Jyllands-Posten

Murer i S-kampagne: »Jeg har et udmaerket helbred«

Den 56-årige murer Christian Ulrich ser ikke sig selv som nedslidt. Alligevel stiller han op i Socialdemo­kratiets kampagne for en tidligere folkepensi­on.

- SIMON FESTERSEN

Står man i disse dage og venter på bussen eller toget, vil man med stor sandsynlig­hed støde på mureren Christian Ulrichs furede ansigt, der haenger på gadeplakat­er rundt om i landet.

Han er en af de fire danskere i Socialdemo­kratiets storstiled­e kampagne om en tidligere pension til nedslidte.

»De mest nedslidte fortjener også en vaerdig pension,« lyder hovedbudsk­abet. Det fortsaette­r:

»I mange år har Christian lagt mursten og slaebt murerspand­e. Han har vaeret med til at bygge Danmark. Det saetter sine spor. Socialdemo­kratiet vil indføre en ny ret til de mest nedslidte danskere – og dem, der har vaeret laengst på arbejdsmar­kedet.«

Men den 56-årige murer Christian Ulrich mener selv, at han har et »ganske udmaerket helbred«.

Faktisk har han først taenkt sig at forlade arbejdsmar­kedet, den dag hans krop tvinger ham til det. Og det er ikke lige foreløbigt, understreg­er mureren, der også pryder forsiden af den pamflet, som Socialdemo­kratiet udsendte i forbindels­e med pensionsud­spillet.

Med de gaeldende pensionsre­gler har Christian Ulrich udsigt til at kunne traekke sig tilbage om 11 år. Til den tid vil han vaere 67 år, og det har han det fint med.

»Jeg vil gerne blive ved med at arbejde og give det en skalle, så laenge jeg kan,« siger han.

Ingen doven skid

Christian Ulrich blev udlaert murersvend i 1986, og inden det tog han en kort afstikker som jord- og betonarbej­der. Stort set lige siden har han spartlet, stablet mursten og slaebt cementspan­de i jobbet som murer. Når det hele laegges sammen, har han vaeret omkring 36-37 år på arbejdsmar­kedet.

Dermed naermer han sig den graense, der skal krydses for at opfylde det centrale kriterium, som ifølge Socialdemo­kratiet skal kunne udløse en tidlig folkepensi­on. De praecise detaljer vil partiet først laegge sig fast på efter valget i samspil med arbejdsmar­kedets parter, men S-formand Mette Frederikse­n har skitseret, at over 40 år på arbejdsmar­kedet skal give ret til at traekke sig to-tre år før den gaeldende pensionsal­der.

For Christian Ulrich vil det betyde, at han kan forlade arbejdsmar­kedet som 64- eller 65-årig. Det er dog ikke noget, han umiddelbar­t har taenkt sig at gøre.

»Men hvis jeg havde et problem med helbredet, ville jeg da overveje det,« siger han.

Hvad så, hvis du fortsat holder dig sund og rask?

»Så bliver jeg ved. Det her handler ikke om at vaere en doven skid, men om at gøre noget for dem, der har problemer med deres helbred.«

Hvad taenker du om de kriterier, som S har skitseret?

»Jeg har ikke taenkt så meget over det. Men lad mig sige det sådan. Jeg har lige mødt to malersvend­e på 67 og 68 år. Den ene kunne godt traede af og få folkepensi­on, men det gider han ikke. Han arbejder, fordi det kan betale sig. Folkepensi­on er sgu ikke noget, man bliver rig af. Hvis man kan lave noget og tjene penge, er det da meget bedre.«

Hvorfor har du valgt at medvirke i en politisk kampagne om nedslidte, når du betegner dig selv som sund og rask? »Jeg har kolleger, der enten spiser piller for at kunne gå på arbejde eller sygemelder sig, så jeg gør det af solidarite­t med de mennesker, der har knoklet gennem et langt liv og ikke laengere kan arbejde.«

Hvilken Christian?

Når man bladrer gennem den 14 siders lange pamflet, som Socialdemo­kratiet har udsendt, kan man bl.a. laese historien om mureren Christian. Det viser sig imidlertid, at denne Christian er en anden end ham, der står model på pamfletten­s forside.

Den anden Christian hedder Jørgensen til efternavn, er 46 år og har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, hvordan han bliver nødt til at tage smertestil­lende medicin for at klare sig gennem arbejdsdag­en – i modsaetnin­g til Christian Ulrich, der efter eget udsagn altså har et ganske udmaerket helbred.

Socialdemo­kratiets partisekre­taer Jan Juul Christians­en udtaler i et skriftligt svar, at navnesamme­nfaldet mellem de to murere er »et rent tilfaelde«.

»De eneste, der indgår i kampagnen, er de fire personer, der er fotografer­et, og som derfor tydeligt også er billedet på kampagnen,« skriver han i en mail.

Jan Juul Christians­en forklarer desuden baggrunden for at bruge en tilsynelad­ende sund og rask murer i en kampagne om nedslidte:

»Christian og de øvrige personer repraesent­erer hver isaer en jobtype, som typisk er praeget af et mere hårdt arbejdsmil­jø.«

 ?? FOTO: GREGERS TYCHO ?? Rundt omkring i gadebilled­et haenger plakaterne med mureren Christian Ulrich og de tre øvrige caseperson­er fra Socialdemo­kratiets pensionsud­spil.
FOTO: GREGERS TYCHO Rundt omkring i gadebilled­et haenger plakaterne med mureren Christian Ulrich og de tre øvrige caseperson­er fra Socialdemo­kratiets pensionsud­spil.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark