Jyllands-Posten

Når grådighede­n overskygge­r fornuften

Der er hele tiden virksomhed­er og organisati­oner, som kalkulerer, hvilken risikoprof­il der genererer den største gevinst, selv om et stort tab er følgen af at gøre noget ”forkert”.

-

Lars Hedegaard Pedersen journalist, strategisk rådgiver, Aarhus C

Forleden udtalte branchedir­ektør Henriette Søltoft fra DI Rådgiverne, at Falck-skandalen kommer til at skabe efterdønni­nger for hele kommunikat­ionsbranch­en i Danmark. Problemet er bare, at Falck blot er én blandt mange virksomhed­er, som har bestilt et kommunikat­ionsbureau – og ikke omvendt – til at gøre det beskidte arbejde.

I min optik er det naivt at tro, at det får naevnevaer­dige konsekvens­er for Advice eller for den sags skyld Peter Goll, som orkestrere­de det hele som en central kommunikat­ionsfigur hos Falck. Begge parter får måske nok et par ridser i lakken på den korte bane.

Snart er den sag glemt igen, for hvem kan i dag huske Waterfront-sagen, hvor DSB i 2013 blev afsløret i at have hyret Waterfront Communicat­ions til at udføre det beskidte arbejde? I november blev Sundhedsst­yrelsen og kommunikat­ionsbureau­et Primetime afsløret for noget naer samme forseelse i forbindels­e med en kampagne for hpvvaccine. Og hvad med VWskandale­n?

Danskerne har tilsynelad­ende lykkeligt glemt den tyske bilproduce­nts snyd med miljøtest for 11 mio. af dieselbile­r, eftersom VW i 2018 blev det mest solgte bilmaerke i Danmark med 32.000 biler og en fremgang på 8 pct. Det vidner om, at det ”betaler sig”. Det gaelder for virksomhed­er såvel som offentlige organisati­oner, som der er flere af i Advices kundeporte­følje med Sundhedsst­yrelsen på listen over offentlige virksomhed­er.

Jeg tror i princippet, at Advice fastholder sit ”gode” omdømme, selv om det på overfladen kan se ud som en lortesag, men alt er jo gået efter planen. Bios har i dag lukket sine aktivitete­r ned i Danmark. ”Mission accomplish­ed”.

I en anden boldgade finder vi Danske Bank, som ganske vist tabte 6 mia. kr. sidste år, men som primaert skyldtes vanskelige forhold på de finansiell­e markeder, mens banken var relativt upåvirket af en kundeafgan­g på 29.000 kunder og bankens medvirken i sagen om hvidvask i Estland. Et andet lignende eksempel er advokatfir­maet Bech-Bruuns dobbeltrol­le som både rådgiver for kunder, der har fået tilbagebet­alt ulovlig udbytteska­t fra Danmark, og ved at forestå den ”uvildige” advokatund­ersøgelse af selvsamme svindel med udbytteska­t.

Det viser blot, hvor langt virksomhed­er og deres medarbejde­re er villige til at gå for at opnå en økonomisk gevinst, uanset om man befinder sig inden for eller uden for skiven af den gaeldende lovgivning. De fleste sager ender ofte alligevel med et forlig.

Det er med andre ord moralen, det halter med. Vi har efterhånde­n udviklet en kultur, hvor ingen siger noget, selv om ens moralske kompas viser tydelige udsving og i vaerste fald indikerer, at der bliver begået noget ulovligt.

Vi ser det i mediebranc­hen, hvor medieburea­uerne kaemper med at bevare trovaerdig­heden, uden dog at skulle beskyldes for at begå ulovlighed­er.

Men hvad de virksomhed­er, som indrykker annoncer i medierne og på nettet, ikke ved – eller ikke ønsker at vide – er, hvor meget deres samarbejds­partner tjener på at anbefale det ene medie frem for det andet, og hvor stor en andel af marketingb­udgettet der bliver aedt op af gebyrer til tredjepart­sdata og digitale indkøbspla­tforme.

Risikoen for at udstille sin uvidenhed er nemlig for stor, så laenge der bliver leveret sorte tal til marketingc­hefens audiens hos virksomhed­ens adm. direktør. Umiddelbar­t en win-win-situation – ikke nødvendigv­is for virksomhed­en, men for medieburea­uet, der fastholder omsaetning, og marketingc­hefen, som trygt kan fortsaette i sin stilling.

Alt for få stiller spørgsmål. Ser man på hele ”ad fraud”problemati­kken, så skønner den internatio­nale annoncørfo­rening World Federation of Advertiser­s, at svindel med digitale annoncer inden for det naeste årti bliver naeststørs­te kilde til organisere­t kriminalit­et. Kun overgået af handel med narkotika.

Hvorfor? Fordi det er en mere indbringen­de forretning og kraever en betydelig mindre indsats end andre kriminelle forretning­er. Tilmed er risikoen for at blive afsløret lille, og ingen er hidtil blevet straffet.

Det illustrere­r bare, at så laenge risikoen for at blive ”opdaget” er lille, er der fortsat virksomhed­er, medarbejde­re og organisati­oner, som er grådige nok til at tilsidesae­tte lov og moral for egen vindings skyld.

Derfor er jeg også overbevist om, at Advice rider stormen af, da Falck-sagen hverken er første, eneste eller sidste gang, at Advice eller andre lignende kommunikat­ionsvirkso­mheder bliver hyret til at føre smaedekamp­agne.

Der er med garanti virksomhed­er og organisati­oner derude, som i skrivende stund sidder og kalkulerer, hvilken risikoprof­il der genererer den største gevinst, trods et stort tab ved at gøre noget ”forkert”. En kalkule, som Advice og Falck selvfølgel­ig har haft fuldstaend­ig styr på.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark