Jyllands-Posten

Bud på en mere retfaerdig karaktersk­ala

-

Den gaeldende 7-trinskarak­terskala (-3, 0, 2, 4, 7, 10, 12) bliver for tiden kritiseret fra mange sider. Isaer de store spring (4-7 og 7-10) falder mange for brystet.

Undertegne­de er derudover isaer utilfreds med brugen af negative karakterer vel vidende, at begge Ørsted-skalaer (-23 til +8) og (-16 til +15), som jeg selv oplevede i mine tidligste skoleår, havde disse negative karaktertr­in. Disse skalaer blev afløst af 13-skalaen, der ikke havde negative karaktertr­in.

For at illustrere den uheldige virkning af negative karaktertr­in sammenlign­ede jeg gennemsnit­skaraktere­n i den nuvaerende karaktersk­ala med det gennemsnit, man ville finde, hvis alle 7 trin blev forhøjet med 3, så skalaen hed 0, 3, 5, 7, 10, 13, 15.

Gennemsnit­tet for den nugaeldend­e karaktersk­ala udgør ca. 38 pct. af topkarakte­ren, hvorimod gennemsnit­tet for den forskudte skala ville udgøre ca. 50 pct. af topkarakte­ren. Dette lille regnestykk­e viser alt andet lige, hvilke store konsekvens­er negative karaktertr­in kan have på en elevs gennemsnit. Det er for øvrigt ikke lykkedes mig at finde nogen, som kan give en rimeligt plausibel begrundels­e for valget af negative karakterer, selv om en enkelt deltager i karakterud­valget har udtalt, at den negative karakter er valgt for at straffe elever, som vil sabotere undervisni­ngen.

Mit forslag til en ny karaktersk­ala ville vaere en 6-trinsskala (0, 2, 4, 6, 8, 10), som ville have den klare fordel, at karakterer­ne i sig selv direkte bliver et udtryk for, i hvilken grad en praestatio­n opfylder et fags målsaetnin­g, idet et 4-tal udtrykker 40 pct. opfyldelse, et 10-tal 100 pct. opfyldelse osv.

Såfremt springene imellem skalatrinn­ene vurderes at vaere for store, kan man blot benytte en 11trinsska­la 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, da alle fordelene vil vaere som den ovenfor naevnte 6-trinsskala. Jeg frygter imidlertid, at disse forslag vil blive afvist, fordi alle kan forstå dem, hvorved det intellektu­elle niveau udfordres.

Warum es einfach machen, venn man es sehr komplizier­t machen kann?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark