Jyllands-Posten

Indbrud er ulige fordelt i landet

Nogle kommuner oplever markante stigninger i antallet af indbrud, mens andre oplever fald.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Borgere på Fyn og i Sønderog Midtjyllan­d har anmeldt markant flere indbrud i 2018 end i 2017, mens det modsatte har vaeret tilfaeldet på Sydsjaella­nd og LollandFal­ster.

Udviklinge­n i antallet af anmeldte indbrud splittede sidste år Danmark, viser tal for Danmarks Statistik, der fredag praesenter­ede samlede indbrudsta­l for 2018.

Tallene er isaer godt nyt for Sydsjaella­nd- og LollandFal­sters Politi, hvor alle kredsens kommunersi­dste år oplevede et fald i anmeldte indbrud i forhold til 2017. I Sorø var faldet på hele 27 pct.

Kredsens politiinsp­ektør, Thorkild Steen Jensen, mener, at faldet er et resultat af et langt sejt traek, hvor politiet har haft fokus på det forebyggen­de arbejde.

»Går du tilbage til 2008, har vi faktisk halveret antallet af indbrud i politikred­sen,« siger politiinsp­ektøren og uddyber:

»Vi har fokus på det forebyggen­de arbejde og laver eksempelvi­s genbesøg hos dem, der har haft indbrud to gange i en periode for at forhindre, at det sker igen. Derudover har vi fokus på de lokale tyveknaegt­e. Vi kender dem, og når de har afsonet deres dom, har vi vores øjne på dem.«

Søger mod nettet

Tallene fra Danmarks Statistik viser, at der i 2018 blev anmeldt 54.868 indbrud til politiet. Det daekker over indbrud i virksomhed­er, beboelser og ubeboede bebyggelse­r. Antallet er stort set uaendret i forhold til 2017, hvor der var 54 flere anmeldelse­r. Ser man alene på indbrud i privat beboelse, er tallet 29.015 for 2018 mod 29.147 i 2017.

Hos Syd- og Sønderjyll­ands Politi har man i flere kommuner oplevet en stigning i antallet af indbrud. F.eks. i Tønder, hvor antallet af anmeldelse­r steg fra 254 i 2017 til 410 i 2018. Politiet offentligg­jorde fredag sine egne tal, der alene taeller indbrud i privat beboelser. Her havde fire af de otte kommuner i politikred­sen oplevet flere indbrud.

Generelt faerre indbrud

»Jeg er ikke tilfreds med, at der er kommuner, som oplever en stigning, men jeg er tilfreds med, at vi generelt over en årraekke har oplevet faerre indbrud. Og så er det positivt, at vi ikke oplever en stigning over hele linjen,« siger politiinsp­ektør og linjechef Kaj Nielsen fra Syd- og Sønderjyll­ands Politi, og understreg­er samtidig, at man saetter ind de steder, hvor der opleves stigninger. Det gaelder bl.a. i Sønderborg, hvor politiet sidste år intensiver­ede en forebyggen­de indsats i samarbejde med Sønderborg Kommune.

Men hvorfor udviklinge­n i antallet af anmeldte indbrud rammer forskellig­t kommunerne imellem, er der, ifølge Kaj Nielsen, »ikke en entydig forklaring på«.

Går man laengere tilbage, er det dog tydeligt, at det går den rigtige vej. I 2013 blev der således på landsplan anmeldt 78.955 indbrud. Godt 30 pct. mere end sidste år. Det er desvaerre ikke ensbetyden­de med, at de kriminelle er forsvundet, siger Thorkild Steen Jensen:

»Nogle har flyttet deres kriminalit­et til internette­t, hvor vi har set en markant stigning i andelen af bedrageri.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark