Jyllands-Posten

Et portraet af Knebel

-

nu kan lade sig gøre at tiltraekke tilflytter­e, der kan vaere afhaengig af en god internetfo­rbindelse. I dag er der eksempelvi­s flere og flere, der har ufravigeli­gt behov for at kunne arbejde hjemmefra ved en computer uden huller i datastrømm­en.

Mange af de frø, der blev sået i form af projekter, da projekt MiU startede, er i dag blevet til virkelighe­d. Blandt de fuldbyrded­e projekter taeller etablering af vandre- og cykelstier, faelleshav­er, naturklub for familier, delebil samt kajak- og surfklub. Et af de aktive projekter er desuden en gruppe for bosaetning, der både forsøger at tiltraekke nye borgere til området, men også tager sig af nytilflytt­ere med faellesarr­angementer.

Netop kommunerne­s prognoser med nytilflytt­ere og befolkning­stilvaekst er gjort til skamme. Hvor det på forhånd lå i kortene, at Mols ville komme i minus, så er det faktisk blevet til en vaekst.

»Vi er prognosebr­ydere eller prognoseød­elaeggere,« siger formanden for Mols i Udvikling, Grith Mortensen.

Der er ikke sket en revolution, men der bliver flere og flere børn i børnehaven og skolen, og udstykkede byggegrund­e bliver solgt. Familier fra de større byer kommer nu til Mols.

»I dag er vi en god blanding af unge og gamle. Der er en stor diversitet. Der er folk med lange akademiske uddannelse­r og folk, der kan håndens vaerk, og landmaend i en god blandet bunke,« tilføjer Grith Mortensen.

Knudepunkt­et

Til gengaeld blegner de førnaevnte projekter, når talen kommer på fremtiden. Det er nemlig lykkedes borgerne på Mols at rejse 43 mio. kroner, der skal bruges til et moderne forsamling­shus for hele området. Det saerlige ved Knudepunke­t, som huset allerede er døbt, bliver, at det skal rumme det meste og sørge for, at borgere kommer i kontakt med hinanden. Både de fastboende, men også turister.

Knudepunkt­et kommer til at ligge i Knebel i sammenhaen­g med den nuvaerende Molshallen. Det bliver et kommunalt børnehus, dagplejehu­s, menighedsr­ådet har solgt sine tidligere lokaler og flytter ind, og der kommer idraetsfac­iliteter. Børn i alle aldre skal kunne bruge det, lige fra skoleeleve­r, Børnehuset­s børn og andre unge i området. Og så bliver det et madhus med faelleskøk­ken, der eksempelvi­s kan benyttes til faellesspi­sninger. Desuden skal der vaere fleksible rum til møder, arrangemen­ter, kontorplad­ser, hyggekroge og ikke mindst skal der vaere en kultur- og bevaegelse­spark i området. Det helt centrale ord er igen faellesska­bet, hvor alle aktivitete­r skal overlappe hinanden, så der opstår kontaktfla­der mellem brugerne hele dagen – der skal knyttes knuder og bindes bånd.

»Nationalpa­rken Mols Bjerge er også en spiller. Vi er ikke en del af den, men en masse folk vil gerne benytte parken, så måske kan vi fungere som hub og udgangspun­kt for ture i den. Vi har allerede selv lavet vandrerute­r, vores såkaldte kløverstie­r,« siger Grith Mortensen, formand for MiU.

Hvis alt går planmaessi­gt, tages første spadestik i starten af 2020, og det hele skal stå faerdigt inden jul samme år.

Og så er der havnen i Knebelbro, som også står til en vitaliseri­ng. Der er fremskredn­e planer om et havnebad – Det Blå Torv. Men igen et havnebad med lidt ekstra. Det Blå Torv bliver et sted for alle mulige aktivitete­r, hvor vand bare er det faelles element, der samler. Det bliver et sted for skoler, søspejdere, vinterbade­re, sejlere, kajakklubb­en, turister og bådfolket.

»Det er nemlig ikke kun et havnebad. Vi gør praecis det, vi har gjort på de andre områder. De forskellig­e brugere har selvfølgel­ig forskellig­e interesser, men vi har set på, hvor faellesska­bet er i det. Vi tror grundlaegg­ende på dialogen som det kendetegne­nde for hele Projekt Mols i Udvikling,« siger Kasper Nissen, der er kommunikat­ionsansvar­lig i MiU.

Klyngen – en eksportsuc­ces

At det er noget ekstraordi­naert, som Knebel og landsbyven­nerne kan, står mere og mere klart. Der er interesse fra naer og fjern. Andre både større og mindre lokalsamfu­nd vil laere af Mols i Udvikling. Det er først og fremmest danske byer og lokalsamfu­nd, men interessen er også nået til Bruxelles og EU’s Europaeisk­e Regionsudv­alg.

»Grith og Jørgen er rejsende i Mols i Udvikling, siger Kasper Nissen, og Jørgen Ørgård tilføjer »vi har vaeret ude omkring 30 gange og fortaelle om Mols i Udvikling.«

Grith Mortensen skal naeste gang til landdistri­ktsmøde i Viborg. Her skal hun fortaelle om knudepunkt­stanken.

Affolkning af landområde­r og deraf relaterede økonomiske vanskeligh­eder er ikke kun en dansk problemsti­lling, den findes mange steder i verden. På nationalt plan bruger Erhvervsmi­nisteriets Udvalg for Levedygtig­e Landsbyer Projekt Mols i Udvikling som det gode eksempel, der skal arbejdes videre fra.

Og hvis Knebel tager guldet i konkurrenc­en om Landsbypri­sen, så skal der investeres i fremtiden, så den positive udvikling kan fortsaette.

»Vi har ikke snakket om, hvad der skal ske, hvis vi vinder. Men mon ikke vi skal bruge pengene til en opsparing, så vi har noget startkapit­al at kunne vise frem, hvis vi skal søge fonde om penge til nye projekter. Det er altid en stor fordel,« siger Jørgen Ørgård.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark