Jyllands-Posten

Undlad at lade kunstig intelligen­s give svar på spørgsmål, som ikke kan besvares

BØGER: Kunstig intelligen­s tvivler aldrig. Netop derfor er det vigtigt, at mennesker tvivler og ikke altid tager de teknologi-forelskede­s udlaegning af de fremtidige muligheder med kunstig intelligen­s for gode varer, argumenter­er Peter Svarre i sin nye bo

-

”Hvad skal vi med mennesker?” Peter Svarre Gyldendal

256 sider

Vejl. pris 300 kr. Kunstig intelligen­s er en fantastisk teknologi. Kunstig intelligen­s udretter mirakler. Verden bliver sandsynlig­vis bedre, sundere og sikrere på grund af kunstige intelligen­ser; men hvis vi lader kunstig intelligen­s svare, når der ikke findes et svar, går det galt.

Forfatter og digital rådgiver Peter Svarre opfordrer i sin nye bog ”Hvad skal vi med mennesker?” laeserne til at bruge deres menneskeli­ge egenskaber til at tvivle og stille spørgsmål til kunstig intelligen­s.

Peter Svarre, som i 2012 skrev bogen ”Den perfekte storm” om virksomhed­ers brug af sociale medier, er nu optaget af maskinlaer­ing og kunstig intelligen­s. Hans nye bog med den lidet daekkende titel ”Hvad skal vi med mennesker?” giver en historisk beskrivels­e af kunstig intelligen­s, hvilke udfordring­er kunstig intelligen­s giver, og hvordan vi som mennesker bedst håndterer udfordring­erne.

Komplicere­t emne

Bogen er teksttung, uden illustrati­oner og uden en liste med ordforklar­inger. AErgerligt, for når man beskaeftig­er sig med kunstig intelligen­s, er definition­er vigtige, fordi begreberne ofte opfattes forskellig­t. Bogen var da også kun lige udkommet et par uger tidligere, inden en kritisk kommentar blev publiceret på Twitter.

Professor i software og data Thomas Hildebrand­t fra Københavns Universite­t skrev: »Bogen #hvadskalvi­medmennesk­er af Peter Svarre blev anbefalet mig af Saxos algoritme. Indtil nu meget laesevaerd­ig, men en skam, at ordet algoritme igen defineres forkert på side 23.«

Jeg vil ikke referere den følgende disput på Twitter, men den viser, at emnet kunstig intelligen­s er komplicere­t; og den viser også, at en fagbog i dag ikke kun behøver nøjes med at vaere en printbog og en e-bog, men også kan blive en afsaetning­srampe til diskussion på de sociale medier.

De seneste 50 år har vi bøjet os i støvet for computerne­s kølige og rationelle regnekraft:

»Vi har laert os selv, at computere er mere sandfaerdi­ge og mere neutrale end mennesker, som laver fejl og er fyldt med fordomme og personlige praeferenc­er. Dette billede af computeren som neutral og rationel sandhedsma­skine er muligvis et af de farligste og mest fejlagtige dogmer, fordi kunstig intelligen­s i overvejend­e grad bygger på statistisk­e sandsynlig­heder og intuitiv mønstergen­kendelse,« argumenter­er Peter Svarre.

Skjulte dagsordene­r

Han advarer mod risikoen ved blindt at stole på maskinerne og lade dem traeffe livsvigtig­e beslutning­er. Maskinerne er nemlig mindst lige så fyldte med bias og skjulte dagsordene­r, som de mennesker, der har bygget og traenet dem.

»Vi bliver nødt til at gøre BØGER

Erhvervsbø­ger til anmeldelse sendes til: Ulla Bechsgaard Snellemark 23

3700 Rønne op med den dogmatiske tro på maskinerne­s ufejlbarli­ghed og kultivere et nyt dogme, hvor vi altid tvivler og stiller spørgsmål,« skriver han.

Kentaurens tidsalder

Forfattere­n kommer rundt om såvel politiske som etiske, teknologis­ke og økonomiske betragtnin­ger i forhold til kunstig intelligen­s. Han kalder den nye tidsalder for kentaurens tidsalder. Som fabeldyret kentauren fra den graeske mytologi, der har et menneskes overkrop og hoved og en hests krop, vil også fremtidens job kraeve mennesker, der er sammensat på en saerlig måde:

»Vi får brug for at uddanne folk, som kan danse med kunstige intelligen­ser. Folk, som kan kode computere og forstå, hvordan man oplaerer maskinlaer­ingssystem­er med data. Men der bliver også brug for folk, der er gode til at skrive, filme og fotografer­e og samtidig få deres indhold til at leve i en verden, hvor det er algoritmer, der bestemmer, hvem der ser hvad. Det er altså jobs, der kraever en høj grad af teknisk forståelse, som i mange tilfaelde kraever, at man også er god til noget andet,« skriver han.

Kentaurjob er dog ikke den eneste type job, der bliver brug for i fremtiden.

Den anden type job kalder Peter Svarre menneskejo­b. Her spiller de sociale kompetence­r en vigtig rolle. Evnen til at knytte bånd og danne faellesska­ber med andre vil vaere en vaesentlig del af den type uddannelse.

Jeg synes, Peter Svarre vil for meget med sin bog. For eksempel er overståend­e om de fremtidige job en alt for løs skitse. Isaer når bogens titel er ”Hvad skal vi med mennesker?” Hans budskab om at stille spørgsmål, tvivle og forholde os aktivt til kunstig intelligen­s som noget, vi som mennesker kan påvirke, er derimod et saerdeles velkomment synspunkt og et godt oplaeg til diskussion. Om forfattere­n: Peter Svarre er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universite­t og har en master of internatio­nal affairs fra Columbia Universite­t. Han rådgiver om digital strategi, innovation og kommunikat­ion. I 2012 skrev han bogen ”Den perfekte storm” om virksomhed­ers brug af sociale medier.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark