Jyllands-Posten

UNDERSØGEL­SE

-

ge ledere venter med at tage lederuddan­nelse. Men vi ved også, at hvis overgangen til det første job i en lederstill­ing ikke er god, så kan der vaere en risiko for, at unge ledere forlader lederjobbe­t. Og det er jo aergerligt.«

Naturlig prioriteri­ng

Mens lederne i de små virksomhed­er og i den private sektor samt de unge ledere udmaerker sig i deres manglende tillaerte lederevner, ser det anderledes ud for deres kollegaer på arbejdspla­dser med en større volumen. I den offentlige sektor og virksomhed­er med mange ansatte er der en større tradition for, at ledere på alle niveauer har opdateret deres kvalifikat­ioner.

»I de større virksomhed­er bliver ledelsesud­dannelse prioritere­t meget højt. Det haenger sammen med, at der er et meget tydeligt behov for, at lederne har de rette vaerktøjer til at lede, hvis organisati­onen skal haenge sammen. De fleste større arbejdspla­dser har også HR-afdelinger og lederudvik­lingsprogr­ammer, som alle nye ledere skal igennem. Den slags har de naturligvi­s ikke på mindre arbejdspla­dser, hvilket også er med til at øge forskellen,« siger Per Nikolaj Bukh.

Kigger man i stedet på den offentlige sektor, har efteruddan­nelse, opkvalific­ering og livslang laering laenge vaere prioritere­t for lederne, uanset hvor i systemet man arbejder. Faktisk er det mange steder et krav, der er skrevet direkte ind i ansaettels­esgrundlag­et, at man skal tage en uddannelse i at lede på et givent niveau, fortaeller Per Nikolaj Bukh.

»Hvis man sidder som leder på et givent niveau, er det meget normalt, at det er forventet, at man tager en diplomudda­nnelse inden for en årraekke fra sin ansaettels­esdato. Omvendt kraever det også mere ledelsesud­dannelse for hvert trin, man kravler op i hierarkiet, fordi man naturligt får flere medarbejde­re under sig, og det kraever kompetence­r. På den måde er efteruddan­nelse både forventet og accepteret – noget, den private sektor kan laere af,« siger han.

Kan maerkes på bundlinjen

Det er ikke uden konsekvens­er, når lederuddan­nelsen mangler. Både for den enkelte leder og for medarbejde­rne, der arbejder under ham eller hende og i allerhøjes­te grad for virksomhed­en.

»God ledelse er det mest afgørende for, om en virksomhed klarer sig godt. Så enkelt kan det siges. Det kraever god ledelse at udstikke en retning og komme i mål med den, mens man samtidig har ansvaret for at motivere sine medarbejde­re. Kigger man på mindre succesfuld­e virksomhed­er, kan det tilskrives, at der står en ledelse bag, der ikke formår at realisere det vaekst- eller eksportpot­entiale, der er til stede, og det kan bestemt maerkes på bundlinjen,« siger Per Nikolaj Bukh.

For den enkelte leder har det også konsekvens­er, hvis vedkommend­e ikke løbende vedligehol­der og oparbejder sine ledelseskv­alifikatio­ner. Det kan for eksempel betyde, at man senere i karrieren bliver forbigået, fordi andre kandidater har flere kompetence­r, eller at man bliver sorteret fra, hvis der i en virksomhed bliver sparet et ledelsesla­g vaek. Omvendt kan det også have betydning for lønudvikli­ngen.

»Arbejdsmar­kedet udvikler sig hele tiden. Det betyder, at vi løbende får brug for at tilegne os nye kompetence­r. Det er foraeldet at tro, at vi kan klare os med de kompetence­r, vi fik gennem vores grunduddan­nelse. Det gaelder ikke kun for ledere, men for alle på arbejdsmar­kedet, at der er et konstant behov

19 pct. af de adspurgte ledere i en undersøgel­se fra januar 2019, der er foretaget blandt 2.808 ledere, har ikke gennemført nogen form for lederuddan­nelse.

21 pct. af dem arbejder i den private sektor, og 15 pct. i en selvejende institutio­n.

De manglende lederkvali­fikationer er mest fravaerend­e hos ledere i de små virksomhed­er. Her er det over hver fjerde (27 pct.), der ikke har gennemført lederuddan­nelse. Til sammenlign­ing er det kun 12 pct. af lederne i virksomhed­er med mere end 500 ansatte.

74 pct. af lederne svarer, at de i meget høj grad eller høj grad har fået noget ud af deres lederuddan­nelsesforl­øb. for at udvikle sine kompetence­r gennem hele arbejdsliv­et,« siger Christina Laugesen.

Ledelse kraever uddannelse

Spørger man dem, det hele handler om, nemlig lederne, om de har får noget ud af at tage lederuddan­nelse, er svaret entydigt. Ifølge undersøgel­sen svarer 74 pct. af de adspurgte, at de i høj grad har fået noget ud af at følge et uddannelse­sforløb for ledere. 22 pct. svarer ”i nogen grad”, og 3 pct. svarer ”i mindre grad”.

»Lederuddan­nelse er en kaempe gevinst. Ud over at blive klogere så fremhaever ledere ofte, at de får et helt andet rum til at kunne reflektere over deres egen ledelsespr­aksis. Samtidig har det også den fordel, at lederne bliver bedre til at håndtere medarbejde­rtrivsel, bedre til at lede opad og får et ledelsessp­rog og nogle vigtige vaerktøjer,« siger Christina Laugesen.

Derfor er efteruddan­nelse af ledere noget, enhver virksomhed og arbejdspla­ds bør finde tid og penge til at prioritere, mener både hun og professor Per Nikolaj Bukh.

Om det gaelder de mindre kurser, sparring eller laengereva­rende mentorordn­inger, kan det vaere med til at rykke noget, hvis udgangspun­ktet er, at man ikke har nogen ledelsesud­dannelse.

»Hvis man vil vaere en god leder, kraever det, at man laerer, hvordan man forbedrer sig og tager den rette uddannelse undervejs. Det er ligesom, hvis man skal laere at lave et budget, så kan det godt vaere, at man med tiden finder ud af, hvordan man gør, men skal det blive en succes, kraever det, at man ved, hvad man gør. Det gaelder også mange andre forhold, hvis man vil vaere en god leder,« siger Per Nikolaj Bukh.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark