Jyllands-Posten

Store brødre

-

I Goethes digt

fra 1797 ”Der Zauberlehr­ling” – ”Troldmande­ns laerling” – drager troldmande­n af sted og overlader i tillid arbejdet med at passe vaerkstede­t til laerlingen. Denne bliver hurtigt traet af at slaebe vand og fortryller derfor en kost til at udføre det hårde arbejde for sig. Det går dog galt, og snart sejler alt i vand. Laerlingen forsøger at stoppe skaden ved at spalte kosten i to, men det fordobler kun skaden.

I en let søgt og overført betydning kan fortaellin­gen bruges som analogi for mennesket og dets forhold til teknologie­n, hvor troldmande­n og hans laerling repraesent­erer mennesket og kosten teknologie­n.

Fra ilden over hjulet, fabrikssko­rstenen, medicin og til bilen, flyet og computeren – for at koge menneskehe­dens historie ned til en enkelt saetning – har menneskets fantasi og innovation­skraft frembragt teknologi, der i århundrede efter århundrede har hjulpet tilvaerels­en og styrket troen på fremskridt­et og samtidig gjort livet laengere, sundere og mere behageligt. Giftgasser, a-våben og anden djaevelska­b har udgjort den modpol, der viste, at teknologie­n også kunne benyttes til destruktio­n.

Det har dog ikke forhindret mennesket i at betragte teknologie­n som fremskridt­es hjaelper, men spørgsmåle­t er, om det ikke som i digtet efterhånde­n er teknologie­n, der har fået overherred­ømmet. I hvert fald på nogle områder.

Som det tidligere på ugen

kunne laeses i Jyllands-Posten, er der noget, der kunne tyde på, at den ny teknologi i form af apps på vores smartphone­s er med på en lytter, når vi taler sammen. Det faeldende bevis eksisterer ikke, men det er påfaldende, at så mange mennesker samstemmen­de kan berette om saelsomme situatione­r.

Man kan måske bortforkla­re det som tilfaeldig­t, men man kan ikke bortforkla­re, at vores adfaerd i dag er spundet ind i algoritmer, er overvåget og bliver nøje kortlagt. Og i modsaetnin­g til i George Orwells klassiske fremtidsdy­stopi ”1984” fra 1949 er det ikke laengere kun Store Broder i skikkelse af den totalitaer­e stat, der holder øje med os, men et vaeld af store brødre i skikkelse af globale techgigant­er i ledtog med virksomhed­er, der ikke nødvendigv­is vil os det ondt, men gerne vil påvirke vores adfaerd for egen vindings skyld.

Det forekommer

som en evighed siden, da man i begyndelse­n af 00’erne efter terrorangr­ebet i USA den 11. september 2001 diskutered­e, om øget overvågnin­g af trafikknud­epunkter, lufthavne og storbyer ville true det åbne og frie samfund og dermed i virkelighe­den gå terrorens aerinde. Det har vi laert at leve med, fordi det beskytter os og er med til at begraense terror.

Den kommerciel­le form for overvågnin­g – aflytning eller ej – har ikke i sinde at beskytte os, mindst af alt mod os selv og vore impulser. Den kan bagatellis­eres som harmløs, men man skal ikke undervurde­re, hvad kortlaegni­ngen af vores adfaerd kan have af konsekvens­er, isaer hvis den havner i de forkerte haender. Her er det vaerd atter at minde om, at TDC stadig overvejer at lade den statskontr­ollerede kinesiske techvirkso­mhed Huawei stå for indførelse­n af 5Gteknolog­ien i Danmark. Det er en storebror, som man virkelig ikke ønsker, holder øje med os.

I ”Troldmande­ns laerling” vender troldmande­n hjem og ophaever forbandels­en, så mennesket atter har kontrollen. Spørgsmåle­t er, om det løb er kørt i virkelighe­den?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark