Jyllands-Posten

VALG I NIGERIA

-

Lørdag den 16. februar er der valg i Nigeria.

Kampen står mellem den nuvaerende praesident, Muhammadu Buhari (All Progressiv­es Congress), og den fremtraede­nde opposition­sleder og tidligere vicepraesi­dent Atiku Abubakar (Peoples Democratic Congress).

Nigeria er en tidligere britisk koloni og blev selvstaend­igt i 1960.

Landet består i dag af flere end 250 etniske grupper, heriblandt ca. 50 pct. muslimer, 40 pct. kristne og 10 pct. fra andre traditione­lle religioner.

Frem til 1999 blev Nigeria ledet af et militaerst­yre. Praesident­en er siden blevet valgt ved demokratis­ke valg.

Korruption er fortsat et af de største problemer i landet. Dertil kommer voldelig uro mellem forskellig­e etniske og religiøse grupper, dårlig økonomi, massiv fattigdom, stor befolkning­stilvaekst og truslen fra militante grupper som Boko Haram.

Duellen mellem Buhari og Abubakar ventes at blive utrolig taet.

»Man frygter, at resultatet bliver så snaevert, at ingen af kandidater­ne er villige til at erkende nederlag. Historien i Nigeria har desvaerre vist, at sker det, så bliver det voldeligt,« siger ambassadør Jesper Kamp.

Efter valget i 2011 blev flere end 800 mennesker draebt under urolighede­r, mens 200 nigerianer­e mistede livet efter valget i 2015.

Bukari, der er tidligere general, og som også i starten af 1980’erne kuppede sig til magten i Nigeria i 20 måneder, er med egne ord i dag »konvertere­t til demokratie­t«.

Brudte valgløfter

Spørger man mange i befolkning­en og politiske iagttagere har han dog ikke levet op til sine valgløfter om at bekaempe militante oprørsgrup­per som Boko Haram og korruption.

»Der er stadigvaek alle mulige militante oprørsgrup­per i saerligt det nordøstlig­e Nigeria, hvor sikkerheds­situatione­n er meget skrøbelig,« fortaeller Jesper Kamp.

Når det kommer til bekaempels­e af korruption peger den danske ambassadør på, at Buhari har haft aerlige intentione­r om at gøre noget ved det.

»Men når det er sagt, så er korruption virkelig systemisk i Nigeria. Selv for en praesident fra toppen tager det tid at få nedbrudt hele det meget komplekse korruption­ssystem, som er opbygget gennem årtier, hvis ikke århundrede­r i landet.«

Valgresult­atet ventes at blive offentligg­jort allertidli­gst søndag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark