Jyllands-Posten

Klima og fakta

-

Klimakrise­n – blandt

ikke så få allerede: klimakatas­trofen – er tidens store, tvaerpolit­iske sag. Man kan sagtens diskutere, om andre udfordring­er ikke reelt er lige så store: migration, overbefolk­ning, atomoprust­ning, digitalise­ring. Men at klimaet er under pres og forandring og kalder på meget store omstilling­er i global målestok, er efterhånde­n blevet faellesgod­s uanset politisk og ideologisk udgangspun­kt.

Også i den hjemlige valgkamp kappes partierne om at vise grøn profil. Foreløbig handler det mest om, at jo flere penge man vil bruge på klima, jo grønnere er man. Det ligger tungere med de konkrete bud på, hvordan samfundet ser ud om 25 år, når den efterlyste baeredygti­ghed skal omsaettes i praksis. Dermed får debatten også et noget teoretisk skaer. Det er let nok at ville skrive store checks ud til fordel for klimaet, men virkningen maerkes først i de kommende generation­er, og der er reelt ingen garanti for, at den indtraeffe­r.

På den baggrund er

det måske ikke underligt, at klimadebat­ten føres med store følelser og undertiden med et lidt vel afslappet forhold til fakta. En regnvåd sommer tilskrives straks menneskesk­abte aendringer. »Klimaforan­dringerne får skyld for meget, uden at de nødvendigv­is er årsagen. Der har altid vaeret ekstreme haendelser,« sagde forleden en af landets førende eksperter, Jens Hesselbjer­g Christense­n, her i avisen.

At der sker aendringer, bør dog efterhånde­n vaere haevet over al tvivl. Og at aendringer­ne langt hen ad vejen kan henføres til os menneskers aktivitet på kloden, må også vaere udgangspun­ktet. Spørgsmåle­t bliver dernaest, hvad der skal gøres, hvordan det skal gøres, om der kan opnås enighed om kursen, og om vi, når det kommer til stykket, er klar til at acceptere dybden af de nødvendige aendringer i hele vores måde at leve på. F.eks. vender en indsats for klimaet som regel den tunge ende nedad socialpoli­tisk. Vil vi det?

Så voldsomme, ja eksistenti­elle, spørgsmål må søges besvaret med fakta, nøgternhed og iskold videnskabe­lighed. Religiøsit­eten må ud af klimadebat­ten. Det er i orden at vise god vilje, og også eksperter af alle slags har lov til at vaere personligt bekymrede, men panik og hysteri har aldrig skabt gode løsninger. Når hundreder af såkaldte fagpersone­r underskriv­er åbne breve om behovet for at tage klimaet alvorligt, gavner det ikke just trovaerdig­heden, at kun et fåtal af dem har en klimaviden­skabelig baggrund. Når medier kortslutte­r alle normale journalist­iske metoder og ukritisk stiller sig i den gode sags tjeneste, er det at gøre klimasagen en bjørnetjen­este. Når en del eksperter naegter at lytte til stemmer i klimadebat­ten, der traekker lidt i en anden retning, er det en mangel på intellektu­el haederligh­ed, som i alle andre sammenhaen­g fordømmes. Igen: Det rokker ikke ved selve konstateri­ngen af, at der er en klimakrise, og at den kun kan løses på globalt niveau.

Dét er så en anden

af udfordring­erne. Normalt siger man, at alting begynder og slutter med én selv, og sådan er det naturligvi­s også med klima og baeredygti­ghed. Men det bliver lynhurtigt et problem, hvis ikke alle traekker på samme hammel. Danmark udleder 0,1 pct. af verdens samlede CO2. Og hvad foregår der lige i Kina, Indien og Brasilien? Det er let at fire på beslutsomh­eden og miste modet. Og det er let at håbe på løsningen i teknologis­k innovation.

Jyllands-Postens store klimaserie har taget afsaet i avisens tro på fakta som det helt nødvendige udgangspun­kt – hvis man vil vide mere. Vores håb er, at vi dermed bidrager til at kvalificer­e klimadebat­ten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark