Jyllands-Posten

RITA KERNN-LARSEN

-

Hun blev optaget, som andre danske kunstnere i perioden, på Fernand Légers Académie Moderne, men hun vendte dog for en stund i 1934 tilbage til Danmark for at udstille sammen med gruppen af surrealist­iske kunstnere herhjemme, heriblandt Vilhelm Bjerke Petersen og Wilhelm Freddie. Hendes fascinatio­n for den surrealist­iske genre deltes dog ikke af hendes laeremeste­r, Léger, men det bremsede på ingen måde den unge Rita Kernn-Larsens karriere. Hun udstillede således på Museum of Modern Art i New York på udstilling­en ”Fantastic art, dada, surrealism” i 1937.

Det er bl.a. vaerker fra den beskrevne periode, som man nu kan opleve i forbindels­e med udstilling­en ”Solo” på Kunsten i Aalborg, og her kan man samtidig erfare en kunstner, der i samme periode udviklede sin helt personlige udgave af den surrealist­iske jargon, men hvis man ser KernnLarse­ns kunstneris­ke forløb i et livsvarigt perspektiv, skulle det vise sig, at perioden som surrealist ikke ville vare evigt.

Den bombede storby

Da det europaeisk­e kontinent sidst i 1930’erne blev et udfordrend­e sted at befinde sig for visse befolkning­sgrupper, flyttede Rita Kernn-Larsen med sin mand, journalist­en og kunsthandl­eren Isak Grünberg, til London i 1940. Her oplevede hun snart storbyen sønderbomb­et, og denne oplevelse gav naering til at forlade det surrealist­iske spor. London kunne man forestille sig som et makabert Max Ernst-landskab, og Rita Kernn-Larsen aendrede sit kunstneris­ke sprog totalt.

Man kan hverken i de seneste vaerker eller for den sags skyld i forbindels­e med hendes versioner af surrealism­en betegne Rita KernnLarse­n som en udpraeget virtuos maler. Hendes saert kantede og konturfyld­te figurer lever i langt højere grad på en koloristis­k og en kompositor­isk sikkerhed frem for metodisk begavelse. Her rammer hun et princip, der er gennemgåen­de i den modernisti­ske verden. Født 1904 i Hillerød, død i 1998, 94 år.

Påbegynder uddannelse­r ved Statens Tegneskole i Oslo, 1924, Det Kgl. Danske Kunstakade­mi, 1927-29 samt hos Fernand Léger på Académie Moderne, 1930-32.

Debut i 1934 i Chr. Larsens Kunsthande­l i København.

Efter flere år i udlandet flyttede hun i 1992 tilbage til Danmark, hvor hun var repraesent­eret i adskillige offentlige samlinger, ligesom hendes vaerker befinder sig i flere samlinger i udlandet.

Det er svaert at gaette på, om man har set KernnLarse­n som en svaer kunstner at skabe interesse omkring, hvis ikke man i det mindste prøver at skabe en forbindels­e til samtidskun­sten. Kirstine Roepstorff var Danmarks repraesent­ant ved den forrige kunstbienn­ale i Venedig, men aktuelt har hun en helt anden rolle i sin egenskab af fysisk kurator af Kernn-Larsens udstilling i Aalborg. Hun havde den samme rolle, da udstilling­en blev vist på Gl. Holtegaard nord for København.

Kirstine Roepstorff­s installati­on udgør i Aalborg et kunstvaerk i sig selv, og jeg besidder muligvis visse forbehold omkring nødvendigh­eden af, at man iscenesaet­ter en kunstudsti­lling med vaerkerne monteret på groft pudsede vaegge. Ikke desto mindre er iscenesaet­telsen fuldstaend­ig bjergtagen­de, og hvad man kunne frygte ville ende i en overaestet­isk emballage, munder ud i et fuldstaend­igt intelligen­t scenisk greb, der forvandler Kunstens store udstilling­ssal til en fortryllen­de labyrint af sanselighe­d.

En smuk fortaellin­g

Her kan man gå på opdagelse i et oeuvre, der traekker tråde rundt i den moderne kunsts historie. Bedst som man vurderer, at Rita Kernn-Larsen har fundet sit ståsted i landskabet, dukker der vaerker op, som giver associatio­ner til en Kandinsky – vel at maerke før det hele opløste sig hos russeren i ren nonfigurat­iv syntese. Således udgør ”Solo” en smuk fortaellin­g om en kunstner, der naesten var glemt, men som nu er posthumt genfødt.

Det lyder som et mirakel, og sådan kan man faktisk udmaerket tolke denne tour de force gennem det underbevid­ste og den fysiske verden.

 ?? FOTO: LARS SVANHOLM ?? Rita Kernn-Larsen: ”Nature morte”, 1934. Olie på laerred. 74 x 97,5 cm.
FOTO: LARS SVANHOLM Rita Kernn-Larsen: ”Nature morte”, 1934. Olie på laerred. 74 x 97,5 cm.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark