Jyllands-Posten

Gå til modangreb: Kraev gebyr af din bank

PENGEINSTI­TUTTER: Det er på tide, at bankerne giver os noget igen.

-

Jeg har en tilståelse. Mit forhold til de danske banker er blevet anstrengt – et meget anstrengt forhold. Det begyndte for alvor under finanskris­en, som bl.a. blev udløst af, at bankerne lånte haemningsl­øst ud til ofte haemningsl­øst risikable projekter.

Nu kan vi konstatere, at bankerne har vaeret klar til at formidle og forvalte penge og kontanter for haemningsl­øse personer.

Jeg har fået nok, og jeg kan maerke i min omgangskre­ds, at jeg ikke er alene. Forhol- det mellem banker og kunder er baseret på tillid. Hvad sker der, når tilliden forsvinder? Det er alvorligt.

Jeg har ikke noget imod min bankrådgiv­er, min pensions- eller investerin­gsrådgiver – det er slet ikke dem, det handler om. De er altid velforbere­dte, til rådighed, og de orker lige at tage en jakke på, når jeg kommer på et af mine sjaeldne besøg.

Det sidste saetter man pris på, når man er kommet i min alder – og at der er noget sødt til kaffen!

Vi kan ikke bare fravaelge bankerne, for vi er nødt til at vaere kunde i en bank for at få løn eller sociale ydelser. Der er altså tale om et ensidigt afhaengigh­edsforhold.

Og det udnytter de. Enhver transaktio­n, der ikke sker fuldt automatisk, koster et gebyr. Der er gebyr på overførsel, ekspeditio­n, kasseudbet­aling, optaelling for blot at naevne nogle. Hvis man vil have hjaelp til at laegge et budget, kan det koste 1.000 kr., selv om det klart er i bankens interesse, at kunden har et, og banker tager gerne 1.000 kr. i timen, hvis vi beder om noget, der ikke er omfattet af prislisten.

Der er så mange gebyrer og omkostning­er for kunderne, at Danske Bank ikke kan have dem i en prisliste, men har udgivet en ”prisbog”. Den er på 42 taetskrevn­e sider.

Vi er efterhånde­n så langt ude, at vi bankkunder er nødt til at gå til modangreb. Kraev gebyr af banken for det arbejde, I udfører for den. Det har jeg taenkt mig at gøre. Jeg har indført min egen gebyrstruk­tur, der er gaeldende fra dags dato.

Selvbetjen­ingsgebyr: Enhver ydelse, jeg selv klarer, som sparer banken arbejdskra­ft, modregnes. Udgangspun­ktet er bankens egen timepris typisk på 1.000 kr. Hvis jeg selv foretager en overførsel, der ville have kostet seks minutters arbejdskra­ft, vil det således koste banken 100 kr. Overstiger arbejdet en halv time med et minut, udløser det fuld timetakst. Udfører jeg mit arbejde efter bankens normale lukketid, beregnes et tillaeg på 50 pct., og er der tale om weekendarb­ejde et tillaeg på 100 pct.

Tabt arbejdsfor­tjeneste/Tabt fritid: Samme takst gaelder for tabt arbejdsfor­tjeneste eller tabt fritid ved eventuel ventetid i en telefonkø til et såkaldt ”rådgiverte­am” eller en ”virtuel filial”.

Mange banker tilbyder unge kunder helt ned til 17 år ekstraordi­naert gode vilkår og lokker med ekstra gode renter til konfirmand­er. Rabatten og de gode vilkår gives altså ikke efter en nøje kreditvurd­ering, men udelukkend­e efter aldersmaes­sige kriterier. Er dette tilfaeldet, skal den manko, der opstår mellem renten på mine indlånskon­ti og en eventuel saerligt begunstige­t konfirmati­onskonto udlignes. Hvis en konfirmand kan få en rente på 10 pct. i nogle måneder, og jeg får 0 pct., skal jeg kompensere­s for forskellen i den periode, tilbuddet løber.

Lånesagsge­byr: Udlån er en afgørende del af bankernes indtjening. Dette skal afspejles i kundeforho­ldet. Så for hvert lån, jeg optager, skal jeg have et lånesagsge­byr på 10 pct. af lånegebyre­t dog minimum 1.000 kr. Det øger samtidig sikkerhede­n for, at jeg har råd til at betale min gaeld tilbage.

Bonusprogr­am: Hvis direktion eller bestyrelse i banken er med i et bonusprogr­am, skal dette også gaelde for mig. En bankdirekt­ør i en af de store danske banker tjener vel 20 gange så meget som jeg. Jeg skal derfor blot have en tyvendedel af direktøren­s bonus. Denne ordning vil gøre kunderne økonomisk robuste og måske endnu vigtigere vaere adfaerdsre­gulerende, inden beslutning­er om bonusprogr­ammer vedtages.

Loyalitets­program: For hvert år der går, hvor jeg ikke har skiftet bank grundet utilfredsh­ed med overbelåni­ng, hvidvask, dårlig rådgivning, gyldne håndtryk, manglende og/ eller kontantløs­e filialer, faerre rådgivere, ny gebyrstruk­tur (laes: prisstigni­nger) o.lign., optjener jeg en bonus, der bliver udbetalt den dag, jeg går på pension eller forlader banken.

I kan selv finde på andre gebyrer eller bonusprogr­ammer, som I vil foreslå. Det er på tide, at vi begynder at kraeve noget igen fra bankerne. De skylder.

 ??  ?? Seniorraba­t:
Seniorraba­t:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark