Jyllands-Posten

Tidlig folkepensi­on kan give nedslidte et lavere rådighedsb­eløb resten af livet

Udbetaling­er fra arbejdsmar­kedspensio­ner bliver op til 20 pct. mindre, hvis politikern­e åbner for folkepensi­on tre år før tid, viser beregninge­r.

- LENE ANDERSEN DORTE IPSEN BODDUM

Det kan have en økonomisk bagside at gå tidligere på folkepensi­on, som flere partier med Socialdemo­kratiet og Dansk Folkeparti i spidsen har foreslået som en ret for nedslidte danskere.

Det viser beregninge­r, som Jyllands-Posten har indhentet fra flere pensionska­sser. Udbetaling­erne fra arbejdsmar­kedspensio­nen kan blive op til 20 pct. mindre, end man ellers har udsigt til, hvis man går på folkepensi­on tre år før tid. S har foreslået, at man kan gå på folkepensi­on to-tre år tidligere end den normale pensionsal­der, hvis man har vaeret mere end 40 år på arbejdsmar­kedet.

»I diskussion­en omkring lavere og differenti­eret pensionsal­der har der ikke vaeret meget fokus på pensionern­es størrelse. Derfor er det nok ikke alle, der har gjort sig klart, at lavere pensionsal­der modsvares af lavere pensioner,« siger økonomipro­fessor Torben M. Andersen.

Årsagen er, at der indbetales i faerre år, samtidig med at pengene skal straekke laengere.

Ifølge finansordf­ører Benny Engelbrech­t (S) handler kravet om ret til tidlig folkepensi­on for nedslidte om vaerdig tilbagetra­ekning.

»Hvis nogle ønsker at blive på arbejdsmar­kedet, fordi de gerne vil tjene nogle flere penge, skal de selvfølgel­ig bare gøre det,« siger han.

Finansordf­ører René Christense­n (DF) laegger ikke skjul på, at der kan blive mindre at leve for:

»Det er et faktum. Derfor skal man ikke tro, at det her bliver superattra­ktivt.«

De lavestlønn­ede reddes delvist af, at den lavere arbejdsmar­kedspensio­n vil give en større aeldrechec­k, mere varmehjael­p og højere folkepensi­on.

PFA har regnet på en nedslidt person med en årsløn på 300.000 kr. Hvis han som 64-årig går på folkepensi­on, vil han få 93.500 kr. om året i arbejdsmar­kedspensio­nen – 20 pct. mindre, end hvis han var blevet på arbejdsmar­kedet, til han fyldte 67 år. Med højere folkepensi­on og lavere skat bliver hans samlede pensionsin­dtaegt 5 pct. lavere.

Det efterlader til gengaeld statskasse­n med en regning, og en central bestraebel­se i dansk politik har i årevis vaeret at gøre pensionist­er mere selvfinans­ierede gennem arbejdsmar­kedspensio­nerne.

En sådan regning bekymrer ikke FOA-formand Mona Striib, der mener, at tiden er inde til at tilgodese bl.a. sosu’er, der har arbejdet i mange år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark