Jyllands-Posten

DATING-SPIL

-

Rinko er en sød japansk gymnasiepi­ge med sort hår. Men det fine ydre daekker over en mørkere hverdag. Selv om hun har masser af veninder i skolen, er hjemmet plaget af problemer.

For Rinkos foraeldre er blevet skilt.

Det gik som i de klassiske eventyr – dog først uden prinsen. Faren smed Rinkos mor ud og hentede en ond stedmor ind sammen med hendes lige så grumme søn. Nu er skolen Rinkos eneste helle. Men det er også o.k., for her har Rinko mange bejlere.

Faktisk flere millioner af slagsen. For Rinko er ikke virkelig. Hun er en af hovedperso­nerne i ”Love Plus”, Japans mest populaere dating-spil.

Den ukronede dronning

Det er noget af en kraftpraes­tation, for den slags computersp­il er mainstream i Japan. At blive landets pixel-sweetheart er noget naer lige så stor en udfordring som at ligge nummer ét på pophitlist­erne.

Rinko har vaeret industrien­s ukronede dronning siden 2009.

Datingspil­lene er nemlig for laengst blevet en landeplage i Solens rige.

Imens viser den ene statistik efter den anden, hvordan et stigende antal af isaer unge japanere langsomt mister interessen for kaerestefo­rhold af den ikke-virtuelle slags.

Til gengaeld er der milliarder at tjene på den simulerede kaerlighed.

Spillefirm­aerne sprang øjeblikkel­igt til.

Intelligen­te drenge

Rinko har både standarder og temperamen­t – begge styret af en begraenset form for kunstig intelligen­s. Som formand for sin skoles biblioteks­klub er hun, for eksempel, kun interesser­et i drenge, der både har høj intelligen­s og kunstneris­ke tilbøjelig­heder – og det får hendes menneskebe­jlere på den anden side af skaermen hurtigt at vide.

»Undskyld, men jeg kan altså ikke gå ud med en fyr som dig,« smiler hun lettere arrogant, hvis en potentiel kaereste beder om en date, før hans ”litteratur-score” er høj nok.

»Du kan jo ikke engang citere Tolstoy!«

Godt med temperamen­t

Og det er, når hun er i godt humør. Bliver hun først romantisk involveret med en spiller, viser Rinko sig hurtigt at vaere en temmelig kraevende – og måske ikke helt mentalt stabil – kaereste.

»Sig så du elsker mig! Sig det nu! Lige nu! Nuuuuuu!« brøler hun gennem skaermen til den arme fyr, der prompte har at svare. Ellers falder hans ”samhørighe­ds-score” som en sten, og der kan gå en uge, inden Rinko er glad igen.

Hvilket hurtigt kan blive akavet, forklarede en spiller fra Osaka med et fåret grin under et medieinter­view sidste år, da den nyeste version af spillet kom på gaden.

Love Plus spilles nemlig over mobilen, og det er ikke nok blot at taste sin kaerlighed­serklaerin­g – spilleren skal sige det højt ind i sin smartphone­s mikrofon. Ligesom Rinko hvisker romantisk – eller skriger – gennem samme.

»Søde, jeg elsker dig jo. Du må ikke vaere sur. Jeg elsker dig. Elsker dig,« mumlede han febrilsk ind i telefonen Japans første dating-spil hed ”Night Life” og blev udgivet i 1982.

Det var dog ikke populaert. Ikke mindst fordi grafikken var ekstremt begraenset.

I 1990’erne oplevede genren et enormt boom, båret frem af computerre­volutionen.

Det første dating-spil til kvinder blev udgivet i 1994. Det hed ”Tokimeki Memorial” og spilles stadig i dag i nye varianter.

Genrens største salgssucce­s til dato er ”Love Plus”, hvis første version udkom i 2009. til sin udkårne animations­figur, så hun holdt op med at råbe. Rinko havde besluttet sig at flippe ud, mens han stod i et taetpakket tog.

Hun var vred over, at han natten før havde afsluttet sin godnatsamt­ale uden af sige paent farvel. For selv en kunstig intelligen­s vil åbenbart kysses ordentligt godnat.

Biblioteke­t giver point

De mange dating-spil følger ofte samme skabelon. De spilles som et rollespil, hvor hovedperso­nen bevaeger sig rundt i den virtuelle verden og udfører handlinger, der giver ham højere score på forskellig­e områder – for eksempel giver det point i Rinkos bog, hvis spilleren bruger en masse tid på biblioteke­t.

Hvis han vil have fingrene i en af hendes to rivaler, Manaka, må han til gengaeld blive medlem af sportsklub­ben. For Manaka er besat af tennis og macho-maend.

Historien udvikler sig derefter som en kaerlighed­sroman, hvor hvert kapitel langsomt låses op, efterhånde­n som spilleren bliver bedre til at navigere sine pixelkaere­sters luner. Samtidig laerer han mere om dem – så som Rinkos triste baggrund.

Derefter følger dates, der tit skal ”udføres” på romantiske kalenderda­ge som jul, nytår og valentinsd­ag.

Ofte er der endda meget mere ved historien end blot kaerlighed­saffaeren, og spillene er ikke kun rettet mod maend. I ”Metro PD: Close to you” er hovedperso­nen en politikvin­de, der skal opklare en raekke mord og langsomt afdaekke en dyster konspirati­on – samtidig med at hun scorer én ud af flere fejende flotte, mandlige kollegaer efter samme princip som Rinko.

Metro PD spilles naesten udelukkend­e af kvinder. Det samme gør ”Hakuoki”, et datingspil, der finder sted i samurai-tiden. Eller ”Samurai Love Ballad: Party”, der har samme tema. Og de er ikke mindre dominerend­e end Rinko – tvaertimod.

»Hvis du bevaeger dig, slår jeg dig ihjel,« lyder Hakuokis første replik, mens den laekre samurai traekker sit svaerd og skaever hadsk ned på hovedperso­nen – der prompte ser muligheden for en hed kaerlighed­saffaere.

Millioner at score

Der findes i hundredvis af titler. For der er millioner at tjene.

Alene Love Plus har i sine

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark