Jyllands-Posten

Et råb om hjaelp i Limfjorden hjalp ikke, men det gjorde Aalborgs kameraer

To gange har nødstedte i Limfjorden reddet livet ved at vaere fundet med varmesøgen­de kameraer. Aarhus Kommune undersøger et tilsvarend­e system og at koble det sammen med redningsst­iger og -kranse.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

En efterårsna­t ved halv firetiden sidste år kunne beboere naer havnefront­en i Aalborg høre et svagt råb om hjaelp. Råbet kom fra det kolde vand i Limfjorden, men det var baelgmørkt og derfor ikke muligt at lokalisere den nødstedte person.

Da beredskabe­t ankom med dykkere og en båd, forklarede beboerne, hvor personen var faldet i vandet. Men selv for de profession­elle var det vanskeligt at finde personen ud fra de svage råb.

Men hørelsen var heldigvis ikke beredskabe­ts eneste redskab til at finde den uheldige person i vandet. Langs havnefront­en i Aalborg er der siden 2016 haengt varmefølso­mme kameraer op, og i vagtcentra­len hos Nordjyllan­ds Beredskab kunne en medarbejde­r se varmeprofi­len fra den nødstedte person på en skaerm og via radio guide redningsbå­den til stedet.

»Personen blev fundet over 200 meter øst for, hvor vedkommend­e faldt i vandet. Beredskabe­t sagde efterfølge­nde, at man aldrig ville have fundet personen, hvis man ikke havde en korrekt anvisning af, hvor man skulle lede,« siger Henrik Jess Jensen, der forklarer, at systemet også var livsvigtig i en anden episode sidste år.

Henrik Jess Jensen er afdelingsl­eder for Veje og Infrastruk­tur, Aalborg Kommune, hvor ansvaret for sikkerhede­n på byens havn er placeret. Sammen med Aalborg Universite­t har han vaeret med til at udvikle en teknologi, der kan registrere, når personer slingrer langs eller kommer for taet på kajkanten samt falder i vandet. Sker det, taender en døgnbemand­et overvågnin­gsskaerm hos Nordjyllan­ds Beredskab. Her har medarbejde­rne mulighed for at lede efter personer med varmefølso­mme kameraer om natten, eller et saerligt lysfølsomt kamera, der er fastgjort på toppen af Limfjordsb­roen og kan zoome ind på en nødstedt på omkring en kilometers afstand.

Navitas og Dokk1

I Aarhus Kommune ser man med stor interesse på Aalborgs kamerasyst­em, der kaldes et elektronis­k gitter. Den 5. februar var driftschef i Teknik og Miljø, Kim Guldvad, sammen med andre kommunale medarbejde­re, brandvaese­net, politiet og Trygfonden på en sikkerheds­rundering for at afdaekke saerlige risikoområ­der ved Aarhus Å og på havnen. I begyndelse­n af marts vil forvaltnin­gen fremlaegge en rapport på baggrund af runderinge­n, og heri vil bl.a. fremgå et første bud på, om et elektronis­k gitter er muligt i Aarhus.

Kommunens ansvar

»Flere steder på havnen er der allerede sat kameraer op. Jeg har bl.a. snakket med mine kollegaer på Dokk1 og i Navitas for at finde ud af, hvad deres kameraer kan anvendes til. Det er vaerd at kigge på, om det eksisteren­de isenkram kan anvendes til et gitter med noget andet software,« siger Kim Guldvad, der selv har idéer til, hvordan et elektronis­k gitter kan bruges:

»Det kan vaere, at vi kan lave et så fornuftigt gitter, at systemet kan registrere, hvor en person er faldet i vandet og så aktivere et lyssignal på den naermeste redningsst­ige eller -krans.«

For at holde sig opdateret på den nyeste redningste­knik har Østjylland­s Brandvaese­n haft en delegation af sted for at se på systemet i Aalborg. Det forklarer Lone Mossin, som er afdelingsl­eder i brandvaese­net og bl.a. arbejder med sikkerhed på Aarhus Havn, i forbindels­e med at stadig flere kajområder bliver gjort attraktive for at give aarhusiane­rne med bedre adgang til vandet.

»Vi skal laere af hinanden og ikke hver isaer opfinde den dybe tallerken. Der kan spille lokale forhold ind i Aarhus, som gør det vanskeligt at kopiere systemet direkte, men det vil da vaere oplagt at kigge på. Det er dog Aarhus Kommune, der skal gribe metoden og eventuelt tilpasse den lokalt,« siger Lone Mossin.

De Radikale har stillet forslag i byrådet om at hente Aalborgs kamerasyst­em til Aarhus. Hverken S eller V er afvisende over for idéen.

JP Aarhus har tidligere afdaekket, at antallet af årlige af alarmer hos Østjylland­s Brandvaese­n om folk i nød i vandet steg fra 4 i 2016 til 10 sidste år. Siden 2003 er otte personer fundet druknet i Aarhus Havn. Det frygtes, at tallet stiger til ni, da den 27årige Steffen Dam Jensen stadigvaek ikke er blevet fundet, efter at han forsvandt den 1. december sidste år.

 ?? FOTO: LAURA KROGH ?? Antallet af alarmer over personer, som er faldet i vandet i Aarhus, er steget de seneste tre år. Det skyldes nemmere adgang til vandet, vurderer Østjylland­s Brandvaese­n. Her er det Havneplads­en, hvor aarhusiane­re kan faerdes naer vandet.
FOTO: LAURA KROGH Antallet af alarmer over personer, som er faldet i vandet i Aarhus, er steget de seneste tre år. Det skyldes nemmere adgang til vandet, vurderer Østjylland­s Brandvaese­n. Her er det Havneplads­en, hvor aarhusiane­re kan faerdes naer vandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark