Jyllands-Posten

Venner er vigtigst for det gode fritidsliv for unge – og de er hele tiden ved hånden

De fleste unge er glade for deres fritidsliv – ikke mindst dem, som er meget aktive på sociale medier. De er i kontakt med vennerne, viser en ny undersøgel­se.

- HANNE FALL NIELSEN IDA DENGSØE WILLIAM KRISTENSEN

Pigerne sidder skulder ved skulder i forårssole­n, men mange fra den øvrige venneskare er også med. På telefonen.

Når Frida Nordbo Lassen, Ida Nystrøm Søndergaar­d Frandsen og Sogand Mohammadi fra 9. klasse på Skovvangss­kolen i Aarhus skal fortaelle, hvordan de normalt er sammen med vennerne, sker det helt ordløst: De peger bare på deres telefoner.

»Nogle gange kommer vi til at sidde med vores telefoner fremme alle sammen. Hvis man er traet, er det hyggeligt, men vi er blevet gode til at aftale, at vi skal laegge telefonern­e vaek og i stedet lave noget socialt sammen,« fortaeller Ida Nystrøm Søndergaar­d Frandsen.

Hun og veninderne fra Skovvangss­kolen beskriver deres fritid som både god og givende, og dermed er de en del af det store, tilfredse flertal af unge i 9. klasse, som Børnerådet afdaekker i en ny undersøgel­se blandt 1.659 jaevnaldre­nde unge:

»Super positiv«

89 pct. af de unge beskriver deres fritidsliv som godt eller meget godt med en naer og taet kontakt til venner og familie og med tid til at dyrke sport eller andre fritidsint­eresser.

Formand for Børnerådet Mette With Haagensen kalder undersøgel­sen for »super positiv«, fordi et stort flertal af de unge føler sig i stand til at bruge tid på det, de finder vigtigt. Men formanden har også et målrettet blik på de 11 pct., som definerer deres fritid som dårlig eller meget dårlig.

»Så laenge vi har et barn med et dårligt fritids- eller skoleliv, er det et problem,« siger hun, der oplever, at børnenes fritid er under pres.

»Børnene er påvirket af det samfund, de er en del af, og som laegger pres på os alle. Vi skal praestere både i arbejdsrel­ationer og i fritiden, og det kan føre til mistrivsel,« siger formanden, som mener, at ligesom voksne diskuterer balancen mellem arbejdsliv og fritidsliv, skal der også fokus på en tilsvarend­e balance for børn og unge.

»Det er en børneret at kunne lade batteriern­e op,« siger Mette With Haagensen.

At bruge meget tid på telefon eller computer ødelaegger tilsynelad­ende ikke fritiden. Det er ikke uden grund, at Frida Nordbo Lassen, Ida Nystrøm Søndergaar­d Frandsen og Sogand Mohammadi peger på telefonen, når de taler om deres venner. Undersøgel­sen konkludere­r nemlig, at unge, som er meget online, oplever større social støtte og fortroligh­ed med andre unge end dem, som er mindre til stede digitalt.

Anne Mette Thorhauge, lektor på Københavns Universite­t og formand for Medierådet for Børn og Unge, er ikke overrasket.

Samvaer via skaerm

»Grundtemae­rne for unge er de samme som altid: venner, kaerester, fritid og familie. Det, at kontakten i dag finder sted på en skaerm, har ikke den store betydning. Samvaeret er det vigtigste,« siger hun, der glaeder sig over de mange tilfredse unge, men også peger på, at andre undersøgel­ser – senest skolebørns­undersøgel­sen fra Statens Institut for Folkesundh­ed – afdaekker mistrivsel

 ?? FOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Vejen til vennerne går gennem telefonen, fortaeller – fra venstre – Frida Nordbo Lassen, Ida Nystrøm Søndergaar­d Frandsen og Sogand Mohammadi, der går i 9. klasse på Skovvangss­kolen i Aarhus.
FOTO: ANITA GRAVERSEN Vejen til vennerne går gennem telefonen, fortaeller – fra venstre – Frida Nordbo Lassen, Ida Nystrøm Søndergaar­d Frandsen og Sogand Mohammadi, der går i 9. klasse på Skovvangss­kolen i Aarhus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark