Jyllands-Posten

Lufthavnen blev et gigantisk shoppingce­nter

Changi Airport har slået portene op for et unikt koncept til 8,5 mia. kr., der forbinder tre eksisteren­de terminaler med vandfald, traeer og 280 butikker.

- JAN LUND

Det er ikke en lufthavn med forretning­er. Men en shoppingma­ll med en lufthavn. Det er bare et af de mange forsøg, der er gjort på at definere, hvad det egentlig var for en størrelse, der dukkede frem, da Singapores Changi Airport den 17. april slog portene op for den nye konstrukti­on The Jewel.

Juvelen er en gigantisk 10 etagers struktur, der binder tre af lufthavnen­s terminaler sammen i en form, der ikke tidligere er set inden for luftfarten, flytrafikk­en – eller detailhand­len. Man kunne for den sags skyld tage underholdn­ingsindust­rien og restaurati­onsbranche­n med. For Juvelen favner det hele. Inklusive en fire etagers parklignen­de struktur bygget op omkring 2.800 traeer og mere end 100.000 buske. Der er også nogle gyngende stier mellem traekroner­ne, og en del af den indendørs naturoplev­else er verdens største indendørs vandfald.

Singapores nye hoveddør til omverdenen kaldes et ”multipurpo­se complex”. En fusion af en indendørs park, et forlystels­esområde, et shoppingce­nter med nye forretning­skoncepter, restaurant­er, barer og hotel. Byggeriet har kostet cirka 8,5 mia. kr. og vaeret laenge undervejs. Integratio­nen mellem de tre terminaler har ikke vaeret uden udfordring­er.

Dyre kvadratmet­er

Fem etager er over jorden, og fem etagers parkering ligger nedenunder. Oprindelig var planen at bygge et nyt parkerings­hus, men altid på jagt efter at spare på de dyre kvadratmet­er valgte Singapore den utradition­elle løsning at skabe noget helt unikt over jorden og i stedet sende bilerne ned i mørket.

Juvelen er Singapores og Changis seneste initiativ til at forblive relevant som en transitdes­tination. Ja, mere end det. Ambitioner­ne er, at det skal vaere et så attraktivt sted, at folk ligefrem flyver til Singapore bare for at se og opleve Juvelen, og at de lokale tilsvarend­e bruger den som et udflugtsmå­l.

Der er for eksempel plads til banketter og receptione­r med op til 1.000 deltagere. Der er biografer og andre underholdn­ingsfacili­teter for børn og voksne. Plus selvfølgel­ig barer, restaurant­er og 280 butikker med alt, hvad kreditkort­et kan begaere.

Byggeriet er bevidst banebryden­de og eksklusivt. Dets hoveddesig­ner er den amerikansk/canadiske arkitekt Moshe Safdie, som ved lanceringe­n af projektet fastslog: »Dette her vil redefinere, hvad man forstår ved en lufthavn.«

Changi Airport, hjemmebane for Singapore Airlines, er ikke noget naturligt knudepunkt med et stort bagland. Det er først og fremmest en transitluf­thavn, der i hele sin eksistens har levet højt på et ry som en af verdens mest moderne og fremsynede.

En attraktion i sig selv

Her kunne man gå på internette­t før nogen andre steder. Det er da heller ikke overrasken­de, at lufthavnen­s nyeste terminal, terminal-4, er verdens første fuldautoma­tiserede terminal, hvor man – blandt andet i kraft af ansigtsgen­kendelse – kan gå direkte fra taxaen via taeppebela­gte gulve ind i sin flyver uden at have haft kontakt med et eneste levende vaesen undervejs.

Pointen med The Jewel er, at den i sig selv skal blive en attraktion, som kan lokke til en mellemland­ing i Singapore, eller simpelthen blive en attraktion, som man gerne rejser for at opleve. Måske på en weekendtur for lidt almindelig afslapning, som er et relativt udbredt asiatiske koncept.

Her behøver man bare slet ikke at forlade lufthavnen, men vil stadigvaek befinde sig i grønne attraktive omgivelser med alle de facilitete­r, som man ellers forbinder med en weekendtur til en anden storby.

 ?? FOTO: FELINE LIM/REUTERS ?? Det 40 meter høje vandfald, Rain Vortex, er verdens højeste indendørs vandfald.
FOTO: FELINE LIM/REUTERS Det 40 meter høje vandfald, Rain Vortex, er verdens højeste indendørs vandfald.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark