Jyllands-Posten

Pensionsop­gøret handler ikke om de nedslidte, men de slidte

- LARS OLSEN

Nedslidnin­g og pensionsal­der er blevet et afgørende politisk stridspunk­t, men debatten praeges af forvirring og talen-forbi-hinanden. Begge fløje taler om ”de nedslidte”, men det er uklart, hvem de egentlig er.

For nylig havde en truckfører fra Nordjyllan­d et indlaeg i JP. Han fortalte om en tidligere kollega, der lige var fyldt 60 og dagligt kaempede med smerter og stive lemmer:

»Når han var faerdig med morgenkaff­en, kunne han ikke tage den store jakke på selv. Det måtte vi unge hjaelpe ham med, for han kunne ikke løfte armene. I vinterhalv­året var det helt skidt. Først op ad dagen, når han kom i bevaegelse, begyndte det at hjaelpe,« skrev Otto Bjerre.

Jeg møder lignende eksempler rundt i landet. Kirkegårds­graveren, der fik indsprøjtn­inger i knaeet hver 14. dag for at klare jobbet. Sosu-assistente­n, som må have en krykke med, når hun kører rundt og gør rent hos borgerne.

Mennesker som disse er naeppe syge nok til at blive visiteret til en seniorført­idspension. De har stadig en vis arbejdsevn­e, og så slipper man ikke gennem nåleøjet. En betydelig gruppe er fysisk eller psykisk slidt efter 40-45 år på arbejdsmar­kedet, men stadig for ”raske” til en seniorført­idspension.

Slagterier­ne er en branche med mange slidte. Formanden for fødevarefo­rbundet, Ole Wehlast, fremhaever, at kun 11 pct. af seniorført­idspension­isterne kommer direkte fra job – resten var forinden på sygedagpen­ge, dagpenge m.v.

»For at komme i betragtnin­g til seniorført­idspension skal man vaere så syg, at man ikke kan klare hverdagen i fødevarein­dustrien. Så syge er alle mine medlemmer gudskelov ikke endnu, men de er nedslidte. Og pointen er jo netop, at de skal have mulighed for at traekke sig tilbage, inden de bliver så syge, at kroppen siger stop,« skriver Ole Wehlast i A4.

Problemets omfang dokumenter­es af, at over halvdelen af 50+ med fysisk arbejde døjer med ugentlige smerter, og mange tager piller for at klare dagen. For de fleste går det heldigvis, men stigende pensionsal­der og afvikling af efterlønne­n rammer hårdt blandt dem, der kom tidligt på arbejdsmar­kedet. Regeringen, De Radikale og DF forhandler om lempeliger­e regler for seniorført­idspension – Socialdemo­kratiet er helt usaedvanli­gt smidt ud. Der ventes en aftale efter påske, og mere lempelige regler er nødvendige. Det løser imidlertid kun problemet for en mindre gruppe syge og totalt nedslidte.

Det store stridspunk­t i valgkampen bliver derfor Socialdemo­kratiets forslag om tidlig folkepensi­on, SF og Enhedslist­en er inde på noget lignende.

Desvaerre bidrager S til forvirring­en ved at tale om en ret for »dem, der har vaeret laengst på arbejdsmar­kedet og er blevet nedslidt« – som Mette Frederikse­n siger det.

Men: De mest nedslidte kan forhåbentl­ig visiteres til seniorført­idspension, kampen står om den bredere gruppe, der er slidte og traette efter mange år på arbejdsmar­kedet. Det er de slidte og traette, der har brug for en ret efter 4045 år, tilsat hensyntage­n til barsel, arbejdsløs­hed m.v.

Troels Lund Poulsen kritiserer, at der med en ny ret »vil vaere mennesker, som ikke er nedslidte, der vil stoppe med at arbejde«. Ja, det må vi da håbe. Er det urimeligt, at folk efter 40-45 år i aeldreplej­en eller byggeriet får mulighed for at gå, før kroppen siger helt stop? Er 43 eller 45 år ikke nok?

En del har energi og helbred til at fortsaette, og de vil gøre det af både økonomiske og sociale grunde. Men samfundet skal åbne en nødudgang for de traette og slidte med 40-45 år på arbejdsmar­kedet – vi kan ikke vaere andet bekendt.

 ??  ?? Dansk Boldspil-Union vil evaluere regelsaett­et og opdatere instruksen til dommerne efter sager om homofobisk­e tilråb.
Dansk Boldspil-Union vil evaluere regelsaett­et og opdatere instruksen til dommerne efter sager om homofobisk­e tilråb.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark