Jyllands-Posten

TOP-TRE – BUND-TRE

-

De tre primaere grunde til et godt fritidsliv for unge:

Socialt samvaer – online og offline.

Frihed og tid til at vaelge og gøre, hvad man har lyst til.

Fritidsakt­iviteter, traening og sport.

De tre primaere grunde til et dårligt fritidsliv:

Manglende socialt samvaer. For lidt tid eller overskud til det, man har lyst til.

Skole og lektier fylder for meget.

Kilde: Børnerådet blandt børn og unge.

»Vi skal altid tage mistrivsel alvorligt, og der er meget voksenregu­lering af børnenes fritid – naturligvi­s i den bedste mening. Men børnene får ikke selv lov til at danne egne faellesska­ber, hvor de bare haenger ud og finder deres identitet. Vi skal have mod til at saette børnene mere fri og om nødvendigt lade dem kede sig,« siger Anne Mette Thorhauge.

Set med barndomshi­storiker og professor Ning de Coninck-Smiths øjne er de unges prioritete­r ikke så overrasken­de; heller ikke, at livet med vennerne står højt på hitlisten.

»Livet med vennerne eksponeres jo kraftigt, i og med at de sociale medier viser alle og enhver, hvem der er venner med hvem. De unge, som ingen venner har, bliver også meget synlige,« siger hun og haefter sig også ved, at voksenverd­enens fitnesskul­tur, travlhed og stress saetter sig hos de unge.

De tre aarhusians­ke piger, som ved siden af skole, venner og familie går til fitness og fodbold, kan godt genkende beskrivels­en af et travlt liv.

»Jeg kunne godt taenke mig noget mere tid med min familie. Man har lidt stress på til hverdag med lektier og skole,« siger Sogand Mohammadi, og Frida Nordbo Lassen kan godt lide selv at bestemme over sin fritid:

»For mig betyder det meget, at jeg selv kan bestemme, hvornår jeg tager til fitness.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark