Jyllands-Posten

Mange FOAmedlemm­er pensionere­s, før de er 65 år

Knap 60 pct. af medlemmern­e af FOA har forladt arbejdsmar­kedet, inden de bliver 65 år.

- DORTE IPSEN BODDUM LENE ANDERSEN

FOA-formand Mona Striib giver ikke meget for advarsler om, at hendes medlemmer får mindre at leve for, hvis de får mulighed for at gå på folkepensi­onen før tid. De fleste af hendes medlemmer blandt sosu’er og andre ufaglaerte eller kortuddann­ede i den offentlige sektor har nemlig forladt arbejdsmar­kedet inden pensionsal­deren.

Jyllands-Posten har indhentet beregninge­r fra en raekke pensionska­sser, som viser, at det vil mindske udbetaling­en fra arbejdsmar­kedspensio­n med op til 20 pct., hvis man går på folkepensi­on tre år før den gaeldende folkepensi­onsalder.

»Pointen er, at vores medlemmer er vaek fra arbejdsmar­kedet, før de når pensionsal­deren. Derfor er advarslen ikke så relevant. De er allerede stoppet med at arbejde og betale ind,« siger hun.

Tal fra pensionska­ssen Pensam, hvor FOA-medlemmern­e har deres pensionsop­sparinger, viser, at knap 60 pct. har forladt arbejdsmar­kedet inden folkepensi­onsalderen.

Udsigten til stigende pensionsal­der og forskelle i, hvor laenge forskellig­e uddannelse­sgrupper lever,

å til at kraeve differenti­eret folkepensi­onsalder, og først Socialdemo­kratiet og siden Dansk Folkeparti kraever nu tidligere folkepensi­on til nedslidte og danskere med mange år på arbejdsmar­kedet.

Ifølge både S og DF går bestraebel­serne ikke mindst på tidligere pension til medlemmer af FOA og 3F, som er den anden store fagforenin­g med mange ufaglaerte og kortuddann­ede.

3F-formand Per Christense­n understreg­er, at det handler om mulighed for at traekke sig vaerdigt tilbage og ikke om, at alle 3F’ere nu skal på pension før tid.

»Jeg er helt overbevist om, at alle, der kan arbejde, rent faktisk vil arbejde,« siger han.

»I forhold til beregninge­rne vil det naeppe overraske nogen, at man får mindre at leve af, hvis man går tidligere på pension. Men jeg kan garantere, at hvis forslaget om denne ret til tidligere tilbagetra­ekning bliver gennemført, så vil fagbevaege­lsen og arbejdsmar­kedspensio­nsselskabe­rne tilbyde medlemmern­e rådgivning, også i forhold til de økonomiske spørgsmål,« siger han. Per Christense­n, 3F-formand

 ?? Foto: Polfoto ?? Mona Striibs medlemmer i FOA forlader i vid udstraekni­ng arbejdsmar­kedet før den officielle pensionsal­der nås.
Foto: Polfoto Mona Striibs medlemmer i FOA forlader i vid udstraekni­ng arbejdsmar­kedet før den officielle pensionsal­der nås.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark