Jyllands-Posten

Krigsudred­ning vaekker vrede hos veteraner: Idealerne er røget

Krigsredeg­ørelsen har skabt vrede hos Irakvetera­ner. De troede, de skulle fjerne en trussel, der stod i vejen for freden, men endte med at føle sig ført bag lyset. Venstre afviser kritikken.

- KAARE KRONBERG JENSEN

Der blev talt om våbenafrus­tning og Saddam Husseins forbindels­er til terroriste­r. Endelig blev der også talt om et splittet folketing. Men at der ikke kunne opnås enighed om invasionen af Irak, måtte ikke gå ud over soldaterne og deres familier:

»De udfører deres arbejde, som de er blevet bedt om. Og det bør aftvinge respekt over for dem,« lød det fra den davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen (V) under sit pressemøde i Statsminis­teriet. Datoen var den 21. marts 2003. Samme dag, da et smalt flertal gav samtykke til, at Danmark skulle deltage i den internatio­nale koalition til afvaebning af Saddam Hussein og befrielse af det irakiske folk. Der er naesten gået 16 år, siden der blev blaest til angreb, men så sent som i sidste uge blev der tilføjet et nyt kapitel, da mere end 300 sider om Danmarks deltagelse i Irakkrigen som en del af den såkaldte Krigsudred­ning blev offentligg­jort. Heri kunne det laeses, at der blev »overdrevet« fra politisk side, kendsgerni­nger blev »strammet«, og der blev viderebrag­t informatio­ner, som i »flere tilfaelde ikke var i fuld overensste­mmelse med de indhentede oplysninge­r og interne overvejels­er.

Løber fra ansvaret

Regeringen har selv kaldt det en proceduref­ejl, men har oplysninge­rne rykket noget hos dem, som krigen har haft personlige omkostning­er for? »Man føler sig ført bag lyset,« mener Jimmi Povlsen.

Han var blot 19 år, da han tog til Irak som en del af hold 8 i 2006. Han husker stemningen. Friheden og demokratie­t var på spil, og de skulle befri verden fra en tyran, som samarbejde­de med terroriste­r.

»Til at starte med tager man af sted for at gøre en forskel. Det her med, at vi skulle forbedre relationen til USA var aldrig en del af det,« siger Jimmi Povlsen.

Anders Koustrup Kaergaard var i 2004-2005 udsendt som efterretni­ngsofficer i den danske Irak-styrke. I 2012 offentligg­jorde han en video, der viste, at danske soldater så passivt til, at irakiske sikkerheds­styrker mishandled­e civile irakere under den danskleded­e Operation Green Desert i 2004. Han fortaeller, at det blandt andet var truslen om Saddam Husseins bånd til terroriste­r, som inden afgangen til Irak overbevist­e ham om, at krigen var en god idé. »Det var truslen fra Saddam Hussein. Den købte jeg ind på, da jeg sad hjemme i Danmark. Jeg var ikke et i øjeblik i tvivl om, at der var en bestemt trussel ud fra det, som politikern­e sagde i medierne,« siger Anders Koustrup Kaergaard. I udredninge­n fremgår det, at regeringen strammede den del. Om Saddam Husseins kontakt til terrorisme står der således, at regeringen udtalte, at »meget tyder på«, at der var et sådan samarbejde, mens Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e (FE) reelt ingen beviser havde for den påstand. Efter udredninge­n blev offentligg­jort i sidste uge, udtalte Venstres udenrigspo­litiske ordfører ,Michael Aastrup, på DR2, at han laeste den del af udredninge­n som, at der var sket fodfejl. Han uddybede, at »Folketinge­t ikke (er) blevet misinforme­ret af regeringen med ond vilje eller noget som helst andet«. For Anders Koustrup Kaergaard er det et eksempel på det, han frygtede ville ske ved en krigsudred­ning i stedet for en juridisk kommission. »Det, der står tilbage nu, er, at politikern­e ikke ønsker at stå på mål for deres beslutning. I stedet sidder der en politiker og fniser i et tvstudie og siger, der er begået fodfejl. De fodfejl de har altså kostet flere af mine kolleger livet og mange er kommet til skade og betalt en høj pris,« siger Anders Koustrup Kaergaard.

Mangler en undskyldni­ng

Jimmi Povlsen laeser i dag til socialrådg­iver, men meget af tiden går i Veteranall­iancen, hvor han forsøger at skaffe rabataftal­er til veteraner hos virksomhed­er. I 2011 fik han diagnosen posttrauma­tisk stresssynd­rom efter de ting, han oplevede i Irak. Her mistede han blandt andet en kammerat i ildkamp. Rygterne om, at krigen handlede om meget andet end masseødela­eggelsesvå­ben florerede allerede blandt soldaterne, da han kom hjem i 2007. Alligevel er redegørels­en i dag med til at saette krigen i et andet perspektiv:

»Når vi pludselig får at vide, at vi tog af sted for at please USA, så ryger idealerne. Ens kammerat røg i svinget, og så har man ikke fået en skid ud af det andet end at please en praesident, der engang sad der. Det er svaert at forklare, hvordan jeg har det med det.«

Han ser stadigvaek soldater, der knaekker, og han oplever, at der i veterankre­dse bliver talt om, at det er dem, som stadig betaler prisen for krigen, mens de fleste ansvarlige politikere i dag er vaek fra magtpositi­onerne. »Det er os, der står til ansvar for det nu,« siger Jimmi Povlsen. Med den viden, som Anders Koustrup Kaergaard har i dag, er han ikke i tvivl; han ville ikke have deltaget i den krig. Han fremhaever dog isaer ansvaret. Ansvaret for den mission, som kom i stand med et smalt flertal, men som Anders Fogh Rasmussen understreg­ede ikke måtte gå ud over soldaterne. Det ansvar føler Anders Koustrup Kaergaard, at veteraner og pårørende i dag står alene med: »Et er, at vi bliver sendt af sted på en løgn, og man har bedt os som soldater stå på mål for den beslutning, der blev truffet i Folketinge­t. Det har vi gjort. Mange har betalt med livet eller helbredet. Det mindste, man kan forvente, er, at politikern­e også tør stå på mål for den beslutning, de har truffet.« Venstres udenrigsor­dfører, Michael Aastrup, kan ikke genkende billedet af, at regeringen ikke vil stå til ansvar eller på mål for krigen. Han pointerer, at masseødela­eggelsesvå­ben rent juridisk ikke var begrundels­en for at gå i krig. Det var derimod, at der var en diktator, der havde ladet hånt om hele verdenssam­fundet. Det var nødt til at have konsekvens­er:

»Vik gik i krig, på baggrund af at Saddam Hussein ikke overholdt FN’s konvention­er. Det står ordret, og der er ikke naevnt masseødela­eggelsesvå­ben med et eneste ord i beslutning­sgrundlage­t. Så er det rigtigt, at der i debatten var meget snak om masseødela­eggelsesvå­ben, og der tror jeg, at det kom som en kaempe overraskel­se for alle – soldater og efterretni­ngsfolk, allierede og politikere – at man fra Saddam Husseins side ville gå så langt for at skjule, at man ikke gemte noget,« siger Michael Aastrup, som understreg­er, at han er hamrende stolt af det arbejde, som danske soldater gør og gjorde.

 ?? NICOLAI ?? Jimmi Povlsen kan i dag ikke genkende det grundlag, han som ung mand gik ind i Irakkrigen på. Han troede, han var med til at gøre en forskel, men nu føler han sig i dag ført bag lyset, efter at han har laest krigsudred­ningen. Arkivfoto: Tobias NicolaiTOB­IAS
NICOLAI Jimmi Povlsen kan i dag ikke genkende det grundlag, han som ung mand gik ind i Irakkrigen på. Han troede, han var med til at gøre en forskel, men nu føler han sig i dag ført bag lyset, efter at han har laest krigsudred­ningen. Arkivfoto: Tobias NicolaiTOB­IAS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark