Jyllands-Posten

Nyt seniorbofa­ellesskab: Her er den yngste beboer 43 år, og den aeldste 83 år

De drømmer om en alderdom med tryghed, godt naboskab og uden ensomhed. Flere skriver sig op til og samler sig i seniorbofa­ellesskabe­r, viser nye tal.

- IDA DENGSØE

»Skal vi indføre en kødfri dag?« spørger en kvinde fra ”blok 5”, der knap når at få svar, før en ivrig finger i vejret skubber endnu et spørgsmål frem på dagsordene­n: »Hvem køber morgenbrød, hvorfra og hvor ofte?« Men heller ikke denne gang når spørgsmåls­tegnet at blive plantet i luften, før det fra hjørnet lyder: »Hvem skal stå for at rejse den nye flagstang på faellesare­alet?«

Diskussion­erne er mange, når man – som Sundbakken i Horsens – kun har vaeret et seniorbofa­ellesskab i to måneder. Her skal stedets yngste beboer på 43 år, den aeldste, der er 40 år aeldre, enken, og »den gamle 68’er« blive enige om alt fra faellesspi­sning til krea-aftener i deres faelles, nyopførte hjem.

Reglerne er Sundbakken­s 38 beboere stadig i gang med at forhandle, men enkelte ting ligger fast: Hver husstand må have et kaeledyr. Husene er røgfrie. Vinduerne skal lukkes kl. 23 ved fester i faelleshus­et. Og måske vigtigst af alt: En tredjedel af beboerne skal vaere 50-60 år, en tredjedel 60-70 år og sidste tredjedel over 70 år. Er man ikke selv fyldt 50 år, skal ens aegtefaell­e vaere det.

»Det er for at sikre, at vi ikke alle sammen dør på én gang,« ler den 67-årige beboer Flemming Meyer Pedersen, der sammen med sin hustru, Lone Knakkergaa­rd, er mødt op til morgenmad i faelleshus­et. De har valgt at flytte ind, fordi det giver mulighed for at kombinere faellesska­b og privatliv.

»Det er som at bo i en mellemting mellem et sommerhus og på kollegium. Man er opmaerksom på, om der bliver rullet fra hos naboen om morgenen,« siger den 64-årige Lone Knakkergaa­rd, inden sidemanden Inge HøjgaardRa­smussen afbryder og får hele langsiden til at grine.

»Jeg er faktisk lidt fornaermet over, at min nabo har købt gardiner, for så kan jeg ikke laengere følge så meget med.«

Sporskifte i alderdomme­n

Sundbakken er et af de nyeste seniorbofa­ellesskabe­r, der i dag findes ca. 300 af på landsplan. I dag har ca. 80.000 aeldre et ønske om at bo på denne måde, viser Realdanias seneste tal fra marts.

Tendensen skyldes, at vi i dag ser alderdomme­n som en aktiv periode, hvor vi opsøger nye oplevelser og nye bekendtska­ber, mener Max Pedersen, antropolog med speciale i aeldres boformer ved Institut for bygningsku­nst og design, Arkitektsk­olen København (KADK).

»Det er kollektivt gået op for os, at pensionsti­lvaerelsen er lang – nogle gange laengere end barndomsog teenageåre­ne tilsammen. Det betyder, at vi har fået et andet blik på at bosaette os i alderdomme­n. Alderdomme­n rummer nye muligheder for at give livet et andet spor, og det sporskifte repraesent­erer seniorbofa­ellesskabe­rne.«

Ofte handler det om et staerkt naboskab, praktiske fordele og frygten for ensomhed, når aeldre skifter parcelhuse­t ud med seniorbofa­ellesskabe­rne.

»Mange flytter for at reducere risikoen for ensomhed, og så vaelger de en bolig, der er skraedders­yet til alderdomme­n, så de kan få mest muligt ud af tiden,« siger Max Pedersen.

Størstedel­en af beboerne får opfyldt de ønsker, de flytter ind med, viser Realdanias tal. Beboerne oplever mindre ufrivillig ensomhed, mens 69 pct. angiver, at de er »helt enige« i, at det har øget deres livskvalit­et at flytte.

Desuden konkludere­r Realdanias notat, at seniorbofa­ellesskabe­rne »har omkostning­sreduceren­de effekt for den kommunale hjemmeplej­e«, bl.a. fordi nabohjaelp­en reducerer behovet for hjemmeplej­e.

Boligforsk­er Max Pedersen understreg­er, at det regnskab er vanskeligt at lave, men støtter op om, at den måde at bo og organisere sig på »aflaster« kommunen og familien.

Frygten for at blive alene

For Lone Knakkergaa­rd og Flemming Meyer Pedersen handlede skiftet fra en landejendo­m på 240 kvm til en lejebolig på godt 100 kvm om at slippe for den omfattende vedligehol­delse og skabe et større socialt netvaerk ind i alderdomme­n.

»Det vigtigste er at vaere sammen med rare mennesker, når man traeder uden for sin dør. At flytte sammen med andre, så man ikke pludselig bliver alene,« siger den pensionere­de biblioteks­chef Lone Knakkergaa­rd.

Nogle af naboerne har sat deres parcelhuse til salg til fordel for en af de 30 boliger med en husleje på mellem 6.000 og 10.000 kr., fordi de er blevet skilt. Eller fordi de som »gamle 68’ere« savner ungdommens kollektiv. Mens det for andre har handlet om, at det er blevet svaerere at skabe nye relationer med alderen.

Bliver I aldrig uenige, når I bor så taet?

»Jo, men man kan ikke vaere enige hele vejen igennem. Man må vaere god til at gå på kompromis. Vi har en historik sammen. Vores vaerdier er blevet prøvet af, og der er blevet høvlet kanter af,« siger Lone Knakkergaa­rd og påpeger, at de fleste beboere har kendt hinanden siden projektets opstart for fire år siden.

Lange venteliste­r

Dengang var det Horsens Kommune, der sammen med OK-Fonden tog initiativ til bofaelless­kabet. Kommunen har i dag fem seniorbofa­ellesskabe­r og tre nye på vej, fortaeller borgmester Peter Sørensen (S):

»Flere tusinde seniorer efterspørg­er den her faellesska­bstanke, men på forskellig­e niveauer. Det er vigtigt for os, at vi tilbyder muligheder, der daekker de aeldres forskellig­e behov.«

Derfor har kommunen også opført såkaldte tryghedsbo­liger, der er velegnede til borgere over 60 år.

Også i de kommende år forventes interessen for boformen at stige. Mens 80.000 aeldre ønsker at bo på denne måde i dag, kan tallet vokse til 120.000 aeldre frem mod 2044, viser Realdanias seneste opgørelse.

Boligforsk­er Max Pedersen er ikke i tvivl om, at mange nye seniorbofa­ellesskabe­r vil skyde op de kommende år.

»Den eneste ulempe ved det er, at det er en boform for de friske aeldre. Der mangler boliger for dem, der er for friske til plejehjem, men ikke har overskud til sådan et faellesska­b,« siger han og peger på, at saerligt de aeldste ansøgere har ringe chancer for at komme ind i faellesska­berne med de nuvaerende venteliste­r. Godt 61 pct. af landets seniorbofa­ellesskabe­r har fået flere på venteliste gennem de seneste to år, og i gennemsnit står 28 aeldre på venteliste, viser Realdanias tal.

På Sundbakken er tallet oppe på 40, og som Flemming Meyer Pedersen udtrykker det, skal aegteparre­t »baeres derfra«.»Det skal nok blive et rigtig godt sted at blive gammel. Så må vi bare håbe, vi bliver det,« siger Lone Knakkergaa­rd og banker tre gange under bordet.

 ?? FOTO: LAURA KROGH ?? For Lone Knakkergaa­rd (nr. to fra venstre) og Flemming Meyer Pedersen (th.) blev deres landsted for uoverskuel­igt at holde. I dag bor de i et af landets populaere seniorbofa­ellesskabe­r.
FOTO: LAURA KROGH For Lone Knakkergaa­rd (nr. to fra venstre) og Flemming Meyer Pedersen (th.) blev deres landsted for uoverskuel­igt at holde. I dag bor de i et af landets populaere seniorbofa­ellesskabe­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark