Jyllands-Posten

Usikkerhed­en breder sig: Profession­elle investorer

Flere banker anbefaler private investorer at drosle lidt ned for aktierisik­oen efter en vild aktiestart på året.

- LENE ANDERSEN

Flere profession­elle investorer skruer ned for deres aktierisik­o. Og private investorer rådes til at gøre det samme. De naeste måneder kan blive usikre med hurtige skift mellem stigninger og fald.

»Aktier er stadig attraktive for langsigted­e investorer sammenlign­et med obligation­er – saerligt valueaktie­r. Vi anbefaler dog, at man holder sin aktieandel lidt under det målepunkt, man normalt bruger, og som afspejler ens risikovill­ighed,« siger direktør Jeppe Christians­en, Maj Invest.

Spørgsmåle­t er, hvilken vej markederne skal nu efter at vaere steget 12-13 pct. siden nytår. På den negative side er vaeksten faldende og flere virksomhed­er nedjustere­r.

På den positive side har centralban­kerne sat stramninge­rne af pengepolit­ikken på standby, og Kina er begyndt at stimulere sin økonomi.

Drømmestar­t

Efter en forfaerdel­ig december, hvor amerikansk­e aktier styrtdykke­de og trak resten af verden med, var tømmermaen­dene tunge de første handelsdag­e i januar, hvor man tilmed fik en nedjusteri­ng fra Apple.

Men så kickstarte­de chefen for den amerikansk­e centralban­k, Jerome Powell, aktierally­et, da han den 4. januar sagde, at der ikke var bekymring for inflatione­n, og at centralban­ken lyttede til markedets bekymring for en økonomisk opbremsnin­g.

»Den amerikansk­e centralban­ks stramninge­r af pengepolit­ikken gennem højere renter udløste to kraftige kursdyk i 2018, men det var også centralban­ken, der satte gang i opturen. Senest har centralban­ken meddelt, at renten naeppe vil blive haevet i 2019,« siger investerin­gsstrateg Andreas Østerheden, Nordea.

ECB fulgte med og har valgt at holde de europaeisk­e renter superlave. Som resultat er de globale aktier steget godt 12 pct. i år. Amerikansk­e og danske aktier er mere end 13 pct. oppe.

Udfordring­erne

Alligevel er investorer­ne skeptiske, når de ser fremad. Der er tegn på, at den økonomiske vaekst aftager. Flere virksomhed­er har nedjustere­t resultater­ne. Flere investorer venter en usikker periode resten af året med både kurshop og -fald.

Maj Invest advarer om, at den finansuro, vi så i 4. kvartal sidste år, let kan komme igen.

»Mange investorer forventer høj global økonomisk vaekst og høj vaekst i ind-

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark