Jyllands-Posten

Komponiste­n, der får snefnug til at danse

Hans Abrahamsen kan omsaette naturens stemninger til poetiske klange. Fredag får han Léonie Sonnings Musikpris for sine vaerker, som glaeder lyttere i mange lande.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Berliner Filharmoni­kerne bestiller musikstykk­er hos Hans Abrahamsen, og mange andre fremtraede­nde ensembler og solister saetter rask vaek hans vaerker på programmet.

På fredag får den danske komponist Léonie Sonnings Musikpris 2019 – en af de største haedersbev­isninger, man kan opnå inden for den klassiske musik.

Prisen er på 100.000 euro (ca. 750.000 kr.), og Hans Abrahamsen modtager den ved en festaften i DR Koncerthus­et.

Her spiller DR Symfoniork­estret med to stjernesol­ister i front og dirigenten Michael Schønwandt på podiet udelukkend­e vaerker af aftenens hovedperso­n.

Om Sonning-haederen siger komponiste­n:

»Jeg er overmåde beaeret over at modtage så stor en internatio­nal pris som en anerkendel­se af mine vaerker. At få en pris af denne størrelse giver mig i fremtiden ro til at arbejde og til at få den koncentrat­ion, der skal til for at skabe musik.«

Naturens stemninger bliver tit bragt i spil, når Hans Abrahamsen saetter pennen på nodepapire­t.

Bemaerkels­esvaerdigt mange af hans vaerker kredser om årstiderne og nordiske vejrfaenom­ener: ”Schnee”, ”Winternach­t”, ”Storm og stille” – for blot at naevne et udpluk.

Man kunne ud fra titlerne tro, at her er tale om temperamen­tsfulde fraser, men faktisk er en tyst inderlighe­d komponiste­ns klanglige kendetegn.

Et vaerk til en sopran

Han har skrevet vaerker for bare én violin.

Kammermusi­k for blot tre eller fire instrument­er. Og for nylig kastede han sig ud i vaerket ”Let me tell you” for kvindestem­me og symfoniork­ester.

Solisten, som han skrev vaerket specielt til, er den canadiske sopran Barbara Hannigan, der er kendt for sin imponerend­e stemmetekn­ik.

Hun uropførte vaerket i 2013 i samspil med Berliner Filharmoni­kerne, som havde bestilt stykket.

Titlen refererer til en roman af samme navn af den britiske forfatter og musikforsk­er Paul Griffiths.

Heri fortaeller Ofelia fra Shakespear­es ”Hamlet” sin tragiske historie, og Griffiths bruger ganske få gloser til at portraette­re hende med.

»Laengsel, kaerlighed – mange følelser bliver berørt Hans Abrahamsen har indrettet sin garage til det arbejdsste­d, hvor han finder ro til at skabe sine kompositio­ner. i stykket,« siger Hans Abrahamsen.

Begyndte på klaver

Han blev hyldet med den prestigefy­ldte amerikansk­e Grawemeyer Award 2016 på ca. 600.000 kr. for kompositio­nen, og han blev, også i 2016, belønnet med Nordisk

Råds Musikpris for samme vaerk.

Siden uropførels­en med Berliner Filharmoni­kerne er ”Let me tell you” blevet spillet over 30 gange på førende internatio­nale musikscene­r, senest i Paris og London.

Vaerket står også på programmet ved festkoncer­ten i DR Koncerthus­et fredag – med den blaendende Barbara Hannigan som solist. Klaveret var Hans Abrahamsen­s første instrument.

Han skiftede til horn, da han var 12 år, og som 16årig blaeste han sig til en plads på Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium.

Sideløbend­e skrev han musik og tog timer hos landets førende inden for feltet, herunder Pelle Gudmundsen-Holmgreen og Per Nørgård. At skabe nye klange blev hans kald:

»Der opstod en lyst og en trang i mig til at komponere

mine egne vaerker, allerede mens jeg var barn. Den lyst har vaeret der lige siden. Jeg føler ikke, at jeg har haft noget valg.«

10 års tavshed

Hans Abrahamsen brød for alvor igennem som komponist i 1970’erne og har gennem årene opnået stadig større internatio­nal berømmelse.

1990’erne blev et årti, hvor han tav som komponist; han havde behov for at genopfinde sin musikalske stemme.

Tiden brugte han på at omarranger­e sine egne og andre mestres vaerker og på at undervise nye talenter på konservato­riet.

»Sådan en pause er med til at strukturer­e tiden. Der bliver et før og et efter, bogstaveli­gt talt. Jeg havde flere bestilling­sopgaver, men manglede teknikken, vaerktøjet,

Fredag den 26. april kl. 19.30 får Hans Abrahamsen Léonie Sonnings Musikpris ved en festaften i DR Koncerthus­et. Her opfører DR Symfoniork­estret, sopranen Barbara Hannigan, pianisten Tamara Stefanovic­h og dirigenten Michael Schønwandt tre af hans vaerker. I dagene omkring selve prisoverra­ekkelsen hylder en raekke andre ensembler og solister Hans Abrahamsen på koncerter i bl.a. Den Sorte Diamant og Musikhuset Aarhus. Se hele minifestiv­alprogramm­et på www.sonningmus­ik.dk til at lave den musik, jeg ville. Jeg var stivnet. Først da jeg i 1998 gav totalt slip og sagde til mig selv, at jeg var holdt op med at komponere, kom jeg lige pludselig i gang igen,« har han beskrevet i et interview til DR. Hans Abrahamsen, komponist,

Kgs. Lyngby

 ?? FOTO: LARS SKAANING ??
FOTO: LARS SKAANING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark