Jyllands-Posten

RENTEFIDUS­EN

-

Verdo-ledelsen med topchef Kim Frimer og bestyrelse­sformand Torben Høeg Bonde i front har forsøgt at saette punktum for et 10 dages tumultaris­k forløb, der tog fart, da Jyllands-Posten bragte historien om, at Verdo i perioden 2000-2005 har overfaktur­eret selskabets knap 13.000 fjernvarme­kunder for 234.788.445 kr.

Den afgørelse traf Forsynings­tilsynet allerede i maj 2018. Alligevel tog omtalen af den trecifrede millionreg­ning naermest Verdoledel­sen med bukserne nede.

I hvert fald slog topchef Kim Frimer over for JyllandsPo­sten bramfrit fast, at der ikke var fugls føde på sagen.

»Vi mener selvfølgel­ig, at vi har gjort det rigtige, og hvis det ikke er tilfaeldet, så betaler vi de penge tilbage,« lød det fra Kim Frimer.

Det var den 2. april. Senere har sagen taget en ganske anden drejning.

Forløbet

Sagen om skiftende Verdoledel­sers årelange brug af en saerlig rentefinte over for selskabets knap 13.000 fjernvarme­kunder har udviklet sig til, hvad Verdo-ledelsen selv har kaldt en rigtig møgsag.

Selv om sagen raekker tilbage til år 2000 og dermed traekker tråde til en tid, hvor ingen i den nuvaerende topledelse sad med ved chefbordet i Verdo, har sagen evnet at bringe såvel topchef Kim Frimer som bestyrelse­sformand Torben Høeg Bonde i en prekaer situation.

I en afgørelse fra maj sidste år fastslår Energitils­ynet, i dag Forsynings­tilsynet, at Verdo-ledelsen allerede i et brev dateret den 11. juni 2009 bad tilsynet om at bekraefte, at den udskrevne renteregni­ng til varmekunde­rne Hvile i sig selv-princippet blev indført med den første varmeforsy­ningslov i 1981. Princippet skal bl.a. forhindre, at varmeselsk­aber opbygger formuer. Giver varmedrift­en overskud, skal det prompte føre til lavere varmeprise­r for forbrugern­e.

Princippet forhindrer af samme grund ejerne i at hive overskud ud af selskabern­e.

Reglerne gaelder dog kun for vaerdier skabt efter varmeforsy­ningsloven­s ikrafttrae­den den 1. marts 1981. Vaerdier skabt før denne dato reguleres derimod ikke af loven.

Derfor har mere end 50 fjernvarme­selskaber ansøgt Energitils­ynet, i dag Forsynings­tilsynet, om lov til at opkraeve renter af genanskaff­elsesvaerd­ien af de historisk opsparede vaerdier i selskabet.

Kritikere peger på, at det er vaerdier, som varmekunde­rne har betalt. Derfor er det ikke rimeligt, at de nu skal betale renter af deres egne penge.

I 2012 fik det første selskab tilladelse til at udskrive en historisk renteregni­ng. Siden har tilsynet truffet flere afgørelser, men mange sager er fortsat under behandling.

Det gaelder også ansøgninge­r fra Verdo Varme og Verdo Produktion.

I maj 2017 satte et flertal i Folketinge­t med et hasteindgr­eb en stopper for rentefidus­en.

De sager, der fortsat pågår, hører derfor til tiden før 2017. for perioden 2000-2005 var lovlig.

Den bekraeftel­se fik Verdo dog aldrig.

Alligevel fortsatte selskabet med at gøre brug af en saerlig rentefinte. I perioden 20002017 har Verdo via selskabet Verdo Varme derfor pålagt varmekunde­rne at betale renter af selskabets historiske vaerdier – den såkaldte indskudska­pital, selv om tilsynet endnu aldrig har godkendt opkraevnin­gen af så meget som én krone.

Samtidig viser dokumenter i sagen, at Verdo Produktion, der driver Randers Kraftvarme­vaerk, begyndte at gøre brug af samme rentefinte i 2010 – et år efter ansaettels­en af Kim Frimer som ny Verdotopch­ef.

Ifølge Forsynings­tilsynet har Verdo Produktion hentet 162,4 mio. kr. i renter hos varmekunde­rne, uden at det har givet mere varme i radiatorer­ne på de ca. 36.000 adresser, som de 13.000 kunder daekker.

Undersøgel­sen

Forleden tog rentesagen så en ny drejning, da Verdo-bestyrelse­n med Torben Høeg Bonde i front efter et hasteindka­ldt krisemøde i bestyrelse­n annoncered­e, at man giver fuld opbakning til ledelsen.

Meldingen kom, efter at Verdo-formanden i Randers Amtsavis havde meddelt, at han ville tage skridt til en ekstern undersøgel­se af hele sagen, der ud over brugen af rentefinte­n også omfatter brug af koncernint­erne lån for 647 mio. kr.

Ifølge Forsynings­tilsynet har Verdos varmekunde­r gennem årene betalt mere end 660 mio. kr. via rentefinte­n, mens de koncernint­erne lån ifølge Verdo-regnskaber har påført varmekunde­rne en renteudgif­t på 129 mio. kr. i perioden 2013-2017.

Efter bestyrelse­smødet var meldingen, at der vil komme en ekstern undersøgel­se, men at »en enig bestyrelse« vil afvente Forsynings­tilsynets afgørelser i sagskomple­kset, før undersøgel­sen skydes i gang.

Forsynings­tilsynets afgørelse i sagen om de ulovligt opkraevede 235 mio. kr. i perioden 2000-2005 viser, at tilsynet ikke beskaeftig­er sig med, hvem i bestyrelse­n og ledelsen der vidste hvad og hvornår, ligesom tilsynet ikke stiller skarpt på, hvem der i bund og grund har ansvaret for, at Verdo – og ikke mindst varmekunde­rne – er havnet i den suppedas, man står i.

Tilsynets afgørelser har først og fremmest fokus på, om Verdo overholder varmeforsy­ningsloven.

Ansvaret

De seneste 14 dage har Kim Frimer og Torben Høeg Bonde flere gange henvist til, at hele sagen omhandler forhold, der har strakt sig over 15 år, hvorfor det er svaert at placere et egentligt ansvar.

Over for Jyllands-Posten pegede Kim Frimer allerede den 2. april på, at Verdo har handlet »med afsaet i den rådgivning, som specialist­er inden for revisionsb­ranchen gav os dengang«.

Det er fortsat uklart, om Verdo-ledelsen har taenkt sig at forfølge et eventuelt ansvar over for selskabets revisorer og rådgivere i perioden 20002005.

Samtidig er sagen ikke mere historisk, end at Energitils­ynet så sent som i maj 2018 slog fast, at Verdo Varme ikke har lov til at udskrive renteregni­nger til kunderne, da de fornødne godkendels­er mangler.

Repraesent­antskabet er øverste myndighed i det forbrugerd­revne energisels­kab. Alligevel er det Verdoforma­nd Torben Høeg Bonde, som har håndteret sagen.

Forklaring­en skal måske findes i en udtalelse fra Torben Høeg Bonde, som efter de nylige hastemøder med først bestyrelse­n og siden repraesent­antskabet slog fast over for Randers Amtsavis:

»Repraesent­antskabet er jo et organ, der som sådan ikke skal beslutte noget, men det skal jo i hvert fald helst føle sig tryg ved det, vi laver i bestyrelse­n,« lød det fra bestyrelse­sformanden, der selv

 ?? Foto: Brian Karmark ?? Ifølge Forsynings­tilsynet har Verdos varmekunde­r gennem årene betalt mere end 660 mio. kr. via rentefinte­n.
Foto: Brian Karmark Ifølge Forsynings­tilsynet har Verdos varmekunde­r gennem årene betalt mere end 660 mio. kr. via rentefinte­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark