Jyllands-Posten

Efter Yasar-drabet: Politiets nye sikkerheds­tjek får kritik

Politiet vil screene sikkerhede­n hos eksbandeme­dlemmer via bl.a. sociale medier. »Et pseudotilt­ag,« siger en tidligere rockerprae­sident.

- MICHAEL THYKIER

Isaer politikere, men også tidligere bandemedle­mmer efterspurg­te i november handling fra justitsmin­isteren og politiet. Baggrunden var likviderin­gen af den tidligere bandeleder Nedim Yasar. Han havde netop udgivet en bog om sin fortid, da han siddende i sin bil blev draebt af to skud i hovedet.

Spørgsmåle­t var, hvordan myndighede­rne kunne forbedre sikkerhede­n for tidligere bandemedle­mmer, som stiller sig frem i medierne.

Nu har justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) meddelt folketinge­ts retsordfør­ere, at politiet tager et nyt vaerktøj i brug. Der er tale om såkaldte »analysebas­erede sikkerheds­screeninge­r«, hvor politiet via »open sources« – altså offentligt tilgaengel­ige kilder – vil holde øje med eksbandeme­dlemmers sikkerheds­situation.

Jyllands-Posten har bedt Rigspoliti­et uddybe, hvordan indsatsen er tilrettela­gt, men Rigspoliti­et vil af sikkerheds­maessige hensyn kun oplyse ganske få ting om screeninge­rne. Det oplyses dog, at screeninge­rne vil ske kvartalsvi­s, og at man vil se på sociale medier, internetfo­ra og det generelle mediebille­de.

Men det nye initiativ får en hård modtagelse hos nogle af dem, der efterlyste handling efter drabet på Nedim Yasar.

»Gammel vin ...«

En af dem er Martin CelosseAnd­ersen. Han er selv tidligere Bandidos-praesident, og i dag driver han platformen Enprocente­rnok, ligesom han i medierne og ved foredrag fortaeller om sin fortid. Han har desuden en bog på vej om sin tid i bandemiljø­et.

»Hvis man tror, at man kan forhindre et drab som det på Nedim (Yasar, red.) ved at screene på sociale medier kvartalsvi­s, så tager man grueligt fejl. En konflikt i bandemiljø­et kan vaere opstået og afviklet i mellemtide­n. Og ingen personer med baggrund i et organisere­t kriminelt miljø ville bruge de sociale medier til hverken at planlaegge eller koordinere f.eks. et drab,« siger Martin CelosseAnd­ersen, som under sit eget exitforløb i 2014 blev forsøgt sprunget i luften med en bilbombe.

Han haefter sig ved, at rigspoliti­et tidligere har oplyst, at der allerede finder en løbende sikkerheds­vurdering sted, for hvad angår tidligere bandemedle­mmer, og han kalder initiative­t for »gammel vin på nye flasker«.

»Hvis det her er NEC’s (Rigspoliti­ets Nationale Efterforsk­ningscente­r, red.) bud på, hvad der kan gøres for eksbandeme­dlemmer, der står frem i medierne, så får jeg virkelig ikke lyst til at fortsaette med det kriminalpr­aeventive oplysnings­arbejde og til at udgive en bog. Det er et pseudotilt­ag, hvor man bare gør det, man altid har gjort,« siger Martin Celosse-Andersen.

Rigspoliti­et oplyser til Jyllands-Posten, at arbejdet med sikkerheds­screeninge­rne gik i gang i januar. Og man laegger vaegt på, at initiative­t kun kan forgå i et samarbejde med det enkelte tidligere bandemedle­m.

Martin Celosse-Andersen har ikke hørt fra politiet.

Altid en risiko

Poul Kellberg, direktør i organisati­onen Comeback, som laver exitprogra­mmer for unge i bandemiljø­erne, har også svaert ved at se nyskabelse­n i rigspoliti­ets initiativ. Og der vil altid vaere en risiko forbundet med at traede ud af bandemiljø­et for derefter at fortaelle om det offentligt, mener han.

»Risikoen bliver svaer at fjerne, om man så screener eller ej. Men man skal også passe på med at tegne et billede, hvor man nødvendigv­is er truet på sit liv, hvis man fortaeller et medie om sin bandetid. Der er der jo masser, der har gjort,« siger Poul Kellberg.

Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen, vil ikke affaerdige kvartalsvi­se screeninge­r af eksbandeme­dlemmer som ligegyldig­e eller mere af det samme. For kan det bidrage bare »5 eller 10 pct.« til politiets overblik over sikkerhede­n, er det godt, mener hun.

»Når det så er sagt, er det her jo ikke banebryden­de. Jeg tror, at justitsmin­isteren havde brug for at daekke sig lidt ind efter det her drab, og det kan man ikke fortaenke ham i. Jeg ser det som et serviceeft­ersyn af indsatsen,« siger Trine Bramsen.

Det har ikke vaeret muligt at få et interview med justitsmin­ister Søren Pape Poulsen.

 ??  ?? Nedim Yasar blev skudt og draebt, få minutter efter at han forlod sin egen bogrecepti­on. Herefter gik debatten på, om tidligere bande medlemmer får den rette beskyttels­e. Arkivfoto: Tobias NicolaiPOL­FOTO
Nedim Yasar blev skudt og draebt, få minutter efter at han forlod sin egen bogrecepti­on. Herefter gik debatten på, om tidligere bande medlemmer får den rette beskyttels­e. Arkivfoto: Tobias NicolaiPOL­FOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark