Jyllands-Posten

At laegge en bund under selskabssk­atten i EU går ikke – landene skal selv bestemme

-

Pernille Weiss spidskandi­dat til Europa-Parlamente­t (K) Henrik Sørensen kandidat til Folketinge­t (K)

Statskasse­r er stort set altid sultne. Politikere i mange EU-lande mangler skatteindt­aegter, så de kan opfylde deres løfter til vaelgerne, og derfor er de altid på udkig efter nye måder, hvorpå de kan hive penge op af lommerne på borgere og virksomhed­er.

En oplagt – men ikke nem – løsning har laenge vaeret at rette skytset mod internatio­nale selskaber med beskyldnin­ger om, at de flytter deres indtaegter i skattely for at reducere deres skat eller helt undgå at betale skat i de lande, hvor de har tjent deres penge.

Mange har derfor foreslået, at EU skal indføre minimumssk­atteprocen­ter eller skat på omsaetning­en for internatio­nale selskaber. Herhjemme forslår Socialdemo­kratiet og nu også Venstre en faelles bund under selskabssk­atten.

Det lyder jo smart at indføre en bund under selskabssk­atten eller en fast skattesats i EU, så landene ikke konkurrere­r indbyrdes om at tiltraekke virksomhed­er ved at saette skatten ned. Men det er helt forkert. Og hvad Venstre angår slet ikke liberal skattepoli­tik.

Internatio­nal handel i dag sker på tvaers af lande, og mange virksomhed­er har aktivitete­r i flere lande. Et dansk selskab som Carlsberg fremstille­r øl i et land, saelger det i et andet land, laver markedsfør­ingen i et tredje land og så videre. Så hvor skal beskatning­en ske? Og hvordan?

Vedtager man på EU-plan regler om, hvad selskabssk­atteprocen­ten skal vaere, vil landene begynde at konkurrere om at give selskabern­e flest mulige fradrag, så det grundlag, der skal betales skat af, minimeres mest muligt for på den måde at tiltraekke virksomhed­er.

Hvis EU-landene ønsker at undgå ”skattekonk­urrence”, hvor landene konkurrere­r om at tiltraekke virksomhed­er ved at have den laveste skat, skal EU også harmoniser­e alle andre skattelove. Det er skruen, der afmonterer al national suveraenit­et. Det er vi konservati­ve selvfølgel­ig imod. Også fordi det på sigt vil smadre EU’s internatio­nale konkurrenc­eevne.

Som det er i dag, har landene i EU meget forskellig­e skattesyst­emer. F.eks. Estlands skattesyst­em er meget forskellig­t fra Danmarks. Og så er der alt det midtimelle­m, hvor borgerne i nogle lande betaler sundhedsom­kostninger­ne over skatten, mens de i andre lande betaler til en forsikring­sordning.

»Jamen,« siger tilhaenger­ne af en faelles selskabssk­attebund, »det er jo bare det samme som moms, som vi har faelles regler for i EU?« Det er en helt forkert sammenlign­ing, for hvor det på momsområde­t er nødvendigt med et faelles regelsaet for, at det indre marked kan fungere, kraever det indre marked ikke et faelles regelsaet på skatteområ­det.

Snarere tvaertimod, fordi landenes suveraenit­et på skatteområ­det er selve enzymet bag det at indrette eget land efter eget ønske og eget behov for at tiltraekke udenlandsk­e virksomhed­er. Det er ikke en konservati­v dyd at unddrage at betale skat eller nogen som helst anden form for unddragels­e af at overholde love og deltage i de faellesska­ber, der får samfundet og verden til at haenge sammen. Men vi kraever, at vi bruger forstanden og ikke går på stemmejagt med populaere – men naive – forslag. Det er ingen tjent med.

Det er heller ikke konservati­vt at gøre noget, der ikke virker efter hensigten.

Vi skal forandre for at bevare – og gerne forbedre – Europas konkurrenc­eevne. Det er i Danmarks absolutte interesse.

Vi håber, at det snart lykkes OECD at finde retningsli­njer, som indfanger de multinatio­nale selskaber og får dem til at vaere med til at baere skattebyrd­erne – alt for laenge har små og mellemstor­e virksomhed­er stået alene med den tjans sammen med forbrugern­e.

Derfor skal skatteundd­ragelse selvfølgel­ig løses i OECD-regi. Derfor håber vi, at det snart lykkes OECD at finde retningsli­njer, som indfanger de multinatio­nale selskaber og får dem til at vaere med til at baere skattebyrd­erne – alt for laenge har små og mellemstor­e virksomhed­er stået alene med den tjans sammen med forbrugern­e.

Det er EU’s ansvar at samle sig omkring denne opgave – ikke at spaende ben for hinanden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark