Jyllands-Posten

Der er intet som en dyr bajer til at styrke sammenhaen­gskraften

- SØREN KRAGBALLE

GYLDEN DOBBELTMOR­AL

Det er jo den tid. Hvor den rituelle brok over topchefern­es lønstignin­ger finder sted. Den varer kun nogle uger, og så har de fred igen med alle deres mange millioner. Lønnen til chefen for Novo er over to år steget med 82 pct., Carlsberg-chefens med 45 pct. og FLS-bossens med 58 pct. Men de har jo gjort det godt, siger bestyrelse­sformaende­ne for selskabern­e. Og så får vi sangen fra de varme lande om, at lønnen skal vaere konkurrenc­edygtig med udlandet, at aktionaere­rne også har fået store gevinster, at fodboldspi­llere også tjener mange penge, etc. Og ATP brokker sig lidt sådan rent rituelt. Om et par måneder kommer der så et interview med Henrik Poulsen fra Ørsted eller Jeff Gravenhors­t fra ISS om, at sammenhaen­gskraften i samfundet er vigtig, og at vi skal vaere åbne over for fremmed arbejdskra­ft. Den samme trummerum år efter år, mens cheflønnin­gerne tordner op. Hold fast, hvor er det kedeligt og forudsigel­igt. Så vedkend jer dog den rå kapitalism­e, som I i virkelighe­den synes er i orden. I stedet for de der som I ikke mener en døjt af alligevel.

DUMMEN DÄNEN

En anden ting, der også er lige så sikker som amen i kirken, er historien om

Kortet blev etableret i et samarbejde mellem bankerne for at give danskerne et billigt betalingsk­ort gennem PBS og siden Nets. Det lykkedes. Men så valgte man at saelge Nets til en kapitalfon­d. Godt nok med faste dankortpri­ser. Men allerede efter et års ejerskab vil kapitalfon­den selvfølgel­ig gerne slippe for den ordning. Det kunne enhver have forudset. Og med sin haer af kommunikat­ionsfolk er ejerne bag Nets gået i gang med at bearbejde politikere og kunder. Der vil ikke gå lang tid, så har vi et ”frit” dankort, der koster lige så meget at bruge som de udenlandsk­e kreditkort på markedet. De dumme danskere hopper på den gang på gang. Vi saelger velfungere­nde infrastruk­tur og mekanismer til fonde og pengeinsti­tutter, der udelukkend­e taenker på at maksimere profitten. Det er sket med vores realkredit­system, med Dong, med TDC, fortsaet selv listen.

DET SYGE BLÅ BLINK

Det er at skulle laese om Falcks opførsel over for Bios i sagen om ambulancek­ørslen i Syddanmark. Det er ellers ikke, fordi vi er uforberedt­e laengere på, hvor langt nogle direktører er villige til at gå for at få deres vilje og tjene penge. Det er sjovt nok ofte de samme direktører, der hylder fri konkurrenc­e, lave selskabssk­atter og den staerkes ret til overlevels­e. Alligevel gør de alt for at slå den frie konkurrenc­e ihjel og saette den ud af kraft, hvis det truer deres egen virksomhed. Falck ville ikke acceptere en konkurrent, og så hyrede man en troldehaer af amoralske pr-folk og løj over for kunden. Man løj over for alt og alle, bare konkurrent­en blev holdt ude. Man betalte endda ambulance reddere for at holde fri. Bare de lovede ikke at arbejde for Bios. Hvis erhvervsli­vet en dag ender med at vågne op til en regering bestående af Enhedslist­en og Alternativ­et, så har de kun sig selv at takke.

RENTER ER ALTID LAVE

De sidste har givet op. De kan godt huske dem, ikke? Dem, der sagde, at renten ville stige igen på et tidspunkt. For det gør renter, og det har de altid gjort sådan historisk set og over tid. Men den tid er forbi. Når man først kan få et 10-årigt boliglån med fast rente til 0,25 pct., så står verden ikke laengere. Omme på vores bagside af

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark