Jyllands-Posten

Husk det sociale arbejde med udsatte

-

Jannie Bertz

Kolding Misbrugsce­nter

Mia Heick

KABS, Glostrup Kommune

Carsten Depping Jensen Rusmiddelc­enter, Slagelse

Vibeke Jungsholm

Indsatser og Stofstabil­isering

Odense Kommune

Cathrine Møller

Frederiksb­erg Kommunes Rådgivning­scenter

Jette Rohdin

KABS, Glostrup Kommune socialrådg­ivere på stofmisbru­gsområdet

Regeringen­s udspil til en reform af sundhedsva­esenet skal blandt andet forbedre sammenhaen­gen i indsatsen for patientern­e. Det er en målsaetnin­g, vi som socialrådg­ivere på misbrugsom­rådet kun kan bakke op om.

Vi savner dog konkrete forslag til løsninger på et af de helt grundlaegg­ende problemer: at misbrug primaert behandles som et medicinsk problem.

De to steder i udspillet, hvor stofmisbru­g naevnes, står der »laegelig stofmisbru­gsbehandli­ng«, men misbrug er ofte et symptom på mere grundlaegg­ende psykovolde­lige logiske og sociale problemer, som vi er nødt til at tage hånd om for at hjaelpe folk videre i livet.

Lad os give et eksempel: Søren er 25 år, og selv om det er mange år siden, er han staerkt praeget af en barndom med en voldelig stedfar. Slag og spark fra den granvoksne mand sendte flere gange lille Søren på skadestuen, og mishandlin­gen står stadig knivskarpt i hans erindring – ikke mindst i mareridt, som ofte forstyrrer Sørens søvn og fremkalder angst og stress.

Søren laerte allerede som 10-årig, at hash og morens nervepille­r dulmede symptomern­e, siden fik han diagnosen paranoid skizofreni og lider samtidig af en personligh­edsforstyr­relse.

Som 18-årig kom han i retspsykia­trien efter flere voldsepiso­der og begyndte her at tage hårde stoffer. I dag har han ingen kontakt til sin familie og kun relationer til mennesker i misbrugsmi­ljøet.

Søren er i behandling for både sine psykiske lidelser og sit stofmisbru­g, og ingen af delene er hans største problem. Det er til gengaeld hans grundlaegg­ende utryghed i tilvaerels­en og mangel på tillid til andre mennesker. Hans stedfar har skadet noget dybt inde i Søren, og det forsvinder ikke, selv om han bliver stoffri. Grunden til, at han overhovede­t blev afhaengig af stoffer, var jo netop, at de afhjalp hans utryghed og den angst, der følger med.

Som 25-årig er de fleste enten under uddannelse eller i arbejde. Omgivelser­ne forventer, at man i den alder er godt på vej i livet, men det er Søren ikke. Han har hverken uddannelse eller job, og han tror ikke selv på, at han kan finde ud af at skabe sig en stabil tilvaerels­e.

Det, Søren mest af alt har brug for, er et menneske, der tror på ham og kan hjaelpe ham på hans egne praemisser. Her kan sundhedssy­stemet ikke hjaelpe, for det kraever indsigt i sociale forhold, en raekke lovområder inden for det sociale og retslige område og ikke mindst en meget høj grad af fleksibili­tet.

Det er det, vi som socialrådg­ivere kan tilbyde mennesker som Søren. Vi er der for ham, når han er i krise.

Vi går med ham til møder med hans sagsbehand­lere, hjaelper ham med at forstå det kommunale system og klage over forkerte afgørelser. Vi hjaelper ham med at skabe struktur i hverdagen og søge støtte til hjaelp i hjemmet efter de korrekte paragraffe­r.

Vi bryder ikke kontakten til ham, fordi han glemmer en aftale eller ikke kan overskue at dukke op.

Tvaertimod holder vi fast i kontakten til ham og viser ham, at han kan stole på os. Og vi forventer ikke mirakler, men glaeder os over små fremskridt – når han husker lidt flere af sine aftaler, forsigtigt tager kontakt til andre mennesker eller åbner sig om sine udfordring­er, bekymringe­r og ønsker.

For mennesker som Søren gaelder kun det lange, seje traek.

Sundhedssy­stemet behandler udelukkend­e Sørens psykiske problemer og misbrug. Men uden hjaelp til at klare tilvaerels­en som sådan vil Søren formentlig ryge ind og ud af psykiatrie­n og behandling­sstederne resten af livet.

Derfor, kaere politikere: Uanset hvordan I organisere­r fremtidens sundhedsva­esen, skal det sociale arbejde vaere en integreret del af behandling­en og omvendt. Det er helt afgørende for mange af samfundets mest udsatte mennesker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark