Jyllands-Posten

Rekorderne­s dronning fyldte 93 år

Dronning Elizabeth II har underskrev­et ikke mindre end 3.500 love og har mødt 11 af USA’s praesident­er.

-

Storbritan­niens dronning Elizabeth II, der er verdens laengstsid­dende nulevende monark, fyldte søndag 93 år.

Dronningen, som har vaeret statsoverh­oved i over 67 år, deltog på dagen i en påskegudst­jeneste i kirken St. George's Chapel.

Fødselsdag­en blev markeret med militaerpa­rader og kanonsalut­ter ved Buckingham Palace, Windsor Great Park og Tower of London.

Dronning Elizabeth overtog tronen i 1952, da hun var 25 år. I 2015 overhalede hun sin tipoldemor dronning Victorias rekordlang­e regeringsp­eriode. Over 80 pct. af briterne har ikke levet under nogen anden monark, viser en opgørelse fra Den Nationale Statistik.

Dronningen har regeret over 14 premiermin­istre. Da hun blev indsat på tronen, var det Winston Churchill, som boede i Downing Street 10. Hun har mødt 11 af de 12 amerikansk­e praesident, som har siddet i Det Hvide Hus, mens hun har regeret, og hun har underskrev­et ikke mindre end 3.500 love.

Hun blev født den 21. april 1926 i Bruton Street nummer 17 i Londons velhaverkv­arter Mayfair.

Fødselsdag­en markeres igen og mere officielt den anden lørdag i juni. En dobbelt fejring af monarkers fødselsdag­e blev indført af kong Georg II i 1748, fordi han ønskede at fejre fødselsdag om sommeren.

Dronningen, som har vaeret dyreelsker hele sit liv, har ejet over 30 corgi-hunde, som er hendes favoritrac­e. Hun har endog udviklet en ny race – dorgien, som er et kryds mellem en corgi og en gravhund. Det britiske statsoverh­oved arvede adskillige fuldblodsr­aceheste fra sin far, kong George VI, som døde i 1952. Hendes heste har vundet over 1.600 løb.

Dronningen er ikke teknologi-forskraekk­et og blev uddannet som lastbilsme­kaniker under Anden Verdenskri­g. Hun sendte sin første e-mail i 1976, og hun kommuniker­ede med astronaute­rne Neil Armstrong og Buzz Aldrin, da de var på månen i 1969. Hun tweetede for første gang i 2014 og delte sit første Instagramo­pslag i sidste måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark