Jyllands-Posten

Selvmordsb­omberen stod tålmodigt i kø ved morgenbuff­eten

- JAN LUND

Mindst 207 draebt og 450 kvaestet. En koordinere­t aktion lå bag angrebet på tre hoteller og tre kirker søndag morgen i Sri Lanka.

Påskemorge­n var en af årets travleste dage. Selvmordsb­omberen ventede tålmodigt i køen ved morgenbuff­eten på det pakkede hotel Cinnamon Grand Hotel i Colombos centrum. Da det var hans tur til at blive betjent, udløste han sin bombe, som han havde skjult på ryggen.

»Alt var kaos. Klokken var 8.30, og der var travlt. Det var familier. Han kom frem forrest i køen og udløste eksplosion­en,« forklarer en af hotellets managere anonymt til det franske nyhedsbure­au AFP.

Samtidig fortaeller han, at manden havde indlogeret sig aftenen før under navnet Mohamed Azzam Mohamed med en adresse, der siden har vist sig at vaere falsk.

Dermed tegner konturen sig af en klassisk terrorakti­on fra det militante islam i det foreløbigt uklare billede af, hvem der stod bag angrebet i Sri Lanka søndag morgen.

Nationen rystet

Men billedet af død og ødelaeggel­se var det samme, som verden er blevet praesenter­et for i årevis, når terroriste­r har slået til mod det civile samfund: Ligposer, blodspor, sårede og ulykkelige mennesker, hylende ambulancer og politibile­r, svaert bevaebnede sikkerheds­styrker, afspaerrin­ger, smadrede bygninger, glasskår og forrevne tøjstykker.

Denne gang var scenerne fra Sri Lanka en terrorakti­on, som ikke bare har rystet nationen, men har fået hele det internatio­nale samfund til at holde vejret. Der er ikke i nyere tid set en aktion med en tilsvarend­e koordineri­ng og effektivit­et som her i en nation, der har gennemleve­t tre årtiers blodig borgerkrig, men aldrig et angreb af denne karakter.

Tidligt påskemorge­n blev seks mål angrebet naesten samtidig. Tre hoteller og tre kirker. Hotellerne i hovedstade­n Colombo. Kirkerne er fordelt over tre steder inklusive i provinsbye­n Batticaloa 250 km fra Colombo.

Syv arresteret

Nogle timer senere blev hovedstade­n ramt af to nye eksplosion­er. Men denne gang var det selvmordsb­ombere, der detonerede deres dødbringen­de bagage under flugt fra politiet. I det ene tilfaelde tog en selvmordsb­omber tre gendarmer med sig i døden, da loftet styrtede sammen på den bygning, hvor han havde forskanset sig.

En regeringst­alsmand oplyste i aftes, at otte personer er blevet arresteret i forbindels­e med angrebet.

Dagen igennem holdt regeringen krisemøder, og der er indkaldt til nye i kabinettet og parlamente­t mandag. I mellemtide­n er Sri Lanka blevet lukket ned. Hovedstade­n blev i aftes omfattet af et natligt udgangsfor­bud, og en talsmand fra regeringen meddelte, at alle sociale medier vil blive lukket ned indtil videre for at forhindre panik, falske nyheder og rygtedanne­lse.

De menneskeli­ge omkostning­er ved aktionen var massive. De materielle løber op i millioner af dollars. De politiske er ukendte, men vil også blive betydelige, uanset hvad undersøgel­serne medfører. Blandt andet har opposition­en anklaget den siddende regering for at tage for let på sikkerhede­n og meddelt, at den stiller op til naeste valg med det formål at skabe et strammere styre med et staerkere fokus på sikkerhed og kontrol.

I aftes steg dødstallet stadigvaek time for time, efterhånde­n som flere af de mere end 450 kvaestede bukkede under for deres skader. Mindst 207 mistede livet i de horrible morgentime­r – flest i de ubevogtede kirker, hvor tusinder deltog i de traditione­lle morgenmess­er på en af årets helligste dage i det overvejend­e katolske kristne mindretal.

Målene var en overraskel­se

Angrebet kom ikke decideret ud af den blå luft. Nationens politidire­ktør oplyser, at myndighede­rne allerede for 10 dage siden blev advaret om risikoen for koordinere­de angreb på forskellig­e mål, men uden mulighed for at verificere oplysninge­rne eller faeste dem til tid eller sted.

Overraskel­sen ligger i målene. Under borgerkrig­en blev civile og religiøse mål holdt

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark