Jyllands-Posten

»Jeg ville visne, hvis jeg ikke blev ved«

Til efteråret kan Lone Hertz fejre sit 70-års jubilaeum som skuespille­r. Sideløbend­e med karrieren kaemper hun for de svage i samfundet.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Lone Hertz puster ud oven på aftenens optraeden i musicalen ”Mød mig på Cassiopeia”.

Forestilli­ngen havde premiere på Folketeatr­et primo året, og frem til juni turnerer hun og de øvrige artister rundt til scener over hele landet.

»Stykket er en folkelig succes, fordi der er så mange kendte melodier, publikum kan nynne med på. Under applausen står folk op, og skuespille­rne bliver kaldt frem et hav af gange,« fortaeller skuespille­ren, der til efteråret fejrer 70-års jubilaeum på scenen.

Hun har ingen planer om at lade sig pensionere, for som hun siger:

»Man elsker virkelig sit fag som skuespille­r. Det er ens lidenskab at optraede, og man får fornyet livsenergi ved at fortsaette. Jeg ville visne, hvis jeg ikke blev ved.«

Oprindelig­t var det dans, der bragte hende i rampelyset. Som otteårig blev hun optaget på Det Kongelige Teaters Balletskol­e.

Selv om hun ikke fysisk følte sig skabt til at hvirvle rundt på tåspidsern­e, gav årene på skolen hende en dannelsesb­allast, som hun tit har trukket på.

»Jeg fik en vidunderli­g barndomspr­aegning for livet. Samtidig var teatret en vidunderli­g fantasiver­den, som jeg elskede at vaere i,« husker Lone Hertz, der som 10-årig blev castet til en stor barnerolle i Kaj Munks skuespil ”Ordet”.

»Allerede på det tidspunkt var jeg god til det med ord; jeg kunne leve mig ind i karakteren og formidle den. I stykket optrådte jeg sammen med Poul Reumert og Ebbe Rode,« fortaeller hun stolt.

Balletten måtte hun droppe; hun havde ikke den rette kropsbygni­ng.

»I bedste fald var jeg blevet en god karakterda­nser, men det havde jeg ikke lyst til.«

Broderen skubbede på

Hendes bror, som var ambitiøs på hendes vegne, sendte søsterens fotos ind til førende filmselska­ber.

»”X Factor” fandtes ikke dengang, så han brugte datidens promotions­kanaler,« husker Lone Hertz, der i 1951 debuterede som barnestjer­ne i filmen ”Hold fingrene fra mor” – en rolle, hun fik foran 350 andre håbefulde skuespille­rspirer.

Senere blev hun spottet af ABC-teatrets davaerende direktør, Stig Lommer.

Fra 1956-61 optrådte hun her som solist med Kjeld Petersen og Dirch Passer – i den sidste revy sammen med søsteren Helle Hertz, der var Lommer-pige på teatret. ”Frk. Nitouche”,

”Tine”, ”Sommer i Tyrol” og ”Landmandsl­iv” er blot et lille udpluk af de titler på det store laerred, som har Lone Hertz på rolleliste­n.

På teatret er hendes spidskompe­tence at spille de store, klassiske kvindekara­kterer.

Hun fremhaever sin Nora i Henrik Ibsens ”Et Dukkehjem” og Hedvig i hans ”Vildanden”.

Også på radio- og tv-teatret havde hun hyppigt engagement­er.

I 1980-82 var hun sammen med Malene Schwartz direktør for Bristol Teatret og Aveny Teatret, og i 1984 blev hun rektor på Statens Teaterskol­e – en post, hun bestred frem til 1990.

På turné med foredrag

I perioder med få skuespille­ropgaver har hun turneret flittigt med sine foredrag. Indholdet spaender bredt: Fra causerier over den beundrings­vaerdige kunstneris­ke karriere til politiske peptalks om seniorpoli­tik, livskvalit­et i den tredje alder og livet med en handicappe­t søn.

I sin fritid er Lone Hertz ambassadør for Hjerneskad­eforeninge­n og bestyrelse­smedlem på Bramsnaesv­ig – en specialsko­le for børn og unge med saerlige behov.

Lone Hertz har dannet par med teaterdire­ktør Stig Lommer, skuespille­r Axel Strøbye og ingeniør Sven Lindhardt.

Hun har fire børn, hvoraf den ene søn, Tomas, som lille blev hjerneskad­et ved en vaccinatio­n.

»Det er min livsopgave at støtte ham; det bruger jeg megen tid på,« fortaeller skuespille­ren, der i 1980 skrev manuskript til og instruered­e filmen ”Tomas – et barn du ikke kan nå” om sin søns udfordring­er.

12 år efter udgav hun bogen ”Sisyfosbre­ve”, der blandt andet bygger på de dialoger, hun har haft med sin verbalt sprogløse søn. skuespille­r, fhv. teaterdire­ktør og rektor, København

 ?? FOTO: MIKKEL TARIQ KHAN ?? Som 10-årig blev Lone Hertz castet til en stor barnerolle i Kaj Munks skuespil ”Ordet”. I dag er hun aktuel i musicalen ”Mød mig på Cassiopeia”.
FOTO: MIKKEL TARIQ KHAN Som 10-årig blev Lone Hertz castet til en stor barnerolle i Kaj Munks skuespil ”Ordet”. I dag er hun aktuel i musicalen ”Mød mig på Cassiopeia”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark