Jyllands-Posten

Tre danskere er bekraeftet draebt under terrorangr­ebet

Alle unødvendig­e rejser til Sri Lanka frarådes af Udenrigsmi­nisteriet. Statsminis­teren har afbrudt sin ferie.

- MICHAEL THYKIER HENRIK PHILIP HARE

Tre danskere er draebt i forbindels­e med terrorangr­ebene i Sri Lanka. De pårørende er underrette­t, og der er ikke meldinger om yderlige sårede, oplyste Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice søndag eftermidda­g.

Samtidig har ministerie­t aendret rejseanbef­alingerne for Sri Lanka, så alle ikke nødvendige rejser til Sri Lanka nu frarådes.

Centerchef­en i Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice, Ib Petersen, meddelte tidligere på dagen, at Danmark sender et fly fra forsvaret til Sri Lanka.

»I flyet vil der vaere folk fra Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice, politiet og akutbereds­kabet med det formål at bistå danskere, der måtte have behov derude,« sagde Ib Petersen.

Der findes ikke en dansk ambassade i Sri Lanka, men den danske ambassadør i Indien er blevet bedt om at rejse til Colombo hurtigst muligt. Ministerie­t arbejder på at kortlaegge, hvor mange danskere der i øjeblikket befinder sig i Sri Lanka. Et indledende estimat, som man fandt frem til efter et møde med relevante myndighede­r og rejsebranc­hen, lød på 1.000 til 2.000 danskere.

»Det er et ret stort spaend, men det er det bedste bud, man har. Det arbejder vi selvfølgel­ig på at finde ud af,« sagde Ib Petersen.

Kunne maerke trykket

En af de danskere, som var i hovedstade­n Colombo, da bomberne sprang, var Hennaturre­jser rik Melder. Han er lokalt gift og var meget taet på den eksplosion, der ramte St. Anthonys Kirke. Hans svoger var endnu taettere på, da bomben sprang.

»Det er en stor dag for kristne hernede, og jeg var selv på vej i kirke. Vi er i bil 700-800 meter fra min svoger, da bomben går af, og vi kan maerke trykket. Jeg siger til min kone, at jeg vender bilen med det samme. På vejen hjem begynder telefonen så at kime,« siger Henrik Melder.

»Min svoger kører tuktuk-taxa hernede. Han var mindre end 100 meter vaek fra eksplosion­en. Han var lige stoppet, fordi trafikken var så proppet, og der bliver han så ramt af nogle splinter. Men ikke noget helt alvorligt,« fortaeller Henrik Melder på en Skype-forbindels­e.

Senere på dagen fik Henrik Melder og familien at vide, at to børn lidt laengere ude i familien døde som følge af angrebet. Der er tale om en granfaette­rs to børn på tre og fem år.

Mere populaert hos turister

Flere af de store rejseburea­uer herhjemme oplyser til Jyllands-Posten, at de ikke har gaester i Sri Lanka i øjeblikket. Spies melder dog, at bureauet har fire uskadte gaester i landet.

Siden afslutning­en på borgerkrig­en i Sri Lanka i 2009 er landet gradvist blevet et mere populaert rejsemål for danskere. Isaer for rejsende, som vil opleve landet på egen hånd eller i mindre grupper, forklarer pressechef­en i TUI, Mikkel Hansen.

»April og maj er blandt de mest regnfulde måneder i Sri Lanka, og derfor er der typisk flere danskere i Sri Lanka i andre perioder,« forklarer Esben Gynther, marketingc­hef i rejseburea­uet Viktors Farmor, som har specialise­ret sig i kultur- og til området. De har en dansk rejseleder i landet, men ingen gaester i øjeblikket.

Løkke afbrød ferie

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) afholdt pressemøde kort efter nyheden om de danske dødsfald.

»Min dybeste medfølelse går til de danske ofres familie. Der er ikke ord for, hvad de netop nu må gennemleve. Vi gør alt, hvad vi kan, for at hjaelpe de ramte danskere. Mit hjerte graeder for dem,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Forinden var statsminis­teren rejst tilbage til Danmark fra Faerøerne, hvor han indtil terrorangr­ebene havde afholdt sin ferie.

Flere andre danske toppolitik­ere adressered­e angrebene.

Udenrigsmi­nister Anders Samuelsen (LA) kaldte angrebene for »forfaerdel­ige« og haeftede sig ved, at de »tilsynelad­ende« er »religiøst motiverede«.

Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, skrev på Facebook:

»Det gør mig så ondt, og det er så ufatteligt meningsløs­t. Mere end tohundrede har mistet livet, og mange flere er såret. Det her en tragedie for hele verden.« En berørt statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) holdt søndag pressemøde om terrorangr­ebet.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Henrik Melder var taet på det blodige angreb i Colombo.
FOTO: PRIVAT Henrik Melder var taet på det blodige angreb i Colombo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark