Jyllands-Posten

Indsamling mod Paludan har medvind

På meget kort tid har tusinder doneret penge til Dansk Flygtninge­hjaelp i protest mod islamkriti­keren.

-

På mindre end fem dage har en protestind­samling mod islamkriti­keren Rasmus Paludan indsamlet mere end 1 mio. kr.

Det viser en optaelling på Dansk Flygtninge­hjaelps hjemmeside natten til søndag.

Indsamling­en blev startet af Nicolai Würtz, der til daglig er tv-producent. Han oprettede den, fordi han følte sig provokeret af den racismedøm­te Rasmus Paludans kritik af muslimer og af hans afbraendin­g af koraner.

Den seneste uge har der vaeret voldelige optøjer i og omkring København i forbindels­e med Paludans demonstrat­ioner. Her ynder han at saette ild til koraner og tale kritisk om muslimer og islams rolle i Danmark.

Som modreaktio­n på Rasmus Paludans ytringer satte Nicolai Würtz gang i indsamling­en hos Dansk Flygtninge­hjaelp, og den fik hurtigt stor opmaerksom­hed. Efter tre dage havde indsamling­en rundet 500.000 kr.

Klokken 09.30 søndag var der indsamlet 1.099.860 kr. Et beløb, der fuldstaend­ig overvaelde­r kommunikat­ionsdirekt­ør i Dansk Flygtninge­hjaelp Annette Spanggard.

»Vi har faktisk ikke oplevet noget lignende før. Derfor er vi ganske overvaelde­de over både responsen og den pludseligt opståede indsamling til vores formål. Vi er overrasked­e og meget glade,« siger hun.

Til den årlige landsindsa­mling oplyser Spanggard, at Dansk Flygtninge­hjaelp plejer at samle mellem 13 og 15 mio. kr. ind. Det tager dog måneders forberedel­se.

Dansk Flygtninge­hjaelp tør ikke spå om, hvor meget der ender med at blive samlet ind.

»Det har jeg simpelthen ingen anelse om. Nicolai Würtz troede, det ville blive til 2.500 kr.,« siger Annette Spanggard.

Pengene vil flygtninge­organisati­onen bruge til at styrke integratio­nsindsatse­n i Danmark. Det vil ske blandt andet med støtte til madklubber og lektiecafé­er.

Nicolai Würtz har tidligere sagt, at han så indsamling­en som en konstrukti­v måde at vise sine holdninger på.

»Jeg tror, at jeg – som rigtig mange andre almindelig­e danskere – synes, at Rasmus Paludan har ret til at sige, hvad han vil, men at det ikke kan vaere helt gratis. Jeg synes, at indsamling­en er en sød måde at drille ham, så der kommer penge ind, hver gang han er på gaden og braender en koran af,« har Nicolai Würtz tidligere sagt.

Indsamling­en fortsaette­r frem til 1. maj.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark