Jyllands-Posten

Pesticidfu­nd i to af fem vandboring­er i indsatsomr­åde

Indsatsomr­ådet Stautrup-Åbo er fortsat presset på pesticidfr­it vand, viser en ny opgørelse over drikkevand­sboringern­e. Det kraever traeer og forbud, mener rådmanden for Teknik og Miljø.

- GHITA NIDAM MØLLER

De dyrebare dryp fra de aarhusians­ke haner er udsatte. Pesticider og nedbrydnin­gsprodukte­r udfordrer den efterspurg­te rene kvalitet på drikkevand fra StautrupÅb­o.

Nye tal fra Teknik og Miljø viser, at 88 af 211 boringer indeholder pesticider eller nedbrydnin­gsprodukte­r. Det drejer sig dermed om 42 pct. af boringerne i området.

Det er en spinkel stigning på 2 procentpoi­nt fra sidste måling i 2015. Det er bekymrende, men det går ikke uset hen, siger Teknik og Miljøs rådmand, Bünyamin Simsek (V).

»Jeg tager det med sindsro, men også alvorligt. Det er fortidens synder, som vi kan se resultatet af nu. For årtier tilbage var vi ikke så restriktiv­e i måden, vi behandlede jorden på. Nu er landmaende­ne og teknologie­n blevet bedre, mens politikken er blevet strammet op, men der kan gøres mere,« forklarer han.

Den nuvaerende forurening er af aeldre dato og har flere kilder. I fremtiden vil den primaere forurening derimod komme fra landbruget, eftersom at kilderne til drikkevand­sboringern­e er anlagt naer landbrugso­mråder. Truslen for det rene drikkevand vil derfor stamme derfra, forklarer Jørn-Ole Andreasen, teamleder for grundvand og vandkvalit­et ved Aarhus Vand.

Der er allerede blevet stillet skarpt på boringsomr­åderne i Aarhus Kommune. I den forbindels­e blev StautrupÅb­o og Beder udpeget som indsatsomr­åder i hhv. 2016 og 2013.

For at sikre bedre resultater i fremtiden er indsatspla­nerne blevet fulgt op med et forbud mod pesticider i alle landbrugse­jendomme.

»Det er nødvendigt, men det kraever et godt samarbejde, hvor man tilgodeser jordherren og kompensere­r for den økonomiske konsekvens,« siger Bünyamin Simsek.

10 lodsejere har klaget over forbuddet. Afgørelsen i sagen er endnu ikke faldet, og indtil da er der ikke yderligere restriktio­ner for brugen af pesticider. Kommunen afventer ligeledes dommen, før at alle miljøplane­r bliver rullet ud, oplyser rådmanden.

Traeer skal sikre drikkevand

Derudover går indsatspla­nerne ud på at rejse mere skov. Trae for trae skal jorden daekkes og beskytte grundvande­t. Det drejer sig om en ønsket stigning på 2.800 ha skov fra 2016.

Dermed er målet at daekke 8.000 ha, hvilket svarer til 17 pct. af kommunens areal inden 2030, oplyser Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

»Det gode ved at anlaegge skov er, at traeerne på overfladen beskytter vandet under overfladen. Det giver samtidig kulturvaer­dier i kommunen i form af grønne områder. Der er mange synergier,« siger Bünyamin Simsek.

Der er allerede udpeget 5.700 ha jord som »skovrejsni­ng ønsket«, hvoraf det meste er udpeget af hensyn til drikkevand­sbeskyttel­se.

Rådmanden er ikke bekymret for at mangle produktion­splads, men fremhaever, at han lytter til landbruget og til Landbrug & Fødevarers vurderinge­r.

»Alle inklusive landmaende­ne vil gerne kunne åbne for hanen med rent vand. Samarbejds­aftalerne ved begraensni­ngerne skal i den forbindels­e også foregå i samarbejde og enighed,« siger Bünyamin Simsek.

Fremtidens spirende skov skal nemlig slå rødder i arealer med nuvaerende landbrugsd­rift. Landmaende­ne vil i den forbindels­e modtage kompensati­on for deres jord, der efterfølge­nde bliver offentlig skov.

Dermed får arealerne titlen som såkaldt fredskov.

Det skal med de andre indsatser vaere med til at sikre, at vandet i glassene fortsat i fremtiden kan bores op fra egen undergrund og rinde rent ud af hanerne i Aarhus Kommune.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark