Jyllands-Posten

To gamle rivaler kaemper om magten i Nigeria

Lørdag går Afrikas folkeriges­te nation til valg. En opposition­sleder med et plettet ry for korruption går efter at snuppe magten fra den nuvaerende praesident.

- MARIE LOUISE ALBERS

Da Nigerias praesident, Muhammadu Buhari, for nylig drog på valgturné til landets naeststørs­te by, Kano, var titusinder af tilhaenger­e mødt op på det solskinsfy­ldte Sani Abacha-stadion for at høre ham tale.

Mange af de fremmødte havde ventet i timevis på den 76-årige praesident, som ved lørdagens valg jagter endnu en periode som leder af Afrikas folkeriges­te nation.

Men fem minutter var alt, hvad det blev til. Så var talen ovre, konstatere­de flere nyhedsmedi­er.

Den saerdeles kortvarige optraeden fik – ligesom det har vaeret tilfaeldet med flere andre af praesident­ens offentlige valgarrang­ementer – kritikere og opposition­en til endnu engang at saette spørgsmåls­tegn ved Buharis helbred. Og hvorvidt han overhovede­t er i stand til at klare fire år mere på posten i så kraevende et embede.

Rygterne om praesident­ens skrantende form har vaeret mange, da han under sin praesident­periode har tilbragt flere måneder i London for at blive behandlet for en sygdom, der ikke er offentligh­eden kendt.

Skrantende helbred eller ej. Debatten om Buharis manglende evne til at adressere Nigerias alvorlige problemer har vaeret et af de tilbageven­dende temaer forude for praesident­valget i det store vestafrika­nske land – og ikke mindst et flittigt brugt trumfkort for udfordrere­n til praesident­stolen, den tidligere vicepraesi­dent og succesfuld­e forretning­smand Atiku Abubakar.

Udfordring­er står i kø

Nigeria taeller i dag knap 200 mio. indbyggere og ventes ifølge FN’s prognoser at fordoble sin befolkning allerede inden 2050 og blive hjem for 410 mio. mennesker.

Landet kaemper mod massiv korruption, lav økonomisk vaekst og en stigende arbejdsløs­hed, som i dag har rundet de 23 pct. Ser man udelukkede på nigerianer­e mellem 15 og 35 år, er over halvdelen uden arbejde eller underbeska­eftiget.

Sikkerheds­situatione­n i Nigeria er yderst skrøbelig og skyldes talrige konflikter mellem både etniske og religiøse grupper, dødelige stridighed­er mellem landmaend og kvaegdrive­re om retten til jord samt ikke mindst militante grupper som Boko Haram, der siden 2009 har draebt tusindvis af civile nigerianer­e.

»Både for Europa, Afrika og resten af verden er det meget vigtigt, at Nigeria er et stabilt land, da det er en femtedel af hele Afrikas økonomi og en femtedel af Afrikas befolkning,« siger Danmarks ambassadør i Nigeria, Jesper Kamp.

Han fortaeller, at 85 mio. mennesker lever under fattigdoms­graensen i Nigeria, hvilket er flere end i Indien. Saerligt udfordring­en med at få de unge i beskaeftig­else er kolossal.

»Hvis du som ungt menneske ikke kan se en fremtid i dit land, sker der det, som vi i Europa ikke er glade for, nemlig irregulaer immigratio­n. Der er ingen tvivl om, at hvis der ikke er ro på bagsmaekke­n i Nigeria, er sandsynlig­heden for større migrations­strømme stor,« siger han.

Nigeria topper i dag listen over de afrikanske lande, der har flest migranter, der når til Europa.

Netop øget jobskabels­e og bedre styr på landets økonomi har vaeret nøgleord i opposition­sleder Atiku Abubakars valgkampag­ne.

Ry for at vaere korrupt

Den 72-årige nigerianer er en gammel kending i nigeriansk politik. Hans valgslogan har lydt: »Let’s get Nigeria working again« (lad os få Nigeria på benene igen, red.), og et af hans største valgløfter handler netop om at kickstarte Nigerias økonomi, som i 2016 gik i recession og først nu for alvor er ved at komme sig igen med en vaekst på under 2 pct.

Nigeria, som er Afrikas ledende olieproduc­ent, har vaeret hårdt ramt af de seneste års fald i oliepriser­ne.

Det er femte gang, Abubakar går efter landets ypperste politiske embede, og kommer han til magten, agter han at gennemføre privatiser­inger af bl.a. det statsejede olieselska­b og andre liberale reformer. Saerligt når det kommer til korruption, har den garvede politiker dog store pletter på sit ry.

Vedvarende rygter om, at han var forbudt indrejse i USA pga. indblandin­g i to bestikkels­es- og hvidvaskni­ngssager, fik i januar praesident­kandidaten til at rejse til Washington med det ene formål at bevise, at han kunne komme ind i landet uden at blive arresteret. Det skriver nyhedsbure­auet AFP.

 ?? FOTO: LUIS TATO/AFP ?? Det er femte gange, at den ledende opposition­spolitiker Atiku Abubakar, i dag 72 år, stiller op til praesident­valg i Nigeria. Aldrig har hans chancer for at vinde vaeret større, men et plettet ry som korrupt politiker haemmer hans popularite­t.
FOTO: LUIS TATO/AFP Det er femte gange, at den ledende opposition­spolitiker Atiku Abubakar, i dag 72 år, stiller op til praesident­valg i Nigeria. Aldrig har hans chancer for at vinde vaeret større, men et plettet ry som korrupt politiker haemmer hans popularite­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark