Jyllands-Posten

Nomineret til landsbypri­sen:

- MARTIN HAAHR LUND

På mange måder ligger Knebel midt i idyllen og er privileger­et i forhold til infrastruk­tur. Der er skov, strand, smukke landskaber, fred og ro, men byen ligger også taet på Aarhus Lufthavn og i rimelig kort pendlerafs­tand til områdets metropol Aarhus.

Men Knebel har som de fleste andre yderområde­r i Danmark også vaeret ramt af udviklinge­n, hvor landområde­r er blevet affolket til fordel for de større byer, og oveni kom så finanskris­en. De to forhold betød, at en ond spiral fik magten over byen. De vedvarende besparelse­r, den gradvise nedlaeggel­se af områdets infrastruk­tur og fravalg af investerin­ger i noget som helst nyt blev synonym med det at leve på Mols.

Og her kunne historien om Knebel let vaere endt, men borgerne i byen og området ville det anderledes. Dengang i 2014. Den onde spiral skulle vendes, fortaellin­gen skulle aendres. Men hvordan?

Ja, hvem kunne vide, at det faktisk skulle gå hen at blive en af de få molbohisto­rier, som er vaerd at huske, og som alle molboer kan ranke ryggen af.

Hvad gør vi nu?

»Vi var fire, der mødtes og sagde, hvad gør vi nu? Det kan vi ikke leve med. Vi blev enige om at indkalde til et møde og laegge tingene frem og sige, vi har en braendende platform her. Det er ikke rart. Der kom 100 til det møde. Vi sagde nej til afvikling og ja til udvikling, og det var rungende,« siger Jørgen Ørgård, som er formand for Borgerfore­ningen Mols, et distriktsr­åd for Mols og Helgenaes, og en af hovedkraef­terne bag mange af initiative­rne omkring Mols i Udvikling.

I de efterfølge­nde måneder blev diagnosen stillet klart, og svaret blev, at alt det negative skulle brydes af noget positivt. Herefter blev medicinen i første omgang givet i form af startskudd­et til ”Projekt Mols i Udvikling”. Initiative­t kom fra en bred kreds bestående af bl.a. Borgerfore­ningen, Idraetsfor­eningen Mols og bestyrelse­n for skoler og børnehaver.

Allerede fra start var fokus, at energien og drivkrafte­n skulle komme indefra; borgerne skulle inddrages, involveres, have indflydels­e på udviklinge­n. For det er borgerne, der kender behovene. De centrale beslutning­er over hovedet på folk i snaevre foreninger eller det kommunale byråd skulle fjernes eller i det mindste påvirkes mest muligt. Lidt flot kunne man påstå, at Mols i Udvikling (MiU) havde sat sig for at genopfinde demokratie­t.

»Kommunerne er så store nu, at det er en håbløs tanke, at kommunerne skal komme med forslag til, hvad der skal ske i landområde­rne. Vi skal vende det om. Vi skal sige, at vi kommer med forslag fra de enkelte lokalområd­er. Og hvis vi gør det, er der god mulighed for at blive bakket op. 27 medlemmer i et byråd eller en forvaltnin­g skal komme med forslag, og hvis vi ikke kan blive enige, så beslutter de bare noget for os,« siger Jørgen Ørgård.

Idéen om MiU blev en succes. Efter mindre end et halvt år var der etableret 24 grupper, og flere end 250 frivillige borgere var i gang med et projekt eller i en arbejdsgru­ppe – også på tvaers af landsbyer og gamle fordomme. Og for at forstaerke sammenhaen­gskraften mellem de enkelte byer blev der udnaevnt ambassadør­er for at styrke ånden i faellesska­bet. Begrebet landsbykly­nge var med andre ord blevet en realitet på Mols og Helgenaes.

Drøm til virkelighe­d

I Knebel er det alle for én, og én for alle. Det er Knebel, der er nomineret til Landsbypri­sen, men i virkelighe­den daekker den foreløbige haeder over et samarbejde mellem 24 mindre byer i området omkring Knebel på Mols, som i alt taeller knap 3.800 borgere.

Her små fem år senere er det så tid til en status, hvor det korte svar er, at det går godt. Endog sådan sagt på den lidt jyske måde.

Endnu flere grupper har knyttet sig på tvaers af byskilte. Nu arbejder menighedsr­ådene og forsamling­shusene også sammen. Sloganet ”Ingen kan det hele, sammen kan vi (naesten) alt” er slået igennem. Landsbyern­e har for alvor fået øjnene op for, at det faelles mål er det, der i sidste ende også gavner den enkelte by og ikke mindst den enkelte borger mest.

»Tidligere var hver lille landsby nok i sig selv, men det er der ingen, der siger mere. Nej, nu er vi sammen om at udvikle det hele,« siger Jørgen Ørgård.

Den største milepael i dag er, at der er skaffet fiberbredb­ånd til store dele af området. Noget, der med stor sandsynlig­hed ikke var blevet realiseret, uden Borgerfore­ningen og baglandets pres. At der i dag findes et udstrakt bredbåndsn­et betyder, at det

 ?? FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN ?? De to formaend fra henholdsvi­s Mols i Udvikling og Borgerfore­ningen viser stedet frem, hvor Det Blå Torv i en snarlig fremtid bliver en realitet.
FOTO: MIKKEL BERG PEDERSEN De to formaend fra henholdsvi­s Mols i Udvikling og Borgerfore­ningen viser stedet frem, hvor Det Blå Torv i en snarlig fremtid bliver en realitet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark