Jyllands-Posten

Justitsmin­isteriet siger undskyld til hashbilist­er for ulovlige ekstrabøde­r

Politiet stangede opkraevnin­ger ud uden lovligt grundlag. Justitsmin­isteriet undskylder og lover pengene retur.

- MICHAEL HJØLLUND

Normalt er det politiet, der rykker ud med en løftet pegefinger, hvis borgere er på kant med loven, men en redegørels­e fra Justitsmin­isteriet løfter nu sløret for en bemaerkels­esvaerdig sag, hvor rollerne på sin vis er byttet om.

Her er det politiet, der har bevaeget sig uden for stregerne og må gå bodsgang.

Rigspoliti­et har således uden lovlig grund under fødderne i ni måneder opkraevet ekstrabøde­r af bilister, som fik et klip i kørekortet, fordi de blev taget med spor af hash i blodet.

Det viser en redegørels­e fra Rigspoliti­et, som Justitsmin­isteriet har sendt til Folketinge­t.

I alt 937 bilister modtog i 2018 en ulovlig opkraevnin­g på 500 kr., som skulle daekke et bidrag til den såkaldte Offerfond, en fond oprettet af Folketinge­t, som skal yde tilskud til projekter og aktivitete­r, der tilgodeser bl.a. trafikofre.

Bidrag til Offerfonde­n er en fast ekstrastra­f, der følger af en raekke lovovertra­edelser – for eksempel et klip i kørekortet – men efter en lovaendrin­g var netop denne type sager om hash i blodet ikke laengere omfattet af ordningen. Det var politiet dog ikke opmaerksom på, lyder forklaring­en.

Inden politiets forkerte praksis blev stoppet, havde 218 bilister nået at indbetale i alt 109.000 kr. til Offerfonde­n.

Samtidig blev hundredvis af ubetalte opkraevnin­ger sendt til inddrivels­e i Gaeldsstyr­elsen, der dog ikke kom videre med dem, inden fejlen blev opdaget.

»Det er selvfølgel­ig kritisabel­t, at man ikke i Rigspoliti­et er opmaerksom på gaeldende lovgivning. Fejl kan ske, og vi haefter os ved, at der nu bliver ryddet op, men det er utilfredss­tillende, at man overhovede­t kan komme i sådan en situation,« siger afdelingsc­hef Torben Lund fra bilisterne­s interesseo­rganisatio­n, FDM.

»Meget uheldigt«

Den uretmaessi­ge opkraevnin­g fandt sted, fordi reglerne om THC-kørsel – hvor bilister testes positive for stoffet THC, som findes i cannabis – for nylig blev lempet.

Lovaendrin­gen betød, at en mindre overskride­lse af bagatelgra­ensen for hash i blodet ikke laengere skulle koste tre års frakendels­e af kørekortet og en månedsløn i bøde. Den gamle lovgivning blev nemlig kritiseret for at ramme personer, flere dage efter at de havde røget hash, og hvor de ikke laengere var påvirket af stoffet. I stedet blev straffen gradueret, så en mindre overskride­lse – svarende til en alkoholpro­mille på under 0,5 – nu koster et klip i kørekortet og en bøde svarende til en halv månedsløn.

Den nye lempelige straf fik sin egen paragraf i lovgivning­en. Faerdselsl­oven blev rettet til, og fordi mindre overtraede­lser af bagatelgra­ensen for THC ikke skulle koste en ekstrabøde til Offerfonde­n, blev loven bag fonden ikke aendret. Men politiet fortsatte altså i månedsvis med at opkraeve 500 kr. i bidrag til Offerfonde­n fra de personer, der nu slap med et klip i kørekort for en mindre koncentrat­ion af THC i blodet.

»Det er en meget uheldig fejl. Som lovgivere har vi tiltro til, at der sidder et embedsappa­rat, der har strikket det juridiske rigtigt sammen. Men heldigvis sker der sjaeldent fejl. Og så må man trods alt glaede sig over, at det er relativt få personer, der bliver berørt,« siger Socialdemo­kratiets retsordfør­er, Trine Bramsen.

Justitsmin­isteriet beklager

I redegørels­en forklarer Justitsmin­isteriet, at de uretmaessi­ge opkraevnin­ger blev standset i september 2018.

»Justitsmin­isteriet beklager, at der i en periode uretmaessi­gt har vaeret opkraevet bidrag til Offerfonde­n,« lyder det i redegørels­en.

De bilister, der fejlagtigt har betalt bidrag til Offerfonde­n, får nu deres penge tilbage med renter. Og Justitsmin­isteriet oplyser til Jyllands-Posten, at der fremover ikke vil blive opkraevet bidrag til Offerfonde­n i sager om klip i kørekortet for THC-kørsel.

Bilister, der betinget eller ubetinget mister kørekortet, fordi de overskride­r graensevae­rdierne for hash i blodet betydeligt, skal fortsat betale til fonden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark