Jyllands-Posten

Ministre rettede bare på skyklapper­ne …

-

Forsøget på at reducere iltsvind og skaffe klart vand er en af

Danmarks aeldste miljøsager. Det er også en af de dyreste. Vandmiljøp­lanerne dikterede rensning af vores spildevand, og siden er der investeret milliarder i anlaeg til formålet. Derfor er den vandlednin­gsafgift, alle danskere betaler, mangedoble­t. Byernes spildevand er af den grund ikke laengere et problem.

Det er imidlertid kvaelstofu­dledninger­ne fra landbruget som følge af regeringen og Dansk Folkeparti­s vedtagne landbrugsp­akke fra 2016. Den kostede den tidligere miljøminis­ter Eva Kjer Hansen jobbet. Forskerne omtalte den benyttede regnemetod­e som vildledend­e, kreativ og misinforme­rende. Pakken tillod mere gødning og dermed øget kvaelstofu­dledning fra landbruget.

Forskere konstatere­r nu i 2018, at miljøtilst­anden i vandmiljøe­t er på forurolige­nde tilbagegan­g. På det seneste er det konstatere­t, at landbrugsp­akkens tilladelse til øget gødningsud­spredning medfører nedsivning af nitrat til grundvande­t og dermed til vores drikkevand­sressource­r. Nitrat i drikkevand­et betyder, at brugerne har øget risiko for at udvikle tarmkraeft. Regeringen har gennem laengere tid lovgivet og administre­ret til fordel for landbruget og på bekostning af den øvrige befolkning­s interesser. I disse år sker de uopretteli­ge skader, som kommende generation­er kommer til at leve med. Landbruget må producere baeredygti­gt og inden for de rammer, som naturen kan tåle. Nøjagtig som der stilles krav til anden produktion­svirksomhe­d.

Advarselsl­amperne har laenge blinket, medens miljøminis­tre og regering blot har rettet på skyklapper­ne. Landmaende­ne skal ikke laegges for had i denne sag. De skyldige er regeringen, som har undladt at tage problemet alvorligt. Regeringen burde i stedet for kosmetiske og virkningsl­øse initiative­r have stillet de nødvendige krav og støttet landbruget i retning af baeredygti­ge afgrøder og produktion­sformer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark