Jyllands-Posten

Tre måneder fra smitte med legionella til badeforbud

En kvinde blev i november sidste år syg af legionella i hendes badevand. Tre måneder efter udsteder boligforen­ingen badeforbud.

- TRILLE SKØTT-JENSEN

En kvinde har pådraget sig en svaer lungebetae­ndelse forårsaget af legionella, der var i badevandet i hendes bruser. Kvinden bor i Arbejderne­s Andels Boligforen­ing afdeling 74 på Nørreport. Efterfølge­nde er der også fundet legionella i en bruseslang­e i en ubeboet lejlighed, og det fik onsdag boligforen­ingen til at udstede et badeforbud til lejerne i 66 af de 98 lejemål i foreningen.

»Når vi har fundet det både i kvindens lejlighed og i en lejlighed mere, så var vi nødt til at sige: Nu skal I lige passe på jer selv, og derfor udsteder vi et badeforbud,« fortaeller projektche­f Morten Strunge fra Arbejderne­s Andels Boligforen­ing.

Foreningen saetter i stedet en badevogn op, så beboerne kan få brusebad, indtil vandsystem­et bliver frikendt for legionella. 22 lejlighede­r er allerede frikendt.

Lungebetae­ndelse forårsaget af legionella kan vaere farlig og kan medføre døden. Men for raske mennesker er det ikke en stor trussel.

Blev syg i november

»For almindelig­e raske mennesker er legionella ikke farlig. Men hvis man er gammel eller har nedsat immunforsv­ar, så kan legionella give lungebetae­ndelse, når man indånder bakteriern­e fra vandet,« forklarer projektche­fen.

Legionella smitter ikke fra person til person. Den smitter kun igennem forstøvet vand. Kvinden er udskrevet igen, og det var hende selv, der kunne fortaelle en ejendomsfu­nktionaer, at hun havde vaeret indlagt med lungebetae­ndelse forårsaget af legionella.

»Og der gik vi så allerede i gang med at undersøge vandet,« siger Morten Strunge.

Kort tid efter fik boligforen­ingen en henvendels­e fra kommunen, der pålagde den at undersøge vandet. For kommunen havde fra Styrelsen for Patientsik­kerhed (tidligere embedslaeg­en) fået at vide, at en kvinde var smittet med legionella, formentlig fra vandet i hendes lejlighed i Arbejderen­s Andels Boligforen­ing.

Kvinden blev nemlig syg og indlagt i november sidste år. Og det var der, man konstatere­de, at hun var smittet med den farlige legionella­bakterie. Der er altså gået naesten tre måneder, fra kvinden er konstatere­t smittet, til beboerne i boligforen­ingen fik et badeforbud. Men det kunne faktisk ikke vaere gået meget hurtigere.

Fra smitte til forbud

Den 26. november fandt man ud af, at kvinden var blevet smittet med legionella. Men på davaerende tidspunkt kendte man ikke til smittekild­en, og der er lang vej, fra smitten er konstatere­t, til man ved, om andre skal advares. Det fortaeller overlaege hos Styrelsen for Patientsik­kerhed Anne Hempel.

Hun forklarer, at det ikke er usaedvanli­gt, at der går naesten tre måneder fra kvinden konstatere­s smittet, til boligforen­ingen finder ud af, at de må give et egentlig badeforbud for beboernes egen sikkerheds skyld.

»Når vi får besked fra sygehuset om, at de har en patient med – i det her tilfaelde – legionella, så skal vi først have fat i patienten, og dernaest skal vi finde ud af, hvor hun mest sandsynlig­t er blevet smittet. Det kan vaere komplicere­t at finde ud af,« fortaeller overlaegen.

I tilfaeldet med kvinden fra boligforen­ingen blev styrelsen klar over, at hun højst sandsynlig­t var blevet smittet via vand fra sin egen lejlighed.

»Men vi kan ikke vide det med sikkerhed, før vandet er blevet undersøgt,« siger overlaege Anne Hempel.

Styrelsen for Patientsik­kerhed kontakter herefter Aarhus Kommune, som har ansvar for, at ejeren af bygningen bliver underrette­t, så de kan lave undersøgel­sen for legionella. Hos Aarhus Kommune modtager man beskeden om mulig legionella i boligen hos en kvinde i boligforen­ingen fra embedslaeg­en, og man ringer derfor til boligforen­ingen. Den 16. januar følger kommunen op med et brev til boligforen­ingen om, at den skal anbefale deres lejere at lade vaere med at tage bad. Desuden pålaegger de boligforen­ingen at undersøge den eventuelle smittekild­e – vandet.

Boligforen­ingen sender den 20. januar brev ud til de beboere, der bor i samme bygning som kvinden, om mulig legionella, og de anbefaler beboerne med nedsat immunforsv­ar at lade vaere med at tage brusebad.

Den 4. februar konstatere­s det, at der er legionella i kvindens lejlighed. Det får boligforen­ingen til at sende brev ud til alle beboere om situatione­n.

Vandprøver bliver samlet ind fra lejlighede­r, og analysen af de vandprøver kan tage op til 13 arbejdsdag­e at få svar på.

Den 12. februar sender de igen brev ud til lejerne om, at 22 lejlighede­r – fra nummer 65-87 – er frikendt for legionella. De anbefaler fortsat folk med nedsat immunforsv­ar at undgå brusebade.

Onsdag den 13. februar konstatere­s det, at der også har vaeret legionella i en badeslange i en ubeboet lejlighed. Samme dag sender boligforen­ingen ny skrivelse ud til beboerne – nu med et forbud mod at bade. Samme dag bestiller boligforen­ingen en stor badevogn, som beboerne i stedet kan tage bad i.

Mandag den 18. februar forventer boligforen­ingen, at de sidste vandrappor­ter kommer ind, og den vil derefter komme med en status.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark