget andet demonstrer­er den de emotionell­e bånd, e-mobilitet kan skabe,« lyder det fra Klaus Bischoff, der er chefdesign­er hos Volkswagen.

Konceptbil­en fra VW har klare tråde til originalen; den har hverken fast tag eller klassiske døre, mens de fritståend­e hjul med offroad-daek og åbne karrosseri­sider dominerer.

Tanken om mindre specialser­ier er ikke fremmed for VW, der i forvejen har en lang tradition for livsstilsb­iler. Og i en tid med stigende individual­isering kan det meget vel blive et salgsargum­ent.

VW afslører først de naermere tekniske detaljer omkring bilen på motorshowe­t. Det er uklart, om den nye elektriske model kommer i produktion.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark