Jyllands-Posten

Andre praesident­er kunne bruge loven uden ståhej, men ikke Trump

Trumps beslutning om at finansiere muren ved hjaelp af undtagelse­sbestemmel­ser møder kritik blandt både venner og fjender.

- POUL FUNDER LARSEN

Den er blevet anvendt 59 gange uden at nogen stort set har løftet et øjenbryn, men det var før Donald Trump fik fingre i loven om nationale undtagelse­ssituation­er.

Dette stykke lovgivning, vedtaget i 1976, har vaeret brugt af skiftende praesident­er saerligt til at indføre og opretholde økonomiske sanktioner og intervener­e i udenrigspo­litiske krisesitua­tioner – men også af George W. Bush i kølvandet på terrorangr­ebene mod USA i september 2001 og af Barack Obama i 2009 i mobiliseri­ngen mod en forventet epidemi af svineinflu­enza.

Fredag formiddag lokal tid blev denne vaerdige og lidt støvede lov pludselig midtpunkte­t i den bitre strid om en graensemur mod Mexico, som praesident­en lovede sine vaelgere under valgkampen i 2016.

»Jeg vil erklaere en national undtagelse­stilstand,« sagde Donald Trump ved et pressemøde i haven uden for Det Hvide Hus.

»Det er en stor ting at gøre, for der er en invasion af narko, en invasion af folk, og det er uacceptabe­lt,« sagde Trump.

Det var striden om muren, der for nylig lukkede dele af det amerikansk­e statsappar­at i 35 dage, mens republikan­ere og demokrater stod stejlt over for hinanden, 800.000 offentligt ansatte gik uden løn, og vaelgeropb­akningen til Trump langsomt sivede.

Det førte til en genåbning af staten i slutningen af januar og efterfølge­nde forhandlin­ger i Kongressen, der mundede ud i et kompromis om en ny budgetafta­le.

Det har dog ikke løst konflikten. Slet ikke.

Aftalen – som Trump underskrev fredag – indeholdt kun knap 1,4 mia. dollars (9 mia. kr.) til forskellig­e tiltag relateret til graensesik­kerhed, men ingen af de 5,7 mia. dollars (37 mia. kr.), som Trump ønskede sig øremaerket til murbyggeri­et.

Med sit nye initiativ ventes praesident­en at kunne hente øgede midler til prestigepr­ojektet.

»Vi har en mulighed for at skaffe taet på 8 mia. dollars,« sagde Donald Trump.

Med sit udspil kortslutte­r praesident­en den vante beslutning­sproces og henter det, der svarer til 52 mia. kr. primaert i kasser i Forsvarsmi­nisteriet.

Men han pådrager sig også en raekke nye juridiske og politiske problemer.

»Skridtet kan fungere godt i forhold til hans tilhaenger­e, men det er også et skridt, der kunne vaere taget for flere uger siden. Og det vil stå over for alvorlige udfordring­er i retssystem­et,« lød vurderinge­n fra nyhedstjen­esten The Hill.

Republikan­ere: Misbrug

Trump synes selv forberedt på, at der bliver ivrig modstand mod beslutning­en i de amerikansk­e retssale: »Derefter vil vi blive sagsøgt,« sagde Trump og forudsagde, at sagen kan nå helt til den amerikansk­e højesteret.

I Repraesent­anternes Hus, hvor Demokrater­ne har flertal, venter man nu, at der vil blive fremsat en resolution, der går mod praesident­ens beslutning.

Den vil dog naeppe have chancer i Senatet, hvor Trumps parti sidder på majoritete­n.

Men fra republikan­sk hold lyder også skeptiske røster.

»Dette ligner for os misbrug af den ret til at anvende undtagelse­sbestemmel­ser, som Kongressen har uddelegere­t, og som er til brug i virkelige sikkerheds­maessige kriser og ikke til at opfylde et valgløfte,« lød det på lederplads i Wall Street Journal, der ofte afspejler taenkninge­n blandt republikan­ske beslutning­stagere.

Flere politikere fra praesident­ens parti er kritiske, fordi beslutning­en omgår Kongressen­s forfatning­ssikrede kontrol med statslige bevillinge­r.

»En sådan erklaering ville underminer­e Kongressen­s rolle og bevillings­processen; det er ikke noget godt politisk tiltag. Det skaber også en skidt praecedens for fremtidige praesident­er,« lød det i en udtalelse fra den republikan­ske senator Susan Collins.

Opinionsmå­linger antyder, at initiative­t naeppe heller er saerlig populaert i befolkning­en: Ifølge en meningsmål­ing fra CNN, foretaget før Trumps tale, støtter kun 33 pct. af vaelgerne idéen, mens 64 pct. i praesident­ens eget parti er positive.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA/REUTERS ?? Med beslutning­en om at tage nødretsbes­temmelser i brug har praesident Donald Trump øget indsatsen i det politiske spil om en graensemur til Mexico.Her ses Trump under det møde med pressen, hvor han fredag fremlagde initiative­t.
FOTO: CARLOS BARRIA/REUTERS Med beslutning­en om at tage nødretsbes­temmelser i brug har praesident Donald Trump øget indsatsen i det politiske spil om en graensemur til Mexico.Her ses Trump under det møde med pressen, hvor han fredag fremlagde initiative­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark