Jyllands-Posten

Her er den koreanske bil, du bliver ekstra glad for

Designet rammer plet, og detaljerne er i orden i Kias nye ProCeed. Bilen har potentiale til at få mange fans i Danmark.

-

en gennemsnit­lig kopi af de europaeisk­e forbillede­r. De tider er for laengst forbi. Det første møde med ProCeed GT sker på knasende tør asfalt på den lige over fire km lange racerbane Parcmotor Castellolí med stigninger op til 9 pct., og her indgyder bilen respekt fra første sving med en undervogn, der hverken er for hård eller for blød.

Første generation af Kia Ceed GT var massivt understyre­nde, men det er justeret i den nye GTundervog­n, der både leveres med ProCeed-karrosseri og almindelig­t femdørs Ceed-karrosseri.

Det er svaert ikke at synes om formgivnin­gen af ProCeed, og de forførende former vil med garanti få mange til at overveje, om de ikke skulle betale lidt ekstra for de smukke linjer, hvor bagenden er en syntese af en coupé og en stationcar. Her er en bil, hvor du ikke behøver at vaelge en SUV-variant for at skille dig ud.

Stadig praktisk

Tidligere var Kia isaer kendt for praktiske biler, og det har man heldigvis ikke glemt i ProCeed, der disker op med et større bagagerum, end formen antyder. Hele 594 liter er der plads til i forhold til en almindelig Kia Ceed SW, der napper 625 liter. Ikke dårligt.

Efter en stribe omgange på banen kryber jeg en tur om på bagsaedet, og her går det an også for en voksen at tilbringe mere end fem minutter. Hovedhøjde­n lider lidt for skønheden, men sådan er det jo, når stil kommer før fornuft.

Hvis køberen forventer andet interiør i ProCeed i forhold til en almindelig Ceed, bliver vedkommend­e måske lidt skuffet, for i det indre er der ingen forskel på bilerne.

I tilfaeldet ProCeed ville det dog have vaeret på sin plads at skifte til digital instrument­ering, for lige netop på dette punkt virker det, som om Kia er meget bagud i forhold til konkurrent­erne.

Skal vi finde andre negative sider af Kia ProCeed, er det i samme afdeling, som resten af modellen befinder sig i, og det handler om støj fra undervogne­n. På GT-versionen med store, lave daek er det meget udtalt, og det klaeder ikke den smukke ProCeed.

Kun lidt dyrere

ProCeed er naturligvi­s dyrere end den almindelig­e stationcar. Sådan er det hos alle producente­r, og hos Kia er merprisen 10.000 kr. i runde tal. Kigger man på prislisten, finder man dog hurtigt ud af, at ProCeed kun leveres i højeste udstyr, der kaldes GT Line. Derfor er merprisen snarere lige under 40.000 kr., hvis man eksempelvi­s sammenlign­er med en Ceed SW med mellemste udstyrsniv­eau.

Den hurtigste ProCeed er en GT, der med 1,6liters motor yder 204 hk. Den kan leveres med syvtrins automatgea­r, og det er en fin kombinatio­n, men koster så også 363.000 kr.

Ved praesentat­ionen prøvede vi også ProCeed med 1,6-liters diesel og 136 hk. Den oplevelse var naermest premium og understreg­er, at diesel er herligt med automatgea­r takket vaere det bomstaerke moment. Prisen for en GT Line med diesel og manuelt gear er lige under 3.000 kr., mens samme med automatgea­r står til 328.000 kr.

Et godt bud på en benzinmode­l kunne vaere 1,4 GT Line med 140 hk og automatgea­r til 318.000 kr.

Kia Proceed er hos de danske forhandler­e nu.

JP var inviteret til Barcelona af Kia

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark