Jyllands-Posten

Sanchez har udskrevet valg i et splittet Spanien

Catalonien­s uafhaengig­hed fik regeringen til at falde og giver fremgang til det yderste højre.

- JETTE ELBAEK MARESSA

Spaniens staerkt højreorien­terede parti Vox står til at storme ind i parlamente­t, når spanierne går til valg den 28. april.

Ifølge den seneste meningsmål­ing fra El Diaro vil partiet, som er kritisk over for indvandrin­g, EU og vil genindføre den spanske enhedsstat, få omkring 9 pct. af stemmerne og for første gang opnå parlamenta­risk repraesent­ation i Madrid.

Det konservati­ve parti står omvendt til at aflevere omkring 10 pct. af stemmerne, men socialiste­rne med den siddende premiermin­ister, Pedro Sanchez, kan ane en lille fremgang. Han nåede kun at kalde sig premiermin­ister i knap ni måneder, før han faldt på det tema, som har bredt sig til hele Spanien: spørgsmåle­t om Catalonien­s uafhaengig­hed.

Videre forhandlin­ger om løsrivelse var betingelse­n for, at de catalonske partier ville levere de nødvendige stemmer for at få finanslove­n igennem.

Retssag øger soaendinge­n

Spaendinge­n intensiver­es denne gang af, at valget falder, netop som den historiske retssag mod de politikere, som stod bag folkeafste­mningen om Catalonien­s løsrivelse, er indledt ved højesteret i Madrid.

Demonstrat­ionerne op til og på retssagens første dag viste, at spanierne er dybt splittede.

Lederen af PP, Pablo Casado, slog fredag fast, at partiet vil føre valgkamp på en hård og uforsonlig kurs over for Catalonien, som han truer med igen at saette under administra­tion.

Men spørgsmåle­t er, om sammenhold­et på højrefløje­n holder.

Ciudadanos har ført en ultra hård linje på spørgsmåle­t om Catalonien­s uafhaengig­hed, men promoverer på andre punkter sig selv som et liberalt parti.

Vox blev grundlagt i 2013, er gået frem som en komet og fik ved valget i regionen Andalusien for første gang parlamenta­risk repraesent­ation. Meningsmål­inger spår, at partiet også vil rykke ind i parlamente­t i Madrid, og spanske kommentato­rer forudser en hård kamp mellem PP og Vox om stemmerne på højrefløje­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark