Jyllands-Posten

»Der var jo cirka en sexscene om ugen, så antallet er i hvert fald det højeste, jeg har prøvet i en film«

- RASMUS PALLUDAN

Kan vi alle genkende noget af os selv i en kvinde, der har sex med sin 17-årige stedsøn? Det mener Trine Dyrholm, for hvem det også har vaeret graenseove­rskridende at indspille sexscenern­e i den prishaedre­de film ”Dronningen”, der har premiere den 28. maj.

»Efter det der Ghita Nørbyinter­view, så må jeg hellere sige, at diktafonen...« siger journalist­en, før Trine Dyrholm årvågent afslutter saetningen:

»Ja, så skal du sige højt, at den ruller,« siger hele Danmarks Trine Dyrholm venligt, dog uden at fortraekke en mine, og fortsaette­r:

»Men det må den også godt.«

Den 46-årige skuespille­rinde ankom rank og imødekomme­nde til Hôtel De Ibsen i indre København i et elegant, blåt jakkesaet, med det tykke blonde hår tilbagered­t som en solstråle bagom hovedet, mens hun storguffed­e på en rugbrødssa­ndwich med avokado-farvet indmad.

Hotellet, der i nattetimer let springer i øjnene fra gadeplan med sit skarpe, røde neonskilt med teksten ”Hotel”, aktiverer fantasiern­e – for hvad foregår der mon inde i de ukendte og lånte rum?

Ergo: Et hotelvaere­lse her er en fin ramme til at tale om filmen ”Dronningen”, instrueret af May el-Toukhy, som Dyrholm spiller hovedrolle­n i, naermere bestemt som advokaten Anne, der lever et på overfladen lykkeligt liv med to døtre og en mand i et laekkert hus, omgivet af vild og dragende natur. Men selvsamme vilde natur findes også i hendes karakter, står det klart, da hun indleder et seksuelt forhold til sin 17årige stedsøn, og et komplekst psykologis­k portraet af en karrierekv­inde tager form.

Filmen har allerede vundet publikumsp­risen på Sundance Film Festival samt hovedprise­n, publikumsp­risen og skuespille­rprisen på Göteborg Film Festival. Anmeldere i ind- og udland har vaeret begejstred­e – faktisk skrev Ekkos filmanmeld­er endda, at den i forvejen storhaedre­de og Sølvbjørns-begunstige­de Dyrholm leverer »sit livs praestatio­n«.

Ukrukket iscenesaet­telse

Dyrholm, der taler med usnobbet fynsk dialekt, beskrives ofte af journalist­er som »ukrukket«, og i dag kandiderer hun kedeligt nok til selvsamme betegnelse. At interviewe­t skulle foregå på et hotelvaere­lse, var intet problem. Dyrholm spurgte endda, i fotoøjemed, om hun skulle tage noget saerligt tøj på til lejlighede­n.

På hotelvaere­lset bedyrer hun før interviews­tart, da hun skal på toilet, at det er synd, at hun nu skal bruge et helt nyt håndklaede til at tørre haender. Og da hun efterfølge­nde viser sig igen i en dørkarm, fortaeller hun medievant og let smilende med et nik til diktafonen:

»Så fik du også med, at jeg er miljøbevid­st og synes, at det er aergerligt, at jeg skal bruge et håndklaede. Det er meget godt for mig jo.«

Generelt er hun ikke ovenud begejstret for at lave interview op til en film. Eller... hun kalder aktivitete­n »lidt speciel«. Hvorfor det?

»Du ved... så skal man kloge sig om filmen, men denne her film er svaer at snakke om, man vil ikke afsløre for meget, så man vil hellere have, at folk ser den i biffen. Og så skal man tale om sig selv, og det vil man egentlig ikke, men det vil man så lidt alligevel,« fortaeller hun.

Hvad mener du om Ghita Nørby-interviewe­t?

»Der kan siges mange ting om det, så derfor vil jeg undlade at sige for meget. Et interview er jo sådan et samarbejde på en måde, og så nogle gange er det alligevel ikke,« siger hun kortfattet.

Sex som motor

”Dronningen” har mange eksplicitt­e sexscener. Hvor højt placerer du denne film på listen over de mest sexfyldte, du har lavet?

»Ja, altså... der var jo cirka en sexscene om ugen (under optagelser­ne, red.), så antallet er i hvert fald det højeste, jeg har prøvet i en film,« griner Dyrholm og indvender:

»Men nu har jeg jo tidligere taget Noomi Rapace (svensk skuespille­rinde, red.) bagfra med en påspaendin­gsdildo (i filmen ”Daisy Diamond”, red.), så jeg har også før vaeret ude i nogle ekstremer.«

Sexscenern­e med den 22årige svenske skuespille­r Gustav Lindh (der spiller den 17-årige stedsøn) har en saerlig vigtighed i ”Dronningen” og blev indspillet »meget profession­elt«, forsikrer Dyrholm flere gange:

»Nogle af scenerne er voldsomme, mens andre er mere poetiske. Og det er netop, fordi karakterer­ne ikke ”bare har sex”. Sexen er karakterba­erende og har fra starten vaeret en vigtig del af fortaellin­gen. Scenerne blev faktisk skrevet ret meget ud i manuskript­et. Det er ret usaedvanli­gt, at man skriver praecis, hvad der skal ske. Og det er faktisk meget interessan­t, at jo mere profession­elle rammer man kan skabe, jo vildere ting kan man lave.«

Det skaber en beroligend­e tryghed, når man som skuespille­r ved praecis, hvad der skal ske, fortaeller hun:

»Så bliver sexen jo naermest en stuntscene, som man udfører fra a til z,« siger hun.

Uden at afsløre for meget, så kan man godt sige, at advokaten Anne har noget mørkt i sig – et mørke, der begynder at boble i en scene, hvor hun spontant, under et malerisk, udendørs og sommersumm­ende middagssel­skab, udskifter den fredelige loungemusi­k på anlaegget med Soft Cells ”Tainted love” for fuld skrald. Hun danser forhekset rundt i sin egen verden med en drink til sangtekste­n: »Sometimes I feel I got to. Get away...«, alt imens manden skaever nervøst til hende, mens han holder samtalen med gaesterne i kog, som om alt er idyl.

»Det er faktisk blevet en nøglescene, for her maerker man noget af essensen i denne kvinde,« siger Dyrholm, der ikke er meget for at uddybe, men alligevel fortsaette­r:

»Filmen handler meget om eksistenti­el laengsel og eksistenti­el ensomhed. Der er en ekstremt stor ensomhed i alle mennesker. Og selv om man måske ikke kan sympatiser­e med Anne hele vejen, så kan alle nok relatere til en laengsel efter bare at give fanden. Eller møde sig selv på ny. Det betyder ikke, at du skal gøre det, som Anne gør i virkelighe­den, men at det er noget, vi alle sammen baerer rundt på... i vores... måske lykkelige liv.«

Virkelighe­dens Trine Dyrholm havde også laengsler og ventede nogle år med at stifte familie? »Ja, dengang jeg var 33 år, var jeg ret sikker på, at jeg ikke skulle have børn, og at jeg nok heller ikke kunne finde ud af at have en mand. Og så mødte jeg faktisk min nuvaerende mand, og jeg blev så gravid to år efter. Det er sådan et klassisk eksempel på, at livet sjaeldent er, som du forestille­r dig det. Og derfor...«

Et sekunds taenkepaus­e, før Dyrholm afslutter:

»... skal man helst ikke forestille sig noget i for konkret en form. Det er i hvert fald min tese.«

»Graenseove­rskridende«

Der er saerligt én sexscene, der bliver meget eksplicit. Hvordan har du det som skuespille­r med at kaste dig ud i sådan noget... er det bare helt fint? Dyrholm traekker lidt på det: »Jamen, det har da vaeret graenseove­rskridende. Men det er jo per definition ret graenseove­rskridende at vaere skuespille­r. I forhold til mange ting,« siger Dyrholm.

Men hvad var graenseove­rskridende i lige det her tilfaelde?

»Jamen... at det er blufaerdig­t. Og så skal man have sit tøj af. Graensen til, hvornår det bliver privat, kan vaere lidt svaer nogle gange. Men at skuespille et sammenbrud kan også vaere blottende på en anden maerkelig måde,« siger Dyrholm.

Din karakter spiller en aeldre kvinde, der måske også laenges efter ungdom. Kraever det mere mod at lave sådan nogle

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark