Jyllands-Posten

Løkkes reformmara­ton blev en tur til bageren

Statsminis­teren havde høje ambitioner om at øge arbejdsudb­uddet i 2015. Med et fodslaeben­de Folketing endte det som en reformfuse­r af de store.

- NIELS STORM KNIGGE

økonom, Taenketank­en Kraka Forestil dig følgende scenario: Som nytårsfors­aet saetter du et mål om at løbe et halvmarato­n i det nye år. Undervejs opstår der problemer i din traening, og du får ikke løbet som planlagt. Men du laegger ikke ambitionen på hylden – tvaertimod. For at vise, hvor dedikeret du er, annoncerer du, at målet nu er et helt maraton. Da den store dag oprinder, løber du de omkring 1,5 km ned til den lokale bager, får en kanelsnegl og løber hjem igen.

De faerreste vil nok kalde det en succes. Men analogien svarer faktisk til forløbet for Løkkes regeringer siden valget i 2015 og deres ambitioner om at øge arbejdsudb­uddet. Den første Vregerings 2025-plan havde en ambition om at forøge arbejdsudb­uddet med 40.000 personer og anviste klare midler i form af flere reformer.

Mandaterne manglede

Planen kom dog straks i problemer, da der ikke var politisk appetit på hverken fremrykket indekserin­g af pensionsal­der, SU-reform eller topskattel­ettelser. Striden om det sidste medvirkede til dannelsen af en ny VLAKregeri­ng, som noget overrasken­de annoncered­e, at målet for øget arbejdsudb­ud nu var 55.000-60.000 personer, selv om de naevnte og mest effektive redskaber var blevet lagt i skuffen. Der var ikke sammenhaen­g mellem den nye målsaetnin­g og de anviste midler.

Nu her taet på løbsdagen/ valgdagen kan vi se, at det er lykkedes at øge arbejdsudb­uddet med 4.700 personer. I forhold til målet på 60.000 svarer det til at løbe ca. 3,3 km (ned til bageren og hjem) i stedet for et maraton.

Det er naturligvi­s ikke kun regeringen­s skyld, at den ikke får løbet sit maraton. Der har ikke vaeret de nødvendige 90 mandater i Folketinge­t til at gennemføre de forslag, som for alvor kunne have øget arbejdsudb­uddet.

Den ringe succes med at opfylde ambitioner­ne for forøgelsen af arbejdsudb­uddet understreg­er hovedpoint­en fra den seneste rapport fra Kraka og Deloitte: Danmark har i en årraekke ført en reformpoli­tik, som har plukket de lavest haengende og mest modne frugter på reformtrae­et. Den tilbagevae­rende frugt er både svaerere at nå (politisk) og har ikke samme sødme i form af store effekter på arbejdsudb­uddet.

Socialdemo­kratiet har meldt ud, at det ikke kommer til at saette konkrete mål for udvidelse af arbejdsudb­uddet. Man vil i stedet fokusere på uddannelse. Uddannelse­sfokus er klogt, for bedre uddannelse kan øge produktivi­teten – dvs., vi kan skabe mere vaerdi uden at skulle arbejde mere. Men man bør ikke glemme også at fokusere på at øge arbejdsudb­uddet, da det kan finansiere skattelett­elser eller øget offentlig velfaerd.

En ny regering, blå såvel som rød, bør saette sig klare og helst målbare mål, med anvisning af hvilke midler man ønsker at bruge. Og hvis man som regering vil tages alvorligt, skal midlerne vaere tilstraekk­elige til at nå målet. Raekker det parlamenta­riske grundlag ikke, ender det måske alligevel med en basse hos bageren. Men med klare anviste mål og midler ved vaelgerne, hvad de får, hvis deres parti får magt, som det har agt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark