Jyllands-Posten

Et stykke tape skal forhindre tusindvis af idraetsska­der

En dansk opfindelse kan blive midlet mod den mest udbredte sportsskad­e i verden, men en mangeårig landsholds­fysioterap­eut er skeptisk.

- SIGNE LAURSEN KENNETH THYGESEN

Langt de fleste danskere har sikkert prøvet det.

Den smertefuld­e følelse efter et vrid i anklen, fordi foden ikke stod fast, men i stedet tog på en lille rejse ud i en unaturlig position. Det sker for både amatører og profession­elle i alverdens sportsgren­e, og forstuvnin­ger og vrid i anklen er også kendt som de mest udbredte sportsskad­er i verden.

Hvert år søger flere end 40.000 danskere mod skadestuen på grund af et forstrakt ledbånd i anklen. Det er den hyppigste sportsskad­e herhjemme, og det anslås, at folk, der dyrker idraet og motion i Danmark, har op mod en kvart mio. ankelskade­r om året.

Men den statistik vil en specialdes­ignet tape forsøge at lave om på. Opfindelse­n er dansk og består af et slags teflonplas­ter, der har et såkaldt smart grip. Tapen skal haeftes på yderkanten af sko, der anvendes til sport i idraetshal­ler.

Meningen med tapen er, at skoene bliver glatte på siderne, så de skrider ud i stedet for vrikke rundt. Det skadelige tryk, der opstår, når man lander uheldigt på fodens yderside, bliver dermed afvaerget.

Bag idéen er den 46-årige Thor Grønlykke, speciallae­ge i klinisk farmakolog­i, der i det seneste halve år har arbejdet fuld tid i sin ivaerksaet­tervirksom­hed Spraino, som også deler titel med selve opfindelse­n.

»Det er en vigtig opfindelse, fordi der er mange mennesker, som får store problemer eller helt holder op med at dyrke sport på grund af ankelskade­r, og fordi det giver løse ankler eller slidgigt. Ankelskade­r er en stor barriere for, at folk kan udfolde sig fysisk,« siger han om løsningen, der udviklet og testet i samarbejde med forskere ved Aalborg Universite­t, DTU og Hvidovre Hospital.

Udviklet til indendørss­ko

Teknologie­n med tapen er foreløbigt udviklet til at kunne bruges på indendørss­ko til sportsgren­e som håndbold, badminton, volleyball og indefodbol­d. Sammen med Danmarks Idraetsfor­bund (DIF), Dansk Håndbold Forbund (DHF), Danmarks Basketball Forbund (DBF) samt Badminton Danmark (BD) skal 500 sportsfolk på divisions- og liganiveau i løbet af det kommende år afprøve Sprainos effektivit­et i forbindels­e med kamp og traening.

»Et super perspektiv­rigt produkt,« lyder det fra Morten Mølholm, adm. direktør i DIF, der støtter projektet.

»Det er er et af de eksempler på samarbejde mellem idraetten og ivaerksaet­tere, som vi er meget stolte af, og som vi ser store perspektiv­er i,« siger han.

Fysioterap­eut er skeptisk

Den mangeårige fysioterap­eut på herrelands­holdet i håndbold, John Bruun, er dog en smule påpasselig. Han roser tanken bag projektet, men han understreg­er, at man ikke skal tro, at det løser alle problemer.

»Man skal vaere opmaerksom på, at det kan øge risikoen for skader laengere oppe i benene,« siger han.

John Bruun var fra 19912017 tilknyttet DHF, og han har som fysioterap­eut deltaget ved 11 slutrunder med herrelands­holdet. Han er samtidig sundhedsch­ef hos de danske håndboldme­stre fra Skjern, men her skal spillerne ikke forvente at få teflon på håndboldsk­oene i den naermeste fremtid.

»Jeg er noget betaenkeli­g ved at saette dem på, for det gør automatisk skoene glattere på ydersiden, og jeg bryder mig bestemt ikke om tanken, at spillere på højeste niveau glider rundt på banen,« siger han og tilføjer:

»Men jeg kan sagtens se, at det kan fungere på ungdomsog breddenive­au, hvor de motoriske faerdighed­er er anderledes.«

John Bruun påpeger, at »naesten alle« ankelforvr­idninger i tophåndbol­d sker, når en spiller traeder på en anden spillers sko. Det er yderst sjaeldent, at spillerne vrikker rundt ved, at foden tipper på kanten af skoen.

»Derfor afventer jeg yderligere forsknings­resultater, før jeg vil bruge det på elitenivea­u.«

»Ikke noget problem«

Kritikken tager stifter Thor Grønlykke helt roligt.

»Jeg forstår godt, at han ikke bryder sig om det, det gør jeg heller ikke, men jeg ser ikke noget problem. Spraino er efterhånde­n testet meget grundigt, og vi har lavet biomekanis­ke og omfattende studier fra danske sportshall­er. Analyserne viser, at der ikke er noget problem i forhold til knaeene.«

 ?? FOTO: SPRAINO ?? Det er denne tape, der er haeftet på ydersiden af skoen, som fremover skal forhindre ankelskade­r.
FOTO: SPRAINO Det er denne tape, der er haeftet på ydersiden af skoen, som fremover skal forhindre ankelskade­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark